Ika, AndreliaAllenGrace (2016) Kandungan Serat Pangan Pada Biji Turi (Sesbania Grandiflora) Merah Dan Putih Sebagai Alternatif Pangan Potensial. Sarjana thesis, Universitas Brawijaya.
Abstract
Tanaman turi kaya akan manfaat bagi kesehatan, mulai dari bunga, daun, hingga bijinya, namun pemanfaatannya masih kurang optimal. Biji turi diindikasikan mengandung serat pangan yang dapat dimanfaatkan sebagai alternatif pangan potensial. Penelitian ini merupakan eksperimental laboratory dengan 3 kali replikasi. Dengan tujuan untuk mengetahui perbedaan kandungan serat pangan pada biji turi (Sesbania grandiflora) merah dan putih yang diduga karena adanya kandungan antosianin. Sampel yang digunakan adalah biiji turi merah dan biji turi putih yang diteliti kandungan serat pangannya menggunakan metode Enzimatik. Hasil penelitian menunjukkan rata-rata kandungan serat pangan pada biji turi merah sebesar 45,54% dan biji turi putih sebesar 45,34%. Terdapat perbedaan yang signifikan antara kandungan serat pangan pada biji turi (Sesbania grandiflora) merah dan biji turi putih (p-value = 0.013), dan rata-rata kandungan serat pangan biji turi merah lebih besar dibandingkan dengan biji turi putih, sehingga biji turi bisa direkomendasikan sebagai salah satu pangan potensial sumber serat pangan.
English Abstract
Turi’s plant have benefits for health, ranging from flowers, leaves, until the seeds, but utilization still less than optimal. Turi’s seeds indicated contains dietary fiber which can be used as an alternative to potential food. This reseacrh was an experimental laboratory research with three times replication. The purpose of this research is to know differences the content of dietary fiber in red and white turi’s seeds, allegedly because of their anthocyanin content. Used sample was red and white turi’s seeds in order to know the content dietary fiber using Enzymatic method. The results showed an average content of dietary fiber in red turi’s seed is 45,54% and white turi’s seed is 45,34%. There are significant differences content between dietary fiber in turi’s red and white seeds (p-value = 0.013) and average content of dietary fiber in turi’s red seed is higher than turi’s white seed, so Turi seeds can be recommended as a potential food source of dietary fiber.
Item Type: | Thesis (Sarjana) |
---|---|
Identification Number: | SKR/FK/2016/525/ 051607751 |
Subjects: | 600 Technology (Applied sciences) > 613 Personal health and safety > 613.2 Dietetics |
Divisions: | Fakultas Kedokteran > Ilmu Gizi |
Depositing User: | Kustati |
Date Deposited: | 22 Aug 2016 10:37 |
Last Modified: | 22 Aug 2016 10:37 |
URI: | http://repository.ub.ac.id/id/eprint/126228 |
Actions (login required)
![]() |
View Item |