Aplikasi Metode Ultrasonic Assisted Extraction Dan Microwave Assisted Extraction Untuk Ekstraksi Senyawa Aromatik Mangga Garifta (Mangifera Indica)

Irfianti, Annisa (2018) Aplikasi Metode Ultrasonic Assisted Extraction Dan Microwave Assisted Extraction Untuk Ekstraksi Senyawa Aromatik Mangga Garifta (Mangifera Indica). Sarjana thesis, Universitas Brawijaya.

Abstract

Mangga garifta (Mangifera indica) yang teridiri dari empat jenis (Garifta Merah, Garifta Jingga, Garifta Orange, dan Garifta Gading ) merupakan varietas mangga terbaru hasil persilangan mangga-mangga lokal kualitas terbaik. Penelitian ini betujuan untuk mengetahui pengaruh aplikasi metode UAE dan MAE pada ekstraksi senyawa aromatik dan mengidentifikasi senyawa aromatik pada empat jenis mangga garifta. Hasil penelitian menunjukkan bahwa jenis mangga dan keragaman jenis metode ekstraksi berpengaruh nyata terhadap rendemen. Sedangkan metode ekstraksi (jenis mangga) juga berpengaruh nyata terhadap rendemen ekstrak mangga garifa. Analisis aroma kromatogram GC-FID ekstrak mangga dengan metode MAE menghasilkan banyak grafik dibandingkan ekstrak mangga metode UAE. Hasil kromatogram GC-MS tidak menghasilkan banyak grafik pada setiap ekstrak mangga baik dengan metode MAE ataupun UAE

English Abstract

Garifta mango (Mangifera indica) is the latest Mango varieties results from a cross between the top quality local mangos in Indonesia. There are four kind of Garifta mango varieties (Yellow Garifta, Orange Garifta, Red Garifta, and Ivory Yellow Garifta). This research aims to know the influence of UAE and MAE method application on the extraction of aromatic substance and identify four types of aromatic compounds in Garifta Mango. The results shows that the kind of mango cultivars and extraction method had a significant effect on rendemen. Extraction method nested on the kind of mango had a significant effect on rendemen of garifta mango extract. Analysis of garifta mango aroma using kromatogram GC-FID shows that mango extract with MAE method produced many charts compared with UAE method. Analysis using kromatogram GC-MS didn’t shows a lot of graphics, both in MAE and UAE

Other obstract

-

Item Type: Thesis (Sarjana)
Identification Number: SKR/FTP/2018/676/052002782
Uncontrolled Keywords: Aroma, GC-FID, GC-MS, Mangga garifta, Ultrasonic Assisted Extraction (UAE), Microwave Assisted Extraction (MAE), Aromatic, GC-FID, GC-MS, Garifta mango, Ultrasonic Assisted Extraction (UAE), Microwave Assisted Extraction (UAE).
Subjects: 600 Technology (Applied sciences) > 664 Food technology > 664.02 Processes > 664.022 Extraction
Divisions: Fakultas Teknologi Pertanian > Teknologi Hasil Pertanian
Depositing User: Nur Cholis
Date Deposited: 30 Sep 2020 06:23
Last Modified: 24 Oct 2021 02:50
URI: http://repository.ub.ac.id/id/eprint/181661
[thumbnail of Annisa Irfianti (2).pdf]
Preview
Text
Annisa Irfianti (2).pdf

Download (1MB) | Preview

Actions (login required)

View Item View Item