Aini, Kisma Ninuk Nur (2019) Karakteristik Isotermal Sorpsi Air Dan Panas Isosterik Pada Bubuk Cabe Jawa (Piper Retrofractum Vahl). Sarjana thesis, Universitas Brawijaya.
Abstract
Cabe jawa (Piper retrofractum Vahl) merupakan tanaman herbal yang paling banyak digunakan untuk obat tradisional Indonesia atau lebih sering disebut juga dengan jamu. Bentuk penyimpanan cabe jawa (Piper retrofractum Vahl) biasanya hanya dikeringkan dalam bentuk buah. Hal ini tentu kurang efektif dalam proses distribusi kepada konsumen yang biasanya lebih memilih menggunakan produk olahan bubuk. Penelitian ini dilakukan untuk mengetahui perilaku isotermal sorpsi air pada cabe jawa dalam bentuk bubuk untuk mendapat nilai kadar air kritis dan panas isosterik dengan menggunakan metode gravimetri statis. Larutan garam jenuh yang digunakan antara lain adalah KOH, MgCl2, NaCl, KCl dan KNO3. Penelitian menggunakan 2 jenis perlakuan yakni proses adsorpsi dan proses desorpsi yang disimpan pada suhu 25±2 ºC, 35±2 ºC, dan 45±2 ºC dan dilakukan dalam 3 kali ulangan. Dari penelitian ini didapat nilai batas kadar air terikat primer 5.36481; 5.56174; 5.44336 %bk untuk sampel adsorpsi, dan 5.731; 6.094; 5.229 %bk untuk sampel desorpsi. Nilai kadar air terikat sekunder didapat 19.068; 19.754; 16.172%bk untuk sampel adsorpsi, sedangkan untuk sampel desorpsi didapat 20.967; 21.745; 16.622%bk. Kadar air terikat tersier 54.73; 60.34; 72%bk pada sampel adsorpsi. Untuk sampel desorpsi didapat nilai 60.49; 76.78; 72.06 %bk. Secara matematis persamaan panas isosterika dapat dituliskan = 73.5506 exp − 5.26072 untuk proses adsorpsi dan = 51.9358 exp − 6.45602 untuk proses desorpsi.
English Abstract
Javanese long piper (Piper retrofractum Vahl) is a herbal plant that the most useable in traditional herb medicine in Indonesia or more often called Jamu. Javanese long piper (Piper retrofractum Vahl) also can use in food ingredients with a distinctive scent. Form of storage javanese long piper (Piper retrofractum Vahl) is usually only in dried fruit. This is certainly not effective in the distribution process to customers who usually prefer to use powder form. This research conducted to find moisture sorption isotermal charateristics in powder form so it will get the value of critical moisture content and isosteric heat with use static gravimetric method. The saturated salt solution used to condition relative humidity are KOH, MgCl2, NaCl, KCl and KNO3. The Javanese Piper will have 2 types of treatment, they are adsorption and desorption process which was stored at 25 ± 2 ºC, 35 ± 2 ºC, and 45 ± 2 ºC and carried out in 3 replications. From this research, the boundary value of the primary bound water content was obtained 5.36; 5.56; 5.44%db for adsorption sample, and 5.73; 6.09; 5.23%db for desorption sample. The value of secondary bound water content is obtained 19,07; 19.75; 16,17% db for the adsorption sample, while for the desorption sample obtained 20,97; 21,75; 16,62% db. Tertiary bound water content are 54.73; 60.34; 72% db in the adsorption sample. For desorption samples obtained a value of 60.49; 76.78; 72.06% db. Mathematically, the isosteric heat equation can be written = 73.5506 exp − 5.26072 for adsorption process and = 51.9358 exp − 6.45602 for desorption process
Other obstract
-
Item Type: | Thesis (Sarjana) |
---|---|
Identification Number: | SKR/FTP/2019/285/052002298 |
Uncontrolled Keywords: | bubuk cabe jawa, isotermal sorpsi air, kadar air kritis dan panas isosterik, critical moisture content, isosteric heat, javanese long piper powder and moisture sorption isotherm |
Subjects: | 600 Technology (Applied sciences) > 664 Food technology > 664.07 Tests, analyses, quality controls |
Divisions: | Fakultas Teknologi Pertanian > Keteknikan Pertanian |
Depositing User: | Nur Cholis |
Date Deposited: | 18 Aug 2020 03:18 |
Last Modified: | 28 Oct 2021 03:58 |
URI: | http://repository.ub.ac.id/id/eprint/181017 |
Text
KISMA NINUK NUR AINI (2).pdf Restricted to Registered users only Download (6MB) |
Actions (login required)
View Item |