Perancangan Unit Produksi Bawang Hitam Dengan Black Garlic Fermentation Machine

Nadhalia, Nandya and Nur Lailatul Rahmah, S.Si, M.Si and Ardaneswari Dyah Pitaloka Citraresmi, STP, MP (2020) Perancangan Unit Produksi Bawang Hitam Dengan Black Garlic Fermentation Machine. Sarjana thesis, Universitas Brawijaya.

Abstract

Indonesia merupakan salah satu negara yang dikenal sebagai negara agraris, dimana sektor pertanian memiliki peranan utama dalam perekonomian negara. Dalam melakukan pembangunan industri sektor pertanian diperlukan perancangan unit produksi yang efektif dan efisien. Perancangan unit produksi memerlukan analisis kelayakan teknis dan finansial. Salah satu hasil pertanian yang berpotensi untuk dikembangkan adalah bawang putih, yaitu diolah menjadi bawang hitam. Proses pembuatan bawang hitam ditentukan oleh faktor suhu dan kelembaban. Oleh karena itu, teknologi yang digunakan adalah Black Garlic Fermentation Machine, dimana mesin fermentasi dilengkapi dengan pengontrol suhu dan kelembaban. Tujuan tugas akhir ini adalah untuk menganalisis kelayakan teknis dan finansial pada rancangan unit produksi bawang hitam dengan Black Garlic Fermentation Machine.

English Abstract

Indonesia is one of the countries known as an agrarian country, where the agricultural sector has a major role in the country's economy. In conducting industrial development in the agricultural sector, it is necessary to design effective and efficient production units. The design of the production unit requires an analysis of technical and financial feasibility. One of the agricultural products that has the potential to be developed is garlic, that can be processed into black garlic. The process of making black garlic is determined by temperature and humidity factor. Therefore, the technology used in the production of black garlic is Black Garlic Fermentation Machine, where the fermentation machine is equipped with a temperature and humidity controller. The purpose of this thesis is to analyze the technical and financial feasibility of the design of black garlic production unit with Black Garlic Fermentation Machine.

Item Type: Thesis (Sarjana)
Identification Number: 0520100127
Uncontrolled Keywords: Bawang Hitam, Black Garlic Fermentation Machine, Analisis Finansial, Analisis Teknis, Black Garlic, Black Garlic Fermentation Machine, Financial Analysis, Technical Analysis
Subjects: 300 Social sciences > 338 Production > 338.1 Agriculture > 338.16 Production efficiency
Divisions: Fakultas Teknologi Pertanian > Teknologi Industri Pertanian
Depositing User: Zainul Mustofa
Date Deposited: 11 Jul 2022 05:16
Last Modified: 25 Sep 2024 07:15
URI: http://repository.ub.ac.id/id/eprint/191847
[thumbnail of fix-Nandya Nadhalia.pdf] Text
fix-Nandya Nadhalia.pdf

Download (1MB)

Actions (login required)

View Item View Item