Fitriani, Rana Afifah (2018) Hubungan Antara Perilaku Makan dengan Jumlah Konsumsi Buah dan Sayur pada Siswa Kelas XI SMA Negeri di Kota Malang. Sarjana thesis, Universitas Brawijaya.
Abstract
Pada remaja jumlah konsumsi buah dan sayur masih kurang. Penelitian terkait perilaku makan dengan jumlah konsumsi buah dan sayur pada remaja masih jarang. Tujuan dari penelitian ini adalah untuk mengetahui hubungan antara perilaku makan dengan jumlah konsumsi buah dan sayur pada siswa kelas XI SMA Negeri di Kota Malang. Penelitian ini merupakan penelitian analitik observasional dengan menggunakan teknik stratified random sampling dalam pengambilan sampel yang berjumlah 100 responden . Instrumen yang digunakan dalam penelitian ini adalah formulir Semi Quantitative Food Frequency (SQ-FFQ) dan kuisioner DEBQ (Dutch Eating Behavior Questionnaire), sedangkan analisis secara statistik menggunakan uji korelasi Spearman. Hasil penelitian menunjukkan bahwa perilaku makan yang dominan pada responden adalah external eating yaitu 47% responden sedangkan menunjukkan rerata jumlah konsumsi buah adalah 240.8 ± 316.4 gram/hari, rerata jumlah konsumsi sayur 276.7 ± 206.9 gram/hari, dan rerata jumlah konsumsi buah dan sayur adalah 517.6 ± 442.8 gram/hari. Berdasarkan kategori konsumsi buah dan sayur, diketahui bahwa sebesar 50% responden tergolong asupan kurang dan sebesar 50% tergolong asupan cukup. Hubungan perilaku makan aspek restraint,emotional dan external eating dengan jumlah konsumsi buah dan sayur secara berturut – turut adalah nilai p = 0,704, 0,485, dan 0,238. Sehingga simpulan dari penelitian ini adalah tidak ada hubungan antara perilaku makan dengan jumlah konsumsi buah dan sayur pada siswa kelas SMA Negeri di Kota Malang.
English Abstract
The adolescents total consumption of fruits and vegetables are still lacking. While, on the other hand, the research of eating behavior and the amount of consumption of fruits and vegetables is still rare. The purpose of this research was to determine the relationship between eating behavior and the amount of consumption of fruits and vegetables of twelfth grade students in the State of Senior High School in Malang. This research is an cross sectional research using Stratified Random Sampling technique to the 100 respondents. The instrument is form of Quantitative Food Frequency (SQ-FFQ) and using questionnaire DEBQ (Dutch Eating Behavior Questionnaire), while statistical analysis using Spearman correlation test. The result of data analysis showed the average of fruit consumption is 240.8 ± 316.4 gram/day, the average of vegetable consumption 276.7 ± 206.9 gram/day, and the average consumption of fruits and vegetables is 517.6 ± 442.8 gram/day. Based on the category of consumption of fruits and vegetables, it is known that 50% of respondents classified as less intake and the otherside 50% are sufficient intake. While The result of this research showed that External Eating is the predominant of eating behavior in 47% percentage of respondents. The relationship between eating behavior in Restraint, Emotional, and External Eating aspect with the amount of consumption of fruits and vegetables are p=0.704, 0.485, and 0.238 respectively. Thus, it can be concluded that there is no relationship between eating behavior and the amount of consumption of fruits and vegetables of twelfth grade students in the State of Senior High School in Malang.
Item Type: | Thesis (Sarjana) |
---|---|
Identification Number: | SKR/FK/2018/258/051807285 |
Uncontrolled Keywords: | perilaku makan, buah, sayur, remaja-eating behavior, fruit, vegetable, adolescent |
Subjects: | 600 Technology (Applied sciences) > 613 Personal health and safety > 613.2 Dietetics > 613.208 3 Young people |
Divisions: | Fakultas Kedokteran > Ilmu Gizi |
Depositing User: | soegeng sugeng |
Date Deposited: | 06 May 2020 04:14 |
Last Modified: | 21 Oct 2021 08:14 |
URI: | http://repository.ub.ac.id/id/eprint/167319 |
Preview |
Text
Rana Afifah Fitriani (2).pdf Download (5MB) | Preview |
Actions (login required)
View Item |