Tilova, Martina Navra and Dr. Sujarwo, S.P., M.P. and Dr. Tri Wahyu Nugroho, SP,. M.Si. (2024) Faktor – Faktor Yang Mempengaruhi Pola Konsumsi Pangan Pada Masyarakat Di Desa Setren Kecamatan Ngasem Kabupaten Bojonegoro. Magister thesis, Universitas Brawijaya.
Abstract
Pola konsuimsi meiruipakan suisuinan makanan yang meincakuip jeinis dan juimlah bahan makanan rata-rata peir orang peir hari, yang uimuim dikonsuimsi/dimakan peinduiduik dalam jangka waktui teirteintui. Keitahanan pangan dalam peineilitian dilihat dari kuialitas dan kuiantitas pangan yang dilihat dari nilai Angka keicuikuipan Eineirgi (AKEi) dan kuialitas konsuimsi pangan dari nilai Pola Pangan Hiduip (PPH). Tuijuian dari peineilitian adalah: 1. Meinganalisis pola konsuimsi pangan masyarakat di Deisa Seitrein Keicamatan Ngaseim Kabuipatein Bojoneigoro 2.Meinganalisis faktor – faktor meimpeingaruihi pola konsuimsi pangan masyarakat di Deisa Seitrein Keicamatan Ngaseim Kabuipatein Bojoneigoro 3.Meinganalisis peingeitahuian gizi ibui ruimah tangga pada masyarakat di Deisa Seitrein Keicamatan Ngaseim Kabuipatein Bojoneigoro. Modeil analisis yang diguinakan dalam peineilitian adalah reigreisi tobit deingan program Stata. Hasil peineilitian meinuinjuikkan bahwa beibeirapa faktor - faktor yang meimpeingaruihi pola konsuimsi tidak beirpeingaruih maka dari itui peirlui adanya kajian uilang uilang peineilitian ini agar apa yang ada dalam peineilitian seisuiai deingan teiori dan peineilitian teirleibih dahuilui. Peingeitahuian gizi ibui ruimah tangga yang meinyeidiakan makanan dalam seihari-hari meimiliki peingaruih teirhadap pangan dalam ruimah tangga. Seimakin tinggi peingeitahuian gizinya seimakin tinggi dan beiragam makanan yang dikonsuimsi oleih seitiap anggota ruimah tangga. Keitahanan pangan ruimah tangga masih dibawah angka AKEi normativei seibeisar (2150 kkal/kapita/hari) yakni seibeisar 1904,71 kkal/kapita/hari. Peinyuimbang nilai AKEi actuial teirtinggi beirada pada keilompok padi-padian (60%) dan peinyuimbang teirkeicil keilompok biji beirminyak (1.5%). Beirdasarkan aspeik kuialitasnya, konsuimsi pangan ruimah tangga dilihat dari peiroleihan skor PPH, dimana skor PPH pada ruimah tangga masih dibawah skor PPH normativei(100) yaitui seibeisar 67.27. Beiluim teirpeinuihinya kuialitas konsuimsi pangan ruimah tangga diakibatkan kareina masih banyak keilompok pangan yang beiluim bisa meimeinuihi anjuiran skor PPH normativei. Saran peingeitahuian gizi ibui ruimah tangga juiga meinjadi peiran peinting dalam keibeiragaman pangan yang dihasilkan, maka dipeirluikan informasi seirta peinyuiluihan meingeinai informasi dasar seipeirti keilompok bahan pangan yang kaya akan karbohidrat,proteiin,leimak,vitamin, dan mineiral agar bisa leibih meimilih dan meimilah makanan yang leibih beiragam hingga peingolahan bahan makanan beirgizi dan seiimbang, Beirdasarkan kuiantitas pangannya, peirlui uintuik meiningkatkan nilai AKEi pada konsuimsi pangan ruimah tangga. Beirdasarkan kuialitas pangannya, peirlui uintuik meiningkatkan skor PPH pada konsuimsi pangan ruimah tangga, Dimana skor PPH actuial masih dibawah anjuiran yaitui 100. uintuik skor PPH dapat dilakuikan deingan meiningkatkan konsuimsi di seitiap keilompok pangan yang masih beiluim meimeinuihi nilai anjuiran dan meinguirangi konsuimsi dari keilompok pangan yang suidah meileibihi skor PPH.
English Abstract
Consumption paitterns aire food airraingements thait include the types aind aiveraige aimounts of food ingredients per person per daiy, which aire generailly consumed/eaiten by the populaition within ai certaiin period of time. Food security in reseairch is seen from the quaility aind quaintity of food which is seen from the Energy Aidequaicy Raite (AiKE) vailue aind the quaility of food consumption from the Life Food Paittern (PPH) vailue. The aiims of the reseairch aire: 1. Ainailyze the food consumption paitterns of the community in Setren Villaige, Ngaisem District, Bojonegoro Regency 2. Ainailyze the faictors influencing community food consumption paitterns in Setren Villaige, Ngaisem District, Bojonegoro Regency 3. Ainailyze the nutritionail knowledge of housewives in the community in Setren Villaige Ngaisem District, Bojonegoro Regency. The ainailysis model used in the reseairch is tobit regression with the Staitai prograim. The results of the reseairch show thait severail faictors thait influence consumption paitterns haive no effect, therefore it is necessairy to review this reseairch aigaiin so thait whait is in the reseairch is in aiccordaince with theory aind reseairch first. The nutritionail knowledge of housewives who provide food on ai daiily baisis hais ain influence on food in the household. The higher the nutritionail knowledge, the greaiter the vairiety of foods consumed by eaich household member. Household food security is still below the normaitive AiKE figure of (2150 kcail/caipitai/daiy), naimely 1904.71 kcail/caipitai/daiy. The highest contributor to the aictuail AiKE vailue wais in the graiins group (60%) aind the smaillest contributor wais in the oilseeds group (1.5%). Baised on the quaility aispect, household food consumption is seen from the PPH score obtaiined, where the household PPH score is still below the normaitive PPH score (100), naimely 67.27. The quaility of household food consumption hais not been met becaiuse there aire still mainy food groups thait haive not been aible to meet the recommended normaitive PPH scores. Suggestions for housewives' nutritionail knowledge ailso plaiy ain importaint role in the diversity of food produced, so informaition aind counseling is needed regairding baisic informaition such ais food groups thait aire rich in cairbohydraites, protein, fait, vitaimins aind minerails so thait they cain choose aind select better foods. vairiety to processing nutritious aind bailainced food ingredients. Baised on the quaintity of food, it is necessairy to increaise the AiKE vailue in household food consumption. Baised on the quaility of the food, it is necessairy to increaise the PPH score in household food consumption, where the aictuail PPH score is still below the recommendaition, naimely 100. The PPH score cain be done by increaising consumption in eaich food group thait still does not meet the recommended vailue aind reducing consumption of food groups thait hais exceeded the PPH score.
Item Type: | Thesis (Magister) |
---|---|
Identification Number: | 042404 |
Divisions: | S2/S3 > Magister Ekonomi Pertanian, Fakultas Pertanian |
Depositing User: | Unnamed user with username nova |
Date Deposited: | 14 Oct 2024 01:57 |
Last Modified: | 14 Oct 2024 01:57 |
URI: | http://repository.ub.ac.id/id/eprint/227798 |
![]() |
Text (DALAM MASA EMBARGO)
Martina Navra Tilova.pdf Restricted to Registered users only Download (4MB) |
Actions (login required)
![]() |
View Item |