Aprilianto, Hendri Cahya (2017) Pengembangan Agroindustri Coklat berdasarkan peramalan penjualan dan faktor kunci di kampung coklat di Kabupaten Blitar. Magister thesis, Universitas Brawijaya.
Abstract
Penelltian ini bertujuan untuk mengembangkan agroindustri coklat di Kabupaten Blitar dengan peramalan penjualan dan analisa faktor kunci. Penelitian ini dilakukan dalam tiga tahapan penelitian. Tahapan penelitian pertama ini melakukan peramaian penjualan coklat di Kampung Coklat Kabupaten Blitar. Peramalan dilakukan menggunakan data historis penjualan 3 tahun terakhir selama januari 2013- desember 2016. Metode oeramalan yang digunakan ialah artificial neural network. Hasil peramalan tersebutl digunakan sebagai dasar perencanaan produksi dan pengembangan coklat di Kabupaten Btitar. Selanjutnnya tahapan kedua ialah melakukan analisa faktor kunci yang mempengaruhi pengembangan komoditas coklat di Kabupaten Blitar. Pada penelitian tahap kedua ini digunakan metode intepretative structural modelling. Adapun elemen yang dikaji pada metode intepretative structural modeiling ini antara lain elemen tujuan, elemen kendala, dan elemen kelembagaan. Selanjutnya tahapan terakhir penelitian ini adalah perumusan strategi pengembangan agroindustri coklat di kabupaten Blitar. Analythical Hierarchy Process digunakan sebagai metode perumusan strategi pada tahap penelitian yang ketiga ini. Pengembangan agroindustri coklat terdapat elemen kebutuhan, dan elemen kendala dalam pengembangan agroindustri coklat. Faktor kunci dalam elemen kebutuhan pengembangan agroindustri coklat ialah penambahan modal. Pada elemen kelembagaan, elemen kelembagaan yang menjadi faktor kunci pengembangan agroindustri coklat ialah lembaga pemerintah, investor, dan perbankkan. Seciangkan faktor kunci kenciaia pengembangan cokiat cii kabupaten Blitar ialah keterbatasan kualitas sumberdaya manusia dan keterbatsan modal untuk pengembangan. Hasil peramalan penjualan produk coklat di Kampung Coklat Kabupaten Blitai' dengan menggunakan metode jaringan syaraf tiruan selama periode Juli 2017-Juni 2018 berturutturut, sebagai berikut: 2487,74, 23A6,22, 2307,1O, 2305,27, 2373,81, 2489,85, 2546,93, 2309,66, 2306,50, 2345,69, 2392,21, 2514,48. Adapun strategi pengembangan agroindustri coklat di Kabupaten Blitar yaitu peningkatan kualitas SDM berbasis inovasi (0,53), pengembangan jejaring bisnis agroindustri coklat, (0,2), pengembangan teknolcgi pengclahan (0,13), dan efisiensi rantai pasok coklat (0,09) dan strategi pembentukan lembaga konsultan pengelolaan agroindustri (0,05).
English Abstract
Ihr.s research aims to develop chocclate ag;"oindustry in Blitar Regency wifh sales forecasting and key factor enalysis. Ihrs research was conducted in three stages of research. This first research phase forecasting the sale of chocolate in Kampung Coklat Blitar Regency. Forecasting is done using historical dafa sales /asf 3 years during januai 2A13-December 2016. Forecasting method used is aiificial neural network. The forecasting resulf rs used as fhe basrs for production planning and chocolate development in Blitar Regency. The next step is to analyze key factors affecting the Cevelopment of cocoa commodity in Blitar regenoy. ln this second phase research used intepretative structural modeling meihad. The elements studied in this method of intepretative structural modeling include the elements of objectives, constraints elements, and institutional elements. Furthermore, the lasf sfage of this research is fhe formulation of the strategy of developing chocalate agroindustry in Blitar district. Analythical Hierarchy Process r's used as a method of strategy formulation at this third stage of research. The development of chocolate agroindustry contains elements of need, and the element of constraints in the development of chocolate agroindustty. A key factor in the develapment needs of cacoa agroindustry is the addition of capital. ln institutional elemenfs, fhe institutional elements that are key factors in the development of chocolate agroindustry are gavemment institufions, rnvesfors, and banks. While the key factor in cocoa development constraint in Blitar district rs fhe limited human resource quality and the rssue of capital for development. The resuiis of forecasting sales of chocoiate prociucts in Kampung Coklat Btitar by using artificial neural network method during the period of July 2017-iune 2418 respectively, as follows: 2487,74, 2306,22, 2307,10, 2306,27, 2373,81, 2489,85, 2546,93, 2309,66, 2306,5A, 2345,69, 2392,21, 25i 4,48. The strategy of developing chocolate agroindustry in Blitar Regency is improvement of quality of human resources based an innovation (0,53), dev,elopment of brown agroindustry busrnesg (0,2), development of processing technology (0,13), and chocolate supply chain efficiency (0,09 ) and strategy of establishment of agroindustry management cansultant agency (0,05).
Other obstract
-
Item Type: | Thesis (Magister) |
---|---|
Identification Number: | TES/664.5/APR/p/2018/041803725 |
Uncontrolled Keywords: | CHOCOLATE PROCESSING |
Subjects: | 600 Technology (Applied sciences) > 664 Food technology > 664.5 Flavoring aids |
Divisions: | S2/S3 > Magister Teknik Industri Pertanian, Fakultas Teknologi Pertanian |
Depositing User: | Endang Susworini |
Date Deposited: | 19 Nov 2019 08:21 |
Last Modified: | 19 Nov 2019 08:21 |
URI: | http://repository.ub.ac.id/id/eprint/175793 |
Actions (login required)
View Item |