Maulina, Nisa and Agustiana Dwi Indiah Ventyaningsih, S.KM., M.Biomed and Ilmia Fahmi, S.Gz., Dietisien., M.Gaizi. (2023) Hubungan Tingkat Pengetahuan dan Tingkat Stres dengan Status Gizi Remaja Putri Pondok Pesantren Daarul Ma’arif Ciamis. Sarjana thesis, Universitas Brawijaya.
Abstract
Masa remaja mengalami banyak perubahan fisik, kognitif, hormonal, dan psikologis. Perubahan psikologis diantaranya memperhatikan bentuk tubuh, membangun citra tubuh, dan stres yang menyebabkan adanya perubahan perilaku makan yang berdampak pada status gizi remaja putri. Penelitian ini bertujuan untuk mengetahui hubungan antara tingkat pengetahuan dan tingkat stres dengan status gizi remaja putri Pondok Pesantren Daarul Ma’arif Ciamis. Penelitian ini menggunakan pendekatan cross sectional dengan jumlah sampel 52 orang menggunakan teknik simple random sampling. Pengambilan data menggunakan kuesioner pengukuran tingkat pengetahuan, pengukuran tingkat stres (DASS 42), serta pengukuran berat badan dan tinggi badan untuk mengetahui status gizi responden, yang dikategorikan menjadi gizi buruk, gizi kurang, gizi baik, gizi lebih, dan obesitas. Setelah itu, dilakukan analisis data menggunakan uji Spearman’s rank. Hasil penelitian menunjukkan terdapat hubungan antara tingkat pengetahuan dengan status gizi (p-value 0,041) dengan r=0,284, dan tidak terdapat hubungan antara tingkat stres dengan status gizi (p- value 0,971). Kesimpulan penelitian adalah tingkat pengetahuan dapat mempengaruhi status gizi responden dengan koefisien korelasi positif yang berarti semakin baik tingkat pengetahuan responden semakin baik status gizinya. Namun tidak terdapat hubungan antara tingkat stres dengan status gizi responden
English Abstract
Adolescence occurs with many physical, cognitive, hormonal, and psychological changes. Psychological changes include paying attention to body shape, building body image, and stress those causes in eating behavior changes and have an impact on the nutritional status of adolescents. This study aimed to determine the association between level of knowledge and level of stress to nutritional status in female student at Islamic Boarding School Daarul Ma’arif Ciamis. This study used the cross sectional approach with 52 sampels of female student used simple random sampling technique. Data collected in this study used questionnaire to measure level of knowledge, level of stress (DASS 42), and weight and height measurement to determine respondents’ nutritional status that categorized into severely thinness, thinness, normal, overweight, and obese. Data analysis was carried out using the Spearman’s rank test. The result showed that there was association between level of knowledge to nutritional status (p-value 0,041) with r=0,284, and there was no association between level of stress to nutritional status (p-value 0,971). The conclusion of the study was level of knowledge could affect the respondents’ nutritional status with a positive coefficient correlation which meant the better respondent’ level of knowledge, the better their nutritional status. However, there was no association between level of stres and respondents’ nutritional status.
Item Type: | Thesis (Sarjana) |
---|---|
Identification Number: | 052316 |
Uncontrolled Keywords: | tingkat pengetahuan, tingkat stres, status gizi, remaja putri | level of knowledge, level of stress, nutritional status, female student |
Divisions: | Fakultas Ilmu Kesehatan > Ilmu Gizi, Fakultas Ilmu Kesehatan |
Depositing User: | Nur Subchan |
Date Deposited: | 12 Jan 2024 07:39 |
Last Modified: | 12 Jan 2024 07:39 |
URI: | http://repository.ub.ac.id/id/eprint/209170 |
Text
Nisa Maulina.pdf Download (3MB) |
Actions (login required)
View Item |