Vestiara, M Wicky Ryan and Prof. Dr. Unti Ludigdo,, SE,. M.Si., AK and Rugeri Fadhlihalim,, SE.,MM (2023) Pemanfaatan Food Waste untuk Diolah Menjadi Komoditas Baru (Studi di Restoran Jambuluwuk Convention Hall & Resort Batu). Diploma thesis, Universitas Brawijaya.
Abstract
Food Waste merupakan isu global yang menjadi perhatian masyarakat, yang jika tidak dikelola dengan benar bisa berbahaya bagi lingkungan, seperti yang diterapkan di Jambuluwuk Covention Hall & Resort Batu, mengelola Food Waste selain agar menjaga lingkungan terlebih mempunyai nilai ekonomis terhadap perusahaan terutama tempat yang diteliti yaitu Jambuluwuk Covention Hall & Resort Batu. Jenis penelitian ini adalah Penelitian Kualitatif Deskriptif dengan memilih Jambuluwuk Covention Hall & Resort Batu sebagai tempat yang diteliti dantiga informan yang dianggap memiliki pengetahuan dan informasi mengenai Pemanfaatan Food Waste untuk Diolah Menjadi Komoditas Baru. Data yang dikumpulkan dengan menggunakan instrument berupa : Observasi dan wawancara secara mendalam terhadap informan. Data tersebut dianalisis secara kualitatif. Tujuan dalam penelitian ini ialah untuk mengetahui dan menjelaskan tentang pengelolaan makanan sisa dan manfaatnya di Jambuluwuk Covention Hall & Resort Batu. Hasil penelitian ini menunjukkan hasil yang cukup baik dalam PemanfaatanFood Waste untuk Diolah Menjadi Produk Baru dengan mewawancarai informan dan observasi langsung dilapangan.
English Abstract
Food waste is a global issue that concerns society, as improper management can be detrimental to the environment. This is also implemented at Jambuluwuk Convention Hall & Resort Batu, where managing food waste not only helps preserve the environment but also holds economic value for the company, especially at the researched location, Jambuluwuk Convention Hall & Resort Batu. This study employed a qualitative descriptive research design, selecting Jambuluwuk Convention Hall & Resort Batu as the research site and three informants who were considered knowledgeable about the utilization of food waste to be processed into new commodities. Data was collected through observation and in-depth interviews with the informants. The collected data was analyzed qualitatively. The aim of this research was to understand and explain the management of food waste and its benefits at Jambuluwuk Convention Hall & Resort Batu. The findings of this study indicate positive results in the utilization of food waste to be processed into new products based on the interviews with the informants and direct field observations.
Item Type: | Thesis (Diploma) |
---|---|
Identification Number: | 0523170644 |
Uncontrolled Keywords: | food waste, diolah, komoditas baru-foodwaste, processed, new commodity |
Divisions: | Program Vokasi > D4 Manajemen Perhotelan |
Depositing User: | soegeng sugeng |
Date Deposited: | 21 Jun 2024 08:21 |
Last Modified: | 21 Jun 2024 08:21 |
URI: | http://repository.ub.ac.id/id/eprint/221065 |
Text (DALAM MASA EMBARGO)
M. Wicky Ryan Vestiara.pdf Restricted to Registered users only Download (4MB) |
Actions (login required)
View Item |