Operational Audit To Measure Efficiency And Effectiveness Of Raw Material Inventory Management At Stucco Cafe

Kanti, Annisa Nabila and Drs. Imam Subekti (2022) Operational Audit To Measure Efficiency And Effectiveness Of Raw Material Inventory Management At Stucco Cafe. Sarjana thesis, Universitas Brawijaya.

Abstract

Raw materials are staple in the manufacturing process—the more diverse the menu, the more raw materials are required. As a business that directly interacts with customers, Stucco Cafe aims to provide satisfactory results. Obstacles to effectively and efficiently managing raw material inventory are common problems in the management of raw material inventory, such as errors in the order, spending, storing, or using raw materials. As a result, the researcher conducted an operational audit to evaluate Stucco Cafe’s efficiency and effectiveness in managing its raw material inventory. Stucco Cafe has established procedures for its employees for the purchasing, receiving, storing, and using raw materials. This procedure is not written but is communicated to employees orally when they start working. This unwritten procedure is a weakness for companies with no written documents to reference their employees' work. The company's operations still have numerous flaws and risks, which could disrupt the company's operation. Based on the audit result, the researcher suggested the company to develop a written standard operating procedure because, based on their audit finding, it is not written but is communicated to employees orally when they begin work. These flaws can potentially disrupt operations or harm the company as a whole. Based on the findings of the research and subsequent research, the researcher suggested Stucco Cafe to develop a detailed written standard operating procedure and detailed written instructions that regulate stock opname activities and carry out socialization to all employees, reducing the risk of misinterpretation of the systems and increasing the quality of their products.

English Abstract

Bahan baku selalu dibutuhkan dalam proses pembuatannya. Semakin beragam menu, semakin banyak bahan baku yang dibutuhkan. Sebagai bisnis yang berhubungan langsung dengan pelanggan, Stucco Cafe selalu dituntut untuk memberikan hasil yang memuaskan. Permasalahan yang sering terjadi dalam pengelolaan persediaan bahan baku adalah kendala dalam mengelola persediaan bahan baku secara efektif dan efisien, seperti kesalahan dalam pemesanan, pengeluaran, penyimpanan, atau penggunaan bahan baku. Oleh karena itu, peneliti bermaksud untuk melakukan audit operasional untuk mengevaluasi efisiensi dan efektivitas Stucco Cafe dalam mengelola persediaan bahan bakunya dengan Audit Operasional. Stucco Cafe telah menetapkan prosedur yang harus diikuti karyawannya saat membeli, menerima, menyimpan, dan menggunakan bahan baku. Prosedur ini tidak tertulis tetapi dikomunikasikan kepada karyawan secara lisan ketika mereka mulai bekerja. Prosedur tidak tertulis ini merupakan kelemahan bagi perusahaan yang tidak memiliki dokumen tertulis untuk referensi pekerjaan karyawannya. Operasi perusahaan masih memiliki banyak kekurangan dan risiko, yang dapat mengganggu operasi atau merugikan perusahaan secara keseluruhan. Berdasarkan temuan audit mereka, penulis menyarankan perusahaan untuk mengembangkan prosedur operasi standar tertulis. Prosedur ini tidak tertulis, tetapi dikomunikasikan kepada karyawan secara lisan ketika mereka mulai bekerja. Hal ini berpotensi mengganggu operasi atau merugikan perusahaan secara keseluruhan. Berdasarkan temuan penelitian mereka dan penelitian selanjutnya, penulis menyarankan Stucco Café untuk mengembangkan prosedur operasi standar tertulis yang terperinci dan instruksi tertulis yang terperinci yang mengatur kegiatan stock opname dan melakukan sosialisasi kepada seluruh karyawan, mengurangi risiko kesalahan interpretasi prosedur. dan meningkatkan kualitas produknya.

Item Type: Thesis (Sarjana)
Identification Number: :0522020179
Uncontrolled Keywords: Efficiency and Effectivity, Operational Audit, Raw Inventory Management, Café, Efisiensi dan Efektivitas, Audit Operasional, Manajemen Persediaan Baku, Kafe
Subjects: 600 Technology (Applied sciences) > 657 Accounting
Divisions: Fakultas Ekonomi dan Bisnis > Akuntansi
Depositing User: Nur Cholis
Date Deposited: 24 Jan 2023 02:41
Last Modified: 24 Jan 2023 02:41
URI: http://repository.ub.ac.id/id/eprint/196847
[thumbnail of DALAM MASA EMBARGO] Text (DALAM MASA EMBARGO)
ANNISA NABILA KANTI.pdf
Restricted to Registered users only until 31 December 2024.

Download (2MB)

Actions (login required)

View Item View Item