Ridwanto, Muhammad (2015) Hubungan Pengetahuan Dan Sikap Mengenai Keamanan Pangan Dengan Perilaku Memilih Makanan Jajanan Pada Anak Kelas 4 Dan 5 Di Sekolah Dasar Negeri Mendalanwangi 02 Dan 03 Kecamatan Wagir, Kabupaten Malang. Sarjana thesis, Universitas Brawijaya.
Abstract
Dalam upaya meningkatkan keamanan pangan pada anak sekolah, anak diharapkan mampu berpengetahuan baik dan sikap yang mendukung sehingga diharapkan dapat merubah perilaku yang lebih baik dalam memilih makanan jajanan. Penelitian ini untuk mengetahui hubungan pengetahuan dan sikap mengenai keamanan pangan dengan perilaku memilih makanan jajanan pada anak kelas 4 dan 5 di Sekolah Dasar Negeri Mendalanwangi 02 dan 03 Kecamatan Wagir, Kabupaten Malang. Rancangan penelitian ini bersifat Observasional Analitik dengan desain Cross Sectional. Semua responden merupakan murid kelas 4 dan 5 di SDN Mendalanwangi 02 dan SDN Mendalanwangi 03 dengan Non Probability Sampling (Total Sampling) sebanyak 87 responden. Pengetahuan dan sikap mengenai keamanan pangan dengan perilaku memilih makanan jajanan diperoleh dari hasil kuesioner dan observasi. Analisis data menggunakan uji statistic Pearson Corelation untuk melihat hubungan yang bermakna pengetahuan dan sikap mengenai keamanan pangan dengan perilaku memilih makanan jajanan. Hasil penelitian menunjukkan tidak ada hubungan antara pengetahuan dengan perilaku (p>0.05). Pengetahuan keamanan pangan kategori Baik (40.2%), Sikap Mendukung (80.5%). Perilaku Baik dalam memilih makanan jajanan (21.8%). Namun, tidak ada hubungan antara sikap dengan perilaku (p>0.05). Diperlukan adanya penyediaan aneka ragam makanan jajanan yang aman dan sehat di kantin dan edukasi kesehatan terkait makanan jajanan yang aman dan sehat sehingga dapat menambah pengetahuan, sikap dan merubah perilaku yang lebih baik dalam memilih makanan jajanan pada anak sekolah.
English Abstract
In order to increase food safety at the elementary school, children are expected to knowledgeable well, a good attitude that can support are expected to change their behavior to be better in choosing food or snacks. The purpose of this study is to know the relationship of knowledge and attitudes about food safety with their behavior in choosing food or snacks at 4 and 5 grades in public elementary school of Mendalanwangi 02 and 03 Wagir sub-district, Malang district. The research design were observational analytic with cross sectional design. All of 87 respondents were 4 and 5 grades at SDN Mendalanwangi 02 and SDN Mendalanwangi 03 was chosen by Non-probability sampling (total of sampling). The knowledge and attitudes of students about food safety and their behavior in choosing food or snack, obtained from questionnaires and observations. The data analysis used a statistical test of Pearson Correlation to see a significant relationship of knowledge and attitudes of food safety with the student’s behavior in choosing food or snacks. The result showed that, there are no significant relationship between knowledge and behavior (p>0.05). The knowledge of food safety which good category (40.2%), the attitude that support (80.5%). Good behavior in choosing snack or food (21.8%). But, there are no correlation between attitudes with behavioral (p>0.05). Required the provision of a variety of foods, that are safe and healthy snacks in the cafeteria and health education related to food safety and healthy snacks that can add to the knowledge, attitudes and changing behavior better in choosing food or snacks in elementary school.
Other obstract
-
Item Type: | Thesis (Sarjana) |
---|---|
Identification Number: | SKR/FK/2015/12/051500603 |
Uncontrolled Keywords: | Pengetahuan, Sikap, Perilaku, Anak Sekolah, Makanan Jajanan; Knowledge, Attitude, Behavior, School Children, Food Snacks |
Subjects: | 600 Technology (Applied sciences) > 613 Personal health and safety > 613.2 Dietetics > 613.208 3 Young people |
Divisions: | Fakultas Kedokteran > Ilmu Gizi |
Depositing User: | Hasbi |
Date Deposited: | 02 Feb 2015 10:32 |
Last Modified: | 10 Dec 2021 15:42 |
URI: | http://repository.ub.ac.id/id/eprint/124859 |
Preview |
Text
SKRIPSI_MUHAMMAD RIDWANTO.pdf Download (3MB) | Preview |
Actions (login required)
View Item |