Analisis Pengendalian Kualitas Proses Pengemasan Produk Kurma Salak Dengan Metode Six Sigma Di UKM Kelompok Tani Ambudi Makmur II Bangkalan

M. Kholil, - and Dr.Ir Endah Rahayu Lestari, MS and Riska Septifani, STP, MP. (2019) Analisis Pengendalian Kualitas Proses Pengemasan Produk Kurma Salak Dengan Metode Six Sigma Di UKM Kelompok Tani Ambudi Makmur II Bangkalan. Sarjana thesis, Universitas Brawijaya.

Abstract

Kualitas merupakan salah satu jaminan yang diberikan dan harus dipenuhi oleh perusahaan kepada pelanggan. Penelitian ini dilakukan menggunakan metode Six Sigma melalui tahap Define, Measure, Analyze dan Improve. Tujuan penelitian ini untuk menganalisis produk cacat dan rusak pada kemasan kurma salak serta mengetahui sebab dan akibat cacat itu terjadi. Hasil penelitian menunjukkan ada 4 CTQ yaitu kemasan sobek, lipatan dobel, kemasan renggang dan kemasan kotor. Dari hasil analisis, nilai DPMO menunjukan angka 119.000 dengan tingkat level sigma 2,68 dan final yield 53,55%. Faktor penyebab tejadi defect kemasan kurma salak antara lain: 1) Manusia, kurang fokus dan teliti, karyawan terburu-buru. 2) Metode, posisi peletakan kurang tepat, prosedur tidak beraturan dan kurang instruksi keja. 3) Lingkungan, pencahayaan Kurang dan lingkungan kurang nyaman. 4) Bahan Baku, pemakaian plastik kurang efisien dan plastik kurang diseleksi. Usulan saran yang diberikan mengantisipasi empat faktor penyebab kerusakan antara lain: Memberikan arahan dan penjelasan kepada karyawan agar lebih teliti dalam bekerja serta diadakan evaluasi dan diskusi dalam menghadapi masalah-masalah yang mungkin akan muncul di lapangan. Melakukan pengawasan karyawan dan bahan baku. Memeriksa kembali bahan baku yang diterima dari pemasok. Membuat check sheet pendataan produk cacat dan produk baik. Membuat Desain dan bahan baku kemasan baru yang lebih efesien.

English Abstract

The quality is one of guarantee is given and had to be met by a company to customers. This research was conducted using the Six Sigma method through define, Measure, Analyze and Improve. The purpose of this research is to analyze defective and damaged products on the packaging of kurma salak products and find out the cause and effect of the defects that occurred. The result showed there 4 CTQ namely tear packaging, double folds, tenuous packaging and dirty packaging. From the results of the analysis, the DPMO value shows the number 119,000 with the sigma level of 2.68 and the final yield of 53.55%. The causes of defects in kurma salak packaging include: 1). Man, at less focus and conscientious, employees rush. 2). Method, the position laying inappropriate, irregular procedure and and instructions are lacking. 3). Environment, the lighting less and environment less comfortable. 4). Raw Materials, the discharging plastic inefficient and plastics less selected. The proposal advice provided anticipate four factors the cause among other: given direction and explanation to employees to be more thorough in their work and conduct evaluations and discussions in dealing with problems that might arise in the field. Supervise employees and raw materials. Re-check the raw material received from the supplier. Make a check sheet for data collection of defective products and good products. Make new design and packaging materials that are more efficient.

Item Type: Thesis (Sarjana)
Identification Number: SKR/FTP/2019/268/052002250
Uncontrolled Keywords: CTQ, Final Yield, Kurma Salak, Pengendalian Kualitas, Six Sigma,CTQ, Final Yield, Kurma Salak, Quality Control, Six Sigma.
Subjects: 300 Social sciences > 338 Production > 338.1 Agriculture > 338.16 Production efficiency
Divisions: Fakultas Teknologi Pertanian > Teknologi Industri Pertanian
Depositing User: soegeng sugeng
Date Deposited: 28 Dec 2021 01:31
Last Modified: 30 Mar 2022 06:50
URI: http://repository.ub.ac.id/id/eprint/187655
[thumbnail of M. Kholil.pdf] Text
M. Kholil.pdf
Restricted to Registered users only

Download (2MB)

Actions (login required)

View Item View Item