Firyal, Shafiyah and La Choviya Hawa,, STP, MP,Ph. D and Dr. Ir. Anang Lastriyanto,, M.Si (2022) Perubahan Sifat Fisik dan Pendugaan Umur Simpan Terhadap Produk Nasi Instan Rasa Bumbu Liwet dengan Metode ASLT (Accelerated Shelf-Life Testing) Model Arrhenius. Sarjana thesis, Universitas Brawijaya.
Abstract
Nasi instan rasa bumbu liwet dianggap sebagai solusi yang mampu menjawab keresahan masyarakat Indonesia yang gemar mengkonsumsi nasi siap santap sebagai makanan pokok. Namun umur simpan nasi instan rasa bumbu liwet masih jarang diketahui oleh masyarakat. Padahal produk memungkinkan mengalami kerusakan akibat sifat bahan dasar dari beras yaitu higroskopis yang akan mempengaruhi peningkatan kadar air dan menyebabkan penurunan mutu. Oleh karena itu penelitian ini bertujuan untuk memprediksi dan mengetahui umur simpan dari nasi instan rasa bumbu liwet menggunakan metode ASLT (Accelerated Shelf-Life Testing) melalui pendekatan Arrhenius serta mengidentifikasi pengaruh variasi suhu penyimpanan yang ekstrim terhadap sifat fisik dan umur simpan nasi instan rasa bumbu liwet menggunakan metode ASLT (Accelerated Shelf-Life Testing) melalui pendekatan Arrhenius. Parameter yang diukur untuk mengetahui karakteristik selama penyimpanan adalah kadar air, rasio rehidrasi, daya serap air, uji kuat tekan, dan warna. Suhu yang ekstrim dan kelembaban relatif yang tinggi akan menyebabkan penurunan mutu dari produk pangan tersebut. Berdasarkan hasil penelitian ini umur simpan yang diperoleh yaitu terhadap parameter kadar air dikarenakan parameter tersebut memiliki nilai energi aktivasi terendah sehingga didapatkan nilai umur simpan nasi instan rasa bumbu liwet pada penyimpanan suhu 25OC ± 1 selama 69,3 hari, pada suhu 35OC ± 1 selama 64,9 hari, pada suhu 45OC ± 1 selama 62,4 hari, dan pada suhu 55OC ± 1 selama 60,2 hari.
English Abstract
Instant rice flavored with liwet spices is considered a solution that can answer the concerns of the Indonesian people who like to consume ready-to-eat rice as a staple food. However, the shelf life of instant rice with liwet flavor is still rarely known by the public. At the same time, the product may be damaged due to the nature of the basic ingredients of rice, namely hygroscopic, which will affect the increase in water content and cause a decrease in quality. Therefore, this study aims to predict and determine the shelf life of liwet flavored instant rice using the ASLT (Accelerated Shelf-Life Testing) method through the Arrhenius approach and to identify the effect of extreme variations in storage temperature on the physical properties and shelf life of liwet flavored instant rice using the ASLT (Accelerated Shelf-Life Testing) method through the Arrhenius approach. Water content, rehydration ratio, water absorption, hardness, and color are measured to determine the characteristics during storage. Extreme temperatures and high relative humidity will cause a decrease in the quality of the food product. Based on the results of this study, the shelf life obtained is the water content parameter because it has the lowest activation energy value so the shelf-life value is obtained at a temperature of 25OC ± 1 for 69,3 days, at a temperature of 35OC ± 1 for 64,9 days, at a temperature of 45OC ± 1 for 62,4 days, and at a temperature of 55OC ± 1 for 60,2 days.
Item Type: | Thesis (Sarjana) |
---|---|
Identification Number: | 0522100445 |
Uncontrolled Keywords: | Accelerated Shelf Life Test (ASLT), umur simpan, nasi instan, liwet,Accelerated Shelf-Life Test (ASLT), instant rice, liwet, Shelf Life |
Subjects: | 600 Technology (Applied sciences) > 630 Agriculture and related technologies |
Divisions: | Fakultas Teknologi Pertanian > Keteknikan Pertanian |
Depositing User: | soegeng sugeng |
Date Deposited: | 13 Mar 2023 01:20 |
Last Modified: | 13 Mar 2023 01:20 |
URI: | http://repository.ub.ac.id/id/eprint/197482 |
Text (DALAM MASA EMBARGO)
Shafiyah Firyal.pdf Restricted to Registered users only until 31 December 2024. Download (3MB) |
Actions (login required)
View Item |