Hubungan Antara Suhu Makanan Dan Mutu Organoleptik Terhadap Sisa Makanan Pasien Rawat Inap Di Rumah Sakit Universitas Muhammadiyah Malang

Sabara, Anawai Istiqlal (2017) Hubungan Antara Suhu Makanan Dan Mutu Organoleptik Terhadap Sisa Makanan Pasien Rawat Inap Di Rumah Sakit Universitas Muhammadiyah Malang. Sarjana thesis, Universitas Brawijaya.

Abstract

Analisis sisa makanan bertujuan untuk mengukur keberhasilan penyelenggaraan makanan dalam memenuhi standar pelayanan minimal rumah sakit. Suhu makanan dan mutu organoleptik merupakan faktor eksternal penyebab sisa makanan. Penelitian ini bertujuan untuk mengetahui hubungan antara suhu makanan dan mutu organoleptik terhadap sisa makanan. Penelitian dilakukan di Rumah Sakit Universitas Muhammadiyah Malang. Responden merupakan pasien rawat inap di ruang mawar RS UMM yang telah memenuhi kriteria inklusi. Analisis sisa makanan menggunakan metode digital imaging. Persepsi pasien terhadap mutu organoleptik makanan didapatkan dengan menggunakan kuesioner dan suhu makanan penyajian didapatkan dengan menggunakan termometer infrared tembak. Data yang didapatkan diuji hubungannya menggunakan uji Spearman. Hasil penelitian menunjukkan sisa makanan pada keempat jenis makanan, yaitu makanan pokok, lauk nabati, lauk hewani, dan sayur di RS UMM berkisar 16,28-37,72% dengan rata-rata 31,5%, suhu makanan berkisar 29,50-37,92 oC, dan penilaian mutu organoleptik cenderung seimbang antara skala enak dan tidak enak. Kesimpulan pada penelitian ini adalah tidak ada hubungan antara suhu makanan dan sisa makanan pada semua jenis makanan (P >0,05) dan adanya hubungan antara mutu organoleptik dan sisa makanan pada semua jenis makanan (P<0,01).

English Abstract

Food waste study conducts in a hospital aims to measure success of food service implementation in hospital for minimum hospital service standards. Food temperature and organoleptic quality are external factors that causes food waste. This study aims to determine correlation between food temperature and organoleptic quality toward food waste. This study was conducts at muhammadiyah malang university hospital. Respondents are inpatients in mawar room of muhammadiyah malang university hospital which has fulfilled the inclusion criteria. Analysis of food waste are using digital imaging method. Patients’ perceptions on food organoleptic quality obtained by using questionnaires and food temperature obtained by using infrared thermometer. Data obtained were tested correlation using Spearman test. Results of this study indicated that food waste in all of food categories at muhammadiyah malang university hospital ranged from 16.28 to 37.72% with an average of 31.5%, food temperature ranged from 29.50-37.92 oC, and organoleptic quality rating tended to balance between the scale tasty and untasty. The conclusion is that there is no correlation between food temperature and food waste in all food categories (P> 0,05) and there is correlation between organoleptic quality and food waste in all food categories (P <0.01).

Item Type: Thesis (Sarjana)
Identification Number: SKR/FK/2017/358/051710108
Uncontrolled Keywords: sisa makanan, suhu makanan, mutu organoleptik, digital imaging
Subjects: 600 Technology (Applied sciences) > 613 Personal health and safety > 613.2 Dietetics
Divisions: Fakultas Kedokteran > Ilmu Gizi
Depositing User: Nur Cholis
Date Deposited: 23 Oct 2017 02:02
Last Modified: 07 Oct 2020 02:52
URI: http://repository.ub.ac.id/id/eprint/4139
Full text not available from this repository.

Actions (login required)

View Item View Item