Huda, Asri Nurul (2013) The Effect of Inulin Treatment on Microflora Population and Liver Tissue of Pigeon (Columba livia). Magister thesis, Universitas Brawijaya.
Abstract
Inulin biasanya digunakan sebagai prebiotik. Prebiotik adalah jenis polisakarida yang baik sebagai makanan yang tidak dapat dicerna yang merangsang pertumbuhan dan aktivitas pemilihan bakteri di saluran pencernaan dan kesehatan host. Inulin adalah penyimpanan polisakarida yang terdiri dari molekul fruktosa dengan molekul glukosa terminal. Inulin diperkirakan akan memodulasi sistem kekebalan merpati dengan meningkatkan bakteri menguntungkan dan meningkatkan kekebalan humoral dan seluler. Efek suplementasi inulin pada sistem kekebalan tubuh dan populasi mikroflora dalam tanaman dan usus merpati diselidiki dalam percobaan ini. Dosis inulin per hari per burung adalah 20, 5, 1 dan 0,5%. Setidaknya 86 strain bakteri diidentifikasi dari bakteri tanaman dan usus. Spesies dominan bakteri patogen tanaman dan usus adalah Enterobacter Cloacae, Klabsiella pneumoniae dan Staphylococcus Kloosii. Perawatan inulin menurunkan jumlah bakteri patogen pada tanaman merpati dan usus. Jumlah bakteri menguntungkan juga meningkat sebesar 1 dan 0,5% dari pengobatan inulin. Spesies yang dominan dari bakteri menguntungkan tanaman dan usus adalah enterococcus finecium, lactobacillus agilis dan lactobacillus ingluviei. Pengamatan histologis mengungkapkan bahwa tingkat inulin yang rendah menurunkan akumulasi lemak pada hati merpati.
English Abstract
Inulin is commonly used as a prebiotic. Prebiotic is the kind polysaccharides as indigestible food which stimulate the growth and activity of a select of bacteria in the gastrointestinal tract and host`s health. Inulin is storage polysaccharide consisting of fructose molecules with a terminal glucose molecule. Inulin was expected to modulate the pigeon`s immune system by increasing the beneficial bacteria and improve the humoral and cellular immunity. The effects of inulin supplementation on the immune system and microflora population in crop and intestine of pigeon were investigated in this experiment. The doses of inulin per day per bird was 20, 5, 1 and 0.5%. At least 86 strains of bacteria were identified from crop and intestinal bacteria. The dominant species of crop and intestinal pathogenic bacteria were Enterobacter cloacae, Klabsiella pneumoniae and Staphylococcus kloosii. Inulin treatment decreased the number of pathogenic bacteria in pigeon crop and intestinal. The number of beneficial bacteria also increases by 1 and 0.5% of inulin treatment. The dominant species of crop and intestinal beneficial bacteria were Enterococcus faecium, Lactobacillus agilis and Lactobacillus ingluviei. Histological observation reveals that low level of inulin decrease the fat accumulation in pigeon`s liver.
Item Type: | Thesis (Magister) |
---|---|
Identification Number: | TES/572.56/HUD/t/041311689 |
Subjects: | 500 Natural sciences and mathematics > 572 Biochemistry > 572.5 Miscellaneous chemicals |
Divisions: | S2/S3 > Magister Ilmu Ternak, Fakultas Peternakan |
Depositing User: | Budi Wahyono Wahyono |
Date Deposited: | 01 Jul 2014 14:31 |
Last Modified: | 02 Oct 2024 10:08 |
URI: | http://repository.ub.ac.id/id/eprint/157660 |
![]() |
Text
Asri Nurul Huda.pdf Download (1MB) |
Actions (login required)
![]() |
View Item |