Fath, Adi Fitriyan and Dr.Eng. Oke Oktavianty,, S.Si., MT. (2023) Perancangan Quality Inspection Plan dengan pendekatan Failure Mode Effect and Criticality Analysis (FMECA) pada Produksi Kopi Robusta di CV Kopi Citarasa Persada. Sarjana thesis, Universitas Brawijaya.
Abstract
Sangat penting bagi CV Kopi Citarasa Persada memiliki standar untuk produknya yaitu SNI 01-3542-2004 tentang kopi bubuk. Label SNI 01-3542-2004 pada produk sangat menunjang kepercayaan pelanggan terahadap perusahaan. Sehingga hal tersebut menjadi nilai tambah bagi perusahaan untuk bersaing dengan kompetitor. SNI 01-3542-2004 tentang kopi bubuk mengatur para produsen untuk menjamin mutu dan keamaanan produk kopi bubuk yang dihasilkan. Mutu yang dimaksud meliputi keadaan, kadar air, kadar abu, sari kopi, kadar kapang, dan kandungan lain pada kopi bubuk. Penulis melakukan analisis Failure Mode Effect and Criticality Analysis (FMECA) sebagai pendekatan untuk menngetahui proses yang gagal berimplikasi pada kualitas produk akhir yang buruk. Proses yang diamati meliputi pemetikan, sortasi (perambangan), washing, pulping, hulling, sortasi (kering), penjemuran, penyimpanan, pemanggangan, penggilingan, dan pengemasan. Didapat tiga proses yang kritis terhadap kualitas yaitu washing dengan nilai rpn 270, penjemuran, dengan nilai rpn 180 dan penyimpanan dengan nilai rpn 93. Diusulkan langkah perbaikan pada proses untuk mencegah risiko yang ada, melakukan kontrol terhadap risiko, dan menanggulangi risiko yang terjadi. Diberikan usulan Quality Inspection Plan yang dapat digunakan untuk membantu inspeksi pada proses yang kritis terhadap kualitas yang meliputi metode inspeksi, alat yang digunakan, spesifikasi, frekuensi, dan ukuran sampel yang dapat digunakan
English Abstract
It is really important for CV Citarasa Persada to have a standard for the product, that is SNI 01-3542-2004 for powdered coffee. SNI 01-3542-2004 label on the product highly support customer trust to the enterprise. So that the thing become something valude-added for the enterprise to compete with competitors. SNI 01-3542-2004 about powdered coffee regulate producer to guarantee quality and safety of the produced powdered coffee. Author did analisis Failure Mode Effect and Criticality Analysis (FMECA) as an aprroachment to defining failure processes which implicate low quality final product. The observed processes incliding fruit picking, sortation (wet), washing, pulping, hulling, sortation (dry), drying, storing, roasting, grinding, and pacaking. Three processes that critical to quality are washing with rpn score is 270, drying with rpn score is 180, and storing with rpn score is 93. Recommended improvement action of the process to prevent the existing risks, control action of the risks, and solving the happened risks. Given recommended Quality Inspection Plan (QIP) that could be used to support critical to quality process inspection including inspection method, tools, specification, frequency, and sampel size can be used.
Item Type: | Thesis (Sarjana) |
---|---|
Identification Number: | 052307 |
Uncontrolled Keywords: | Risiko, Failure Mode Effect and Criticality Analysis, dan kritis.- Risk, Failure Mode Effect and Criticality Analysis, Critical |
Divisions: | Fakultas Teknik > Teknik Industri |
Depositing User: | Unnamed user with username pratiwi |
Date Deposited: | 11 Jan 2024 01:49 |
Last Modified: | 11 Jan 2024 01:49 |
URI: | http://repository.ub.ac.id/id/eprint/207359 |
Text (DALAM MASA EMBARGO)
Fath Adi Fitriyan.pdf Restricted to Registered users only until 31 December 2025. Download (3MB) |
Actions (login required)
View Item |