Wardani, Galuh Ajeng Mustika (2017) Karakteristik Fisik dan Mekanik Lembaran Pot Organik Berbasis Pelepah Pisang Klutuk (Musa Balbisiana Colla) Dari Suhu Pengeringan. Sarjana thesis, Universitas Brawijaya.
Abstract
Pisang adalah komoditi buah unggulan yang dihasilkan oleh Indonesia. Hal ini mengacu pada besaranya luas panen dan produksi pisang yang selalu menempati posisi pertama. Salah satu jenis pisang adalah pisang klutuk. Perlu diketahui selain buah, dan daun, pelepah pisang klutuk pun juga sangat berguna salah satunya adalah sebagai pembuatan lembaran pot organik. Pembuatan lembaran pot organik selain memanfaatkan limbah pelepah pisang yang ada, juga bertujuan untuk mengurangi penggunaan polybag yang selama ini menjadi masalah pencemaran lingkungan. Penelitian ini terdiri dari 2 faktor, faktor pertama adalah lebar pelepah pisang (L1 = Perlakuan dengan lebar pelepah pisang 3 cm, L2 = Perlakuan dengan lebar pelepah pisang 4 cm, L3 = Perlakuan dengan lebar pelepah pisang 5 cm), sedangkan faktor kedua adalah varian suhu pengeringan dengan waktu 24 jam ( T1 = 60 ˚C selama 24 jam, T2 = 65 ˚C selama 24 jam, T3 = 70 ˚C selama 24 jam, T4 = 75 ˚C selama 24 jam). Pada penelitian ini Uji tarik menunjukkan ketahanan sample terhadap beban tarik dan nilai persentase pertambahan panjang saat terjadinya penambahan panjang (elongasi). Nilai kuat tarik terbesar yaitu pada perlakuan temperature 60˚C dengan lebar sampel 3 cm dan lama pengeringan selama 24 jam. Sedangkan nilai kuat tarik terkecil yaitu terdapat pada perlakuan temperatur 60˚C dengan lebar sampel 4 cm dengan lama pengeringan 24 jam. Sedangkan nilai persentase elongasi terbesar yaitu pada suhu 65˚C dengan lebar 4 cm dan lama pengeringan selama 24 jam sedangkan persentase elongasi terkecil yaitu pada suhu 60˚C dan 70˚C dengan lebar 2 cm dan lama pengeringan masing-masing 24 jam.
English Abstract
Banana is a leading fruit commodity produced by Indonesia. This refers to the size of harvested area and the production of bananas that always occupy at the first position. One type of banana is Klutuk. Must be known in addition to fruits and leaves, Klutuk steam was also very useful one of them is as the material for organic pots sheets. Not only to utilize available banana stem waste for making organic pots sheets, but also aim to reduce the use of polybag which has been a problem of environmental pollution. This research consist of 2 factors, first factor is banana stem width (L1 = Treatment on 3 cm banana stem width, L2 = treatment on 4 cm banana stem width, L3 = treatment on 5 cm banana stem width), while the second factor is the drying temperature variant with 24 hours’ time. (T1 = 60 ˚C for 24 hours, T2= 65 ˚C for 24 hours, T3= 70 ˚C for 24 hours, T4= 75 ˚C for 24 hours). In this research, the tensile test shows the resistance of the sample to the tensile load and the precentage value of the length increase during the addition of length (elongation). The largest tensile strength value is on the treatment at 60 ˚C of temperature with a sample width of 3 cm and duration of drying for 24 hours. While the smallest of tensile strength value is on the treatment at 60 ˚C of temperature with a sample width of 4 cm and duration of drying for 24 hours. While the largest percentage of elongation is at 65 ˚C with 4 cm width and drying time for 24 hours. While the smallest percentage elongation that is at 60˚C and 70˚C temperature with 2 cm width and each drying duration for 24 hours.
Item Type: | Thesis (Sarjana) |
---|---|
Identification Number: | SKR/FTP/2017/435/051709282 |
Uncontrolled Keywords: | Elongasi, Lembaran Pot Organik, Pelepah Pisang Klutuk ( Musa Balbisiana Colla), Pengeringan, Uji tarik |
Subjects: | 600 Technology (Applied sciences) > 658 General management > 658.5 Management of production > 658.56 Product control, packaging; waste control and utilization |
Divisions: | Fakultas Teknologi Pertanian > Keteknikan Pertanian |
Depositing User: | Budi Wahyono Wahyono |
Date Deposited: | 16 Oct 2017 09:05 |
Last Modified: | 24 Jun 2022 08:52 |
URI: | http://repository.ub.ac.id/id/eprint/3733 |
Text
GALUH AJENG MUSTIKA WARDANI.pdf Restricted to Registered users only Download (3MB) |
Actions (login required)
View Item |