Identifikasi Halal Control Point (HCP) Pada Klaster Bahan Apel Catering Malang Menggunakan Halal Assurance System (HAS) 23104

Annisya, Nur Aziza Riska (2017) Identifikasi Halal Control Point (HCP) Pada Klaster Bahan Apel Catering Malang Menggunakan Halal Assurance System (HAS) 23104. Sarjana thesis, Universitas Brawijaya.

Abstract

Saat ini banyak konsumen yang menyadari pentingnya produk halal seiring dengan peningkatan kesadaran untuk hidup berkualitas. Sebagai bisnis kuliner, Apel Catering dituntut mampu memberikan jaminan kepada konsumen bahwa menu yang dihidangkan senantiasa terjaga kehalalannya. Salah satunya dengan memiliki sertifikat halal LPPOM MUI. Tujuan penelitian ini adalah untuk mengetahui penerapan Halal Assurance System (HAS) dengan identifikasi Halal Control Point (HCP) pada setiap klaster bahan. Metode penelitian dilakukan secara deskriptif dengan penelusuran HCP pada klaster bahan Apel Catering HAS 23104 dengan memfokuskan pada poin aktivitas kritis kehalalan dan penanganan produk yang tidak memenuhi kriteria. Berdasar pemetaan pohon keputusan HCP pada bahan hewani dan bahan non-hewani terdapat bahan yang berstatus HCP dan non-HCP, serta tidak ada bahan berstatus haram. Pada identifikasi bahan olahan sebanyak sebanyak 52,27% bahan bersertifikat halal dan 47,73% bahan tidak bersertifikat halal. Pada aktivitas kritis kehalalannya ada beberapa fasilitas aktivitas kritis yang perlu untuk dilakukan pengkajian. Masih adanya bahan berstatus HCP pada identifikasi menu mengakibatkan 75,97% produk Apel Catering belum memenuhi kriteria untuk mengajukan sertifikat halal. Sebagian besar diakibatkan penggunaan bahan berstatus HCP yang belum memiliki sertifikat halal. Secara keseluruhan Apel Catering belum menerapkan Halal Assurance System (HAS) 23104.

English Abstract

Today, many consumers are realizing the importance of halal products along with increasing the awareness for quality life. As a culinary businessman, Apple Catering is required to provide assurance to the consumer that the menu is always served halal by having halal certification LPPOM MUI. The purpose of this research is to know the implementation of Halal Assurance System (HAS) by Halal Control Point (HCP) identification on each menu cluster. The HCP search method on the Apples Catering menu cluster is descriptive using the Halal Assurance System (HAS) 23104 by focusing on critical halal activity points and handling products that do not meet the criteria. The mapping result of HCP decision tree as a whole on animal and non-animal, there are materials have HCP and non-HCP and there is no materials is haram. The identification of processed material is found 52.27% of the material has been halal certified and 47.73% of the material is not halal certified. In the critical activities of halal there are some facilities of activity that need to be done assessment.The presence of materials that have HCP status on the menu identification resulted in 75,97% of Apple Catering products not yet meeting the criteria of halal sertification . Mostly due to the use of HCP material that haven’t halal sertificate. Based on the overall critical activity, Apel Catering has not implemented halal critical activity in accordance with HAS 23104.

Item Type: Thesis (Sarjana)
Identification Number: SKR/FTP/2017/382/051709229
Uncontrolled Keywords: HCP, HAS, Catering
Subjects: 600 Technology (Applied sciences) > 664 Food technology > 664.07 Tests, analyses, quality controls
Divisions: Fakultas Teknologi Pertanian > Teknologi Industri Pertanian
Depositing User: Budi Wahyono Wahyono
Date Deposited: 25 Oct 2017 03:30
Last Modified: 13 Jun 2022 07:11
URI: http://repository.ub.ac.id/id/eprint/4373
[thumbnail of Nur Aziza Riska Annisya.pdf] Text
Nur Aziza Riska Annisya.pdf
Restricted to Registered users only

Download (3MB)

Actions (login required)

View Item View Item