Afifah, Tasya Permata and Catur Saptaning Wilujeng,, S.Gz, MPH. and Ilmia Fahmi,, S.Gz, Dietisien, M.Gizi. (2022) Hubungan Jumlah Konsumsi Buah dan Sayur dengan Tingkat Kecemasan dan Depresi Pada Remaja di Kota Malang. Sarjana thesis, Universitas Brawijaya.
Abstract
Angka kejadian kecemasan dan depresi semakin meningkat pada remaja dengan berbagai masalah mereka yang dihadapi. Di sisi lain, hanya 4,5% penduduk di Indonesia yang mengonsumsi buah dan sayur sesuai anjuran Kementerian Kesehatan. Penelitian ini bertujuan untuk mengetahui hubungan antara jumlah konsumsi buah dan sayur dengan tingkat kecemasan dan depresi pada remaja Kota Malang. Penelitian ini menggunakan desain cross sectional pada siswa SMA dengan rentang usia 15-18 tahun di Kota Malang sebanyak 61 siswa. Jumlah konsumsi buah dan sayur diperoleh dari hasil SQ-FFQ (Semi-quantitative food frequency questionnaire), sedangkan tingkat kecemasan dan depresi pada remaja berturut-turut menggunakan BAI (Beck Anxiety Inventory) dan BDI-II (Beck Depression Inventory-II). Analisis pada penelitian ini menggunakan uji korelasi Spearman dengan p-value < 0,1. Hasil uji hubungan antara konsumsi buah dengan tingkat kecemasan, buah dengan depresi, sayur dengan kecemasan, sayur dengan depresi, buah dan sayur dengan kecemasan, serta buah dan sayur dengan depresi tidak signifikan dengan masing-masing nilai p=0,450; 0,453; 0,171; 0,394; 0,295; dan 0,313. Banyak faktor yang dapat memengaruhi kecemasan dan depresi pada penelitian ini yang tidak dianalisis. Walaupun pada beberapa studi menunjukkan hasil tidak konsisten, jumlah konsumsi makanan memengaruhi berat badan dan status gizi. Sehingga, hal ini memengaruhi kesehatan mental seseorang. Disimpulkan bahwa tidak ada hubungan antara jumlah konsumsi buah dan sayur dengan tingkat kecemasan dan depresi pada remaja Kota Malang.
English Abstract
The incidence of anxiety and depression is increasing, especially among adolescents with the problems around them. Besides, only 4.5% of the population in Indonesia consumes fruits and vegetables, as recommended by the Ministry of Health. This study aims to determine the association between fruit and vegetable consumption with anxiety and depression levels among adolescents in Malang City. The research design was cross-sectional method on high school students with age range of 15-18 years in Malang City as many as 61 students. The fruit and vegetable consumption was obtained from the results of the SQ-FFQ (Semi-quantitative food frequency questionnaire), while the results of the anxiety and depression levels in adolescents using BAI (Beck Anxiety Inventory), and BDI-II (Beck Depression Inventory-II). To test the relationship using the Spearman correlation test with the p-value > 0,1. The test results between fruit consumption and anxiety level; fruit and depression; vegetable and anxiety; vegetable and depression; fruit and vegetable and anxiety; and fruit and vegetable and depression were not significant with each p-value=0,450; 0,453; 0,171; 0,394; 0,295; and 0,313 respectively. Many factors that can influence anxiety and depression in this study were not analyzed. Although some studies showed inconsistent results due to indirect relationships, food consumption affects body weight and nutritional status. Thus, this affects a person's mental health. It was concluded that there was no relationship between fruit and vegetable consumption with anxiety and depression levels among adolescents in Malang City.
Item Type: | Thesis (Sarjana) |
---|---|
Identification Number: | 052316 |
Uncontrolled Keywords: | buah, sayur, kecemasan, depresi, remaja-fruit, vegetable, anxiety, depression, adolescent |
Divisions: | Fakultas Ilmu Kesehatan > Ilmu Gizi, Fakultas Ilmu Kesehatan |
Depositing User: | Unnamed user with username suprihatin |
Date Deposited: | 12 Jan 2024 03:22 |
Last Modified: | 12 Jan 2024 03:22 |
URI: | http://repository.ub.ac.id/id/eprint/208988 |
Text (DALAM MASA EMBARGO)
Tasya Permata Afifah.pdf Restricted to Registered users only until 31 December 2024. Download (8MB) |
Actions (login required)
View Item |