Nasytha, Safarah Risvie and Wenny Bekti Sunarharum, STP., M.Food.St., Ph.D (2020) Potensi Puree Pisang Kepok Sebagai Bahan Fat Mimetic Pada Produk Cookies Jenis Drop. Sarjana thesis, Universitas Brawijaya.
Abstract
Cookies merupakan salah satu jenis kue kering yang memerlukan penggunaan bahan berkadar lemak tinggi untuk menghasilkan rasa, tekstur, dan mouthfeel yang khas. Produk dengan kadar lemak tinggi dapat memberikan dampak buruk bagi kesehatan apabila dikonsumsi secara berlebihan, maka dari itu diperlukan inovasi pembuatan cookies dengan suatu bahan yang dapat berperan sebagai fat mimetic. Penggunaan buah pisang berupa bubur (puree) diduga dapat berperan sebagai fat mimetic karena merupakan bahan berbasis karbohidrat. Tujuan penelitian ini adalah mengetahui pengaruh penggunaan puree pisang sebagai bahan fat mimetic pada taraf tertentu pada produk cookies berdasarkan karakteristik fisik cookies menggunakan alat texture analyzer dan berdasarkan penilaian konsumen menggunakan uji hedonik sehingga dapat diketahui potensi puree pisang sebagai fat mimetic
English Abstract
Cooky is one of baked products requiring the use of ingredient with high fat content to make the cooky has particular taste, texture, and mouthfeel. A product with high fat content could give a negative effect for health if consumed excessive, therefore an innovation is needed in cookies processing using an ingredient that can play role as fat mimetic. The utilization of banana as puree was expected to act as fat mimetic because it is a carbohydrate-based material . The purpose of this research was knowing the effect of utilization of banana puree as fat mimetic by particular level on cookies based on the physical characteristics of cookies using texture analyzer and based on panelist assessment using hedonic test so the potential of banana puree as fat mimetic can be known.
Item Type: | Thesis (Sarjana) |
---|---|
Identification Number: | 0520100187 |
Uncontrolled Keywords: | Cookies, Fat Mimetic, Organoleptik, Puree Pisang, Banana Puree, Cookies, Fat Mimetic, Organoleptic. |
Subjects: | 300 Social sciences > 338 Production > 338.1 Agriculture > 338.16 Production efficiency |
Divisions: | Fakultas Teknologi Pertanian > Teknologi Hasil Pertanian |
Depositing User: | Zainul Mustofa |
Date Deposited: | 14 Jul 2022 02:39 |
Last Modified: | 23 Sep 2024 06:47 |
URI: | http://repository.ub.ac.id/id/eprint/192049 |
![]() |
Text
Safarah Risvie Nasytha.pdf Download (7MB) |
Actions (login required)
![]() |
View Item |