Yunita, Kristin (2015) Hubungan Total Asupan Lemak, Lemak Jenuh dan Tidak Jenuh dengan Status Gizi Remaja di SMP Negeri 1 Bandung. Sarjana thesis, Universitas Brawijaya.
Abstract
Pola makan dengan asupan tinggi lemak, terutama lemak jenuh yang tidak diimbangi dengan aktivitas fisik yang baik akan meningkatkan risiko obesitas. sedangkan asupan lemak tidak jenuh yang tinggi dapat menurunkan risiko obesitas. Kelompok umur remaja merupakan kelompok umur yang beresiko untuk mengalami kejadian status gizi lebih dan obesitas. penelitian ini bertujuan untuk mengetahui hubungan total asupan lemak, lemak jenuh dan tidak jenuh dengan status gizi remaja di SMP Negeri 1 Bandung. Rancangan penelitian yang digunakan yaitu cross sectional. sampel dipilih dengan cara Purposive Sampling yang memenuhi kriteria inklusi dan eksklusi. jumlah responden pada penelitian ini yaitu sebanyak 68 orang responden. variabel yang diukur yaitu total asupan lemak, lemak jenuh, lemak tidak jenuh dan status gizi. hasil dari uji korelasi Spearman, diketahui bahwa tidak terdapat hubungan antara total asupan lemak (p = 0,232 > α), asupan lemak jenuh (p = 0,444 > α) dan asupan lemak tidak jenuh (p = 0,650 > α) dengan status gizi remaja di SMP Negeri 1 Bandung. hal tersebut dapat disebabkan karena adanya faktor-faktor lain yang mempengaruhi status gizi remaja seperti masa pubertas, tingkat aktivitas fisik, dan asupan serat. berdasarkan hasil penelitian ini, disarankan untuk meneliti faktor-faktor lain seperti tingkat asupan serat yang dapat memengaruhi status gizi remaja.
English Abstract
A diet with a high intake of fat, especially saturated fat that is not balanced with physical activity will increase the risk of obesity. While the intake of saturated fats can lower the risk of obesity. Adolescent age group is the age group that is at risk for experiencing overweight and the incidence of obesity. This study aimed to determine the correlation of the total intake of fat, saturated fat and unsaturated fat with nutritional status of adolescents in SMP Negeri 1 Bandung. The study design used is cross sectional. Samples were selected by purposive sampling method that meets the criteria for inclusion and exclusion. The number of respondents in this study as many as 68 respondents. Measured variables that total fat intake, saturated fat, unsaturated fat and nutritional status. Results of the Spearman correlation test, note that there was no correlation between total fat intake (p = 0,232 > α), saturated fat (p = 0,444 > α), and unsaturated fat (p = 0,650 > α) with nutritional status of adolescents in SMP Negeri 1 Bandung. This can be due to other factors that affect the nutritional status of adolescent such as puberty, level of physical activity, and fiber intake. Based on these results, it is advisable to examine other factors such as the level of fiber intake can affect the nutritional status of adolescents.
Item Type: | Thesis (Sarjana) |
---|---|
Identification Number: | SKR/FK/2015/47/051500871 |
Subjects: | 600 Technology (Applied sciences) > 613 Personal health and safety > 613.2 Dietetics |
Divisions: | Fakultas Kedokteran > Ilmu Gizi |
Depositing User: | Samsul Arifin |
Date Deposited: | 09 Feb 2015 09:08 |
Last Modified: | 19 Oct 2021 04:19 |
URI: | http://repository.ub.ac.id/id/eprint/125246 |
Preview |
Text
BAB_IV.pdf Download (1MB) | Preview |
Preview |
Text
DAFTAR_ISI.pdf Download (1MB) | Preview |
Preview |
Text
DAFTAR_PUSTAKA.pdf Download (1MB) | Preview |
Preview |
Text
BAB_V.pdf Download (1MB) | Preview |
Preview |
Text
BAB_VI.pdf Download (1MB) | Preview |
Preview |
Text
KATA_PENGANTAR.pdf Download (1MB) | Preview |
Preview |
Text
BAB_VII.pdf Download (1MB) | Preview |
Preview |
Text
Lampiran.pdf Download (3MB) | Preview |
Preview |
Text
BAB_I.pdf Download (1MB) | Preview |
Preview |
Text
cover.pdf Download (1MB) | Preview |
Preview |
Text
BAB_II.pdf Download (1MB) | Preview |
Preview |
Text
BAB_III.pdf Download (1MB) | Preview |
Preview |
Text
COVER_+_DAFTAR_ISI.pdf Download (1MB) | Preview |
Actions (login required)
![]() |
View Item |