Rancang Bangun Alat Pengering Kulit Pisang Menggunakan Metode Logika Fuzzy

Purnomo, Andy (2018) Rancang Bangun Alat Pengering Kulit Pisang Menggunakan Metode Logika Fuzzy. Sarjana thesis, Universitas Brawijaya.

Abstract

Salah satu bagian dari tanaman pisang yang dapat dimanfaatkan adalah kulit pisang. Walaupun sebagai limbah buangan, kulit pisang masih mempunyai gizi yang cukup lengkap diantaranya memiliki kandungan karbohidrat, protein, lemak, vitamin dan beberapa mineral yang diperlukan tubuh. Salah satu cara pemanfaatan dari limbah kulit pisang adalah mengolah menjadi tepung. Sebelum diolah menjadi tepung, limbah kulit pisang akan mudah mengalami reaksi pencokelatan (browning) apabila kontak dengan udara. Untuk menghindari terbentuknya warna cokelat pada kulit pisang yang akan dibuat tepung dapat dilakukan dengan mencegah kontak antara bahan yang telah dikupas dengan udara. Kemudian kulit pisang direndam dalam air (atau larutan garam 1% dan atau menginaktifasi enzim dalam proses blansing) sebelum dikeringkan. Proses pembuatan tepung dari kulit pisang menggunakan cara pengeringan konvensional dengan menggunakan media sinar matahari dinilai kurang efektif. Kekurangan dalam proses pengeringan ini adalah tidak adanya pengontrolan suhu, padahal suhu pada proses pengeringan sangatlah penting. Pada penelitian ini proses pengeringan dilakukan di dalam box pengeringan. Penelitian berfokus pada pengontrolan suhu box pengeringan dan pengimplementasian kontrol logika fuzzy yang dipadukan dengan kontrol on/off agar suhu box pengeringan tetap berada pada setpoint. Proses perancangan kontrol logika fuzzy pada penelitian ini menggunakan 5 membership function (MF) dengan metode Inferensi min-max composition dan metode defuzzifikasi center of gravity (COG). Pada proses pengujian, didapatkan settling time (ts) sebesar 780 detik dengan nilai steady state 50°C dan error steady state(ess) < 5%. Proses pengujian pada sistem dilakukan selama 24 jam.

English Abstract

One part of the banana plant that can be utilized is banana peel. Although as a waste of waste, banana skin still has a fairly complete nutrition of which contain carbohydrates, proteins, fats, vitamins and some minerals that the body needs. One way of utilization of banana peel waste is to process into flour. Before processed into flour, banana skin waste will easily experience browning reaction (browning) when contact with air. Avoid the formation of brown color on the banana skin to be made flour can be done by preventing contact between materials that have been peeled with air. Then banana peel is immersed in water (or 1% saline solution and or activates the enzyme in the blanching process) before it is dried. The process of making flour of the banana skins using conventional means using sunlight media is considered less effective. The deficiency in this drying process is the absence of temperature control, the temperature drying process is very important. In this research the drying process is done in drying box. Research focuses of the drying box and how to implement the fuzzy logic control combined with the on / off control so that the drying box temperature stays on the setpoint. Process design of fuzzy logic control in this study using 5 membership functions (MF) with min-max composition method and defuzzification center of gravity (COG) method. In the process of testing, obtained settling time (ts) of 780 second with steady state value 50 ° C and error steady state (ess) < 5%. The testing process on the system is done for twenty four hours.

Item Type: Thesis (Sarjana)
Identification Number: SKR/FT/2018/938/051809508
Uncontrolled Keywords: Pengontrol suhu, sistem kontrol, logika fuzzy, DS18B20, Arduino Uno. Temperature controller, control system, fuzzy logic, DS18B20, Arduino Uno.
Subjects: 600 Technology (Applied sciences) > 681 Precision instruments and other devices > 681.7 Other scientific and technological instruments, machinery, equipment > 681.76 Technological equipment > 681.766 Equipment for chemical and related technologies > 681.766 4 Equipment for food and beverage technology
Divisions: Fakultas Teknik > Teknik Elektro
Depositing User: Budi Wahyono Wahyono
Date Deposited: 06 Feb 2019 04:11
Last Modified: 06 Feb 2019 04:11
URI: http://repository.ub.ac.id/id/eprint/12907
Full text not available from this repository.

Actions (login required)

View Item View Item