Microfluidic Paper-based Analytical Devices (μPADs) Untuk Analisis Asam Benzoat Pada Minuman Kemasan

Istiana Sari, Meiria (2019) Microfluidic Paper-based Analytical Devices (μPADs) Untuk Analisis Asam Benzoat Pada Minuman Kemasan. Magister thesis, Universitas Brawijaya.

Abstract

Perangkat Microfluidic Paper Based Analytical Device (μPADs) ini merupakan perangkat pengujian analisis menggunakan selembar kertas untuk mendeteksi asam benzoat melalui prinsip alkalimetri. Dalam eksperimen ini perangkat μPADs yang sudah dicetak, dipenetrasi pada suhu 120°C selama 3 menit. Perangkat ditanamkan reagen NaOH 5 M pada zona deteksi dan indikator PP 2% padazona sampel kemudian dikering anginkan. Bila perangkat sudah kering siap digunakan untuk medeteksi sampel yang sudah didestilasi sebelumnya, sehingga muncul perubahan warna pada zona deteksi. Hasil perubahan warna segera dilihat intensitas warnanya menggunakan Corel Draw X3. Hasil eksperimen ini menggunakan asam benzoat standart pada konsentrasi 20-120 ppm yang diperoleh nilai Y=0,0102 x + 0,00077. Diperoleh nilai koefisien korelasi R2 = 0,9999. Perangkat ini berhasil digunakan untuk mendeteksi 5 minuman kemasan yang mengandung asam benzoat dan dijual disekitar sekolah. Hasil pengukuran metode μPADs ini dibandingkan dengan metode spektrofotometri tidak ada perbedaan yang signifikan. Secara keseluruhan, hasil yang didapatkan dalam penelitian ini menunjukkan bahwa perangkat berbasis kertas mikrofluida merupakan perangkat yang ringkas dan dapat diandalkan untuk pengukuran konsentrasi asam benzoat.

English Abstract

MicrofluidicPaper-basedAnalyticalDevices (μPADs) are a simple analytical platform that satisfy combination of low cost, portability, and ease-to-use with selectivity, sensitivity, and accuracy.In this experiment, the μPADsdevices are prepared using a chromatographic paper and designed at appropriate pattern prior to printing by mean of a solid ink (wax) printer to produce hydrophobic barriers and hydrophilic channels. Then, the μPADs are heated at 120°C for 3 min to allow a wax penetrate in the both side of a paper. The resulted μPADs are used forthedetectionofbenzoicacidthroughalkalimetryprinciple. For this purpose, the devicesareimplantedwith 5M NaOH in thedetectionzoneand a 2% phenolphthaleinindicatorinthesamplezonebefore dried in open air.Whenthedevices have dried, the μPADs arereadytobeusedtodetectbenzoicacid. To avoid color interferences, the samples are distilled before introduced to the sample zone for quantitative detection.The resultsoft thecolorchanges can beimmediatelyseen by naked eye, and their intensities are quantified by the Image J software.Excellent linearity is achieved in the range of benzoic acid concentration of 20-120 ppm with the linear equation of Y = 0.0102 x + 0.00077 and thecorrelationcoefficient(R2) of 0.9999.The optimized μPADsdevicesaresuccessfully applied tothe quantitative analysis ofbenzoic acid in the 5 kinds of commercially canned beverages.The results of the measurement of the μPADs devices compared to the spectrophotometric method have not significant differences.Overall, theresultsobtained in this study indicatethatthe μPADsdevices are a reliabletoolforhigh throughout and on-site determination of benzoicacidcontent in commercial drinks.

Other obstract

-

Item Type: Thesis (Magister)
Identification Number: TES/664/SAR/m/2019/041902954
Uncontrolled Keywords: FOOD ANALYSIS--FOOD COMPOSITION
Subjects: 600 Technology (Applied sciences) > 664 Food technology
Divisions: Fakultas Matematika dan Ilmu Pengetahuan Alam > Kimia
Depositing User: Endang Susworini
Date Deposited: 15 Jan 2020 03:27
Last Modified: 15 Jan 2020 03:27
URI: http://repository.ub.ac.id/id/eprint/177935
Full text not available from this repository.

Actions (login required)

View Item View Item