Felicia, Yuka and Dr. Fajar Ari Nugroho, S.Gz., M.Kes and Lola Ayu Istifiani, S.Gz., M.S (2023) Perbedaan Pola Makan, Aktivitas Fisik dan Kejadian Obesitas Sentral pada Karyawan Shift dan Nonshift Di RSUD Dr. Saiful Anwar Malang. Sarjana thesis, Universitas Brawijaya.
Abstract
Data Riskesdas tahu 2018, menunjukkan bahwa prevalensi obesitas sentral pada usia >15 tahun adalah 31,0%. Kerja dengan sistem shift dapat mengganggu pola makan dan aktivitas fisik. Kedua keadaan tersebut diidentifikasikan sebagai faktor risiko beberapa masalah kesehatan, salah satunya adalah obesitas. Tujuan dari penelitian ini adalah untuk mengetahui perbedaan pola makan, aktivitas fisik dan kejadian obesitas sentral antara karyawan shift dan nonshift di RSUD Dr. Saiful Anwar Malang. Penelitian ini menggunakan desain cross sectional study. Sampel penelitian diambil secara total sampling dengan jumlah 43 orang. Data pola makan diperoleh melalui wawancara SQ-FFQ. Sedangkan data aktivitas fisik didapatkan dengan kuesioner IPAQ dan data obesitas sentral diperoleh dengan melakukan pengukuran lingkar pinggang. Analisis data menggunakan uji t-tidak berpasangan, uji mann-whitney, uji chi square. Berdasarkan hasil analisis, terlihat perbedaan signifikan pada tingkat konsumsi makanan dan minuman jajanan (p=0,021) serta aktivitas fisik (p=0,043) pada karyawan shift dan nonshift. Selanjutnya tidak terdapat perbedaan kejadian obesitas yang signifikan yang signifikan pada karyawan shift dan nonshift (p=0,281).
English Abstract
According to the Indonesia Basic Health Research (Riskesdas) data from 2018, the prevalence of central obesity among those over 15 years is 31,0%. Employing a shift system can disrupt one's dietary and physical activity routines. Two conditions are recognised as risk factors for several health issues, including obesity. This study aimed to ascertain differences in dietary patterns, physical activity, and the occurrence of central obesity between shift and nonshift workers at the Regional General Hospital of Dr Saiful Anwar Malang. The study employed a cross-sectional study design. The research sample was acquired using total sampling, which involved 43 individuals. The dietary data collection was accomplished by conducting interviews using the SQ-FFQ method. The physical activity data was collected by interviews using the International Physical Activity Questionnaire (IPAQ) and the central obesity data was obtained by measuring the waist circumference. The data was analysed using independent t-tests, mannwhitney, and chi-square tests. The analysis results demonstrated that the level of consumption of snacks and drinks (p=0,021) and physical activity (p=0,043) amongst shift and nonshift employees were significantly different. In addition, the incidence of obesity among shift and nonshift employees did not reveal significant differences.
Item Type: | Thesis (Sarjana) |
---|---|
Identification Number: | 0523160143 |
Uncontrolled Keywords: | pola makan, aktivitas fisik, obesitas sentral, kerja shift-dietary, physical activity, central obesity, shift work |
Divisions: | Fakultas Ilmu Kesehatan > Ilmu Gizi, Fakultas Ilmu Kesehatan |
Depositing User: | soegeng Moelyono |
Date Deposited: | 06 Feb 2024 07:33 |
Last Modified: | 06 Feb 2024 07:33 |
URI: | http://repository.ub.ac.id/id/eprint/214712 |
Text (DALAM MASA EMBARGO)
Yuka Fellicia.pdf Restricted to Registered users only Download (8MB) |
Actions (login required)
View Item |