Panjaitan, Yohanna Rouli and Kiki Fibrianto,, STP., M.Phil., Ph.D (2021) Diversifikasi Pengembangan Produk Berbasis Tanaman Kopi (Coffea sp). Sarjana thesis, Universitas Brawijaya.
Abstract
Kopi merupakan komoditas tanaman tropis yang memiliki potensi tinggi dalam pemanfaatannya. Produksi kopi meningkat rata – rata 2,25% per tahun, diikuti dengan peningkatan kedai kopi di Indonesia yang meningkat sekitar 10 – 15% pada tahun 2020. Secara umum perkebunan tanaman kopi, hanya memanfaatkan biji kopi secara komersial. Selama proses pengolahan biji kopi mulai dari proses panen hingga sampai ke tangan konsumen akan menghasilkan limbah seperti daun, bunga, daging buah, kulit ari, dan ampas kopi yang memiliki kandungan senyawa didalamnya yang belum dimanfaatkan secara luas, sehingga perlu pemanfaatan lebih lanjut untuk menghasilkan produk inovasi baru. Tujuan penelitian untuk mencari potensi inovasi produk dari turunan tanaman kopi yang bersumber dari beberapa limbah proses panen dan pengolahan biji kopi. Metode penelitain dilakukan dengan mengumpulkan data sekunder berupa jurnal, buku, situs web, skripsi terdahulu yang terkait kemudian dianalisis kesesuaian isi untuk dikelompokan sesuai topik yang telah dipilih berdasarkan pohon industri. Data dikelompokan berdasarkan reputasi publikasi untuk membuat word cloud yang digunakan sebagai acuan dalam pembahasani produk inovasi tanaman kopi.Produk inovasi baru yang kemungkinan dapat dilakukan ialah pengolahan Kopi Kahwa atau teh daun kopi dengan penambahan bagian limbah daging buah dan bunga kopi. Limbah daging buah bersumber dari dua metode pengolahan buah kopi yang berbeda. Limbah penglahan metode basah meghasilkan limbah pulp dan limbah pengolahan metode kering menghasilkan limbah husk. Selain itu, pemanfaatan limbah kulit ari atau silverskin dan ampas kopi menjadi tepung untuk pengolahan roti dengan metode substitusi. Produk inovasi baru diharapkan dapat memberikan varian baru serta memberikan pilihan dalam pemanfaatan limbah perkebunan tanaman kopi.
English Abstract
Coffee is a tropical plant commodity that has a high potential for utilization. Coffee production increases by an average of 2,25% in a year, which is followed by an increase on coffee shops in Indonesia which will increases by around 10- 15% in 2020. In general, coffee plantations only use coffee beans commercially. During the processing of coffee beans starting from the harvest process to reaching the hands of consumers, it will produce waste such as leaves, flowers, pulp or husk, silverskin, and coffee grounds. The waste contains have many compounds in it, that have not been utilized, so that further utilization is needed to produce new innovative products. The purpose of this research is to find the potential for product innovation from coffee plant derivatives sourced from several wastes from the harvesting and processing of coffee beans. The research method is carried out by collecting secondary data in the form of journals, books, websites and related final projects, then the data is analyzed for the suitability of its contents to be grouped according to the topics that have been selected based on the industrial tree. The data is grouped based on the reputation of the publication to create a word cloud that is used as a reference in discussing coffee plant innovation products. The possible product innovation is Kopi Kahwa or coffee leaf tea with the addition of waste parts, namely pulp, husk and flowers. Cherry coffee waste comes from two different coffee processing methods. Wet method processing waste produces pulp waste and dry method processing waste produces husk waste. In addition, the use of silverskin and coffee grounds into flour for bread processing by the substitution method. New innovation products are expected to provide new variants and provide options in the utilization of coffee plantation waste
Item Type: | Thesis (Sarjana) |
---|---|
Identification Number: | 0521100202 |
Uncontrolled Keywords: | Limbah Kopi, daun kopi, daging kopi, kulit ari kopi, ampas kopi,Coffee waste, coffee leaves, coffee pulp, coffee silverskin, coffee grounds |
Subjects: | 300 Social sciences > 338 Production > 338.1 Agriculture > 338.16 Production efficiency |
Divisions: | Fakultas Teknologi Pertanian > Teknologi Hasil Pertanian |
Depositing User: | soegeng sugeng |
Date Deposited: | 29 Dec 2021 02:46 |
Last Modified: | 04 Oct 2024 01:09 |
URI: | http://repository.ub.ac.id/id/eprint/187709 |
Text
Yohanna Rouli Panjaitan.pdf Download (1MB) |
Actions (login required)
View Item |