Perkembangan Kedai Kopi Manual Brewing Di Kota Malang Jawa Timur

Jalaali, Ibnu Dzul (2018) Perkembangan Kedai Kopi Manual Brewing Di Kota Malang Jawa Timur. Sarjana thesis, Universitas Brawijaya.

Abstract

Pada awalnya, menikmati secangkir kopi sudah menjadi kebiasaan masyarakat Indonesia sejak zaman dahulu. Pasalnya, kepopuleran kopi juga membawa perubahan terhadap perkembangan dunia usaha, terutama pada dunia usaha dibidang kuliner. Awal mula kedai kopi manual brewing yang ada di Kota Malang ini berkembang bermula dari kebiasaan masyarakat khususnya mahasiswa yang menjadikan kedai kopi sebagai tempat nongkrong dan berkumpul dengan komunitas dijadikan sebagai salah satu rutinitas dalam keseharian mereka. Pada penelitian ini, Perkembangan kedai kopi di Kota Malang saat ini dapat kita lihat dari beberapa kedai yang melakukan perkembangan dalam hal konsep, suasana kedai, dan cara pemasaran yang dilakukan untuk mempertahankan pengunjung yang datang. Dalam perkembangan kedai kopi yang ada di Kota Malang akan memunculkan strategi pada masingmasing usaha, dan dari strategi yang sudah diambil ini nantinya akan mengalami suatu inovasi yang akan menjadikan pembeda pada tiap kedai kopi yang ada. Hasil dari penelitian ini akan menjelaskan bagai mana perkembangan kedai kopi yang ada di Kota Malang dan seperti apa cara yang dilakukan tiap kedai kopi dalam menyikapi perkembangan atau permintaan konsumen dalam mempertahankan suatu usaha yang dibangun kusunya pada usaha kedai kopi manual brewing yang mana didalam perkembangan itu akan melalui suatu peruses strategi dan adaptasi.

English Abstract

At first, enjoying a cup of coffee has become a habit of Indonesian society since ancient times. The reason is, popularity of coffee also bring the development of the business world, especially on the business world in the culinary field. The beginning of the coffee shop manual brewing ini the city of Malang developed from habits of the community, especially college students who Made coffee shops as place to hang out and gather with the community as one of their daily routines. In this research, we can see the development of coffee shops in Malang city from a number of shops that are developing in terms of concepts, tavern atmosphere, and way marketing is done to keep visitors coming. In the development of coffee shops in the city of Malang Will bring up strategy in each business, and from strategy that have bernama taken it his intention will experience make difference in every coffee shop that exists. The results from of this study Will explain how the development of coffee shops in Malang city and what kind of way which is conducted each coffee shop does in responding to developments or consumer demand in maintaining a business that is built especially in the coffee shop manual brewing business which in development Will go through a process of strategy and adaptation.

Item Type: Thesis (Sarjana)
Identification Number: SKR/FBS/2018/489/051900069
Uncontrolled Keywords: Kedai Kopi, Manual Brewing, Perkembangan, Adaptasi Lingkungan, Strategi /coffee shop, manual brewing, development, enviromental adaptation
Subjects: 600 Technology (Applied sciences) > 647 Management of public households (institutional housekeeping) > 647.9 Specific kinds of public households and institutions > 647.95 Eating and drinking places > 647.950 68 Coffee shops--Management
Divisions: Fakultas Ilmu Budaya > Antropologi Budaya
Depositing User: Endang Susworini
Date Deposited: 16 Apr 2020 15:35
Last Modified: 17 Jun 2022 03:16
URI: http://repository.ub.ac.id/id/eprint/166741
[thumbnail of Ibnu Dzul Jalaali.pdf] Text
Ibnu Dzul Jalaali.pdf

Download (4MB)

Actions (login required)

View Item View Item