Roseva, Shaydalya Mutiara and Prof.Dr.Ir.Tri Dewanti Widyaningsih, M.,Kes and Mochamad Nurcholis, STP.,MP.,Ph.D (2022) Studi Pustaka Aktivitas Antidiabetes Pada Sayur Fermentasi Kimchi. Sarjana thesis, Universitas Brawijaya.
Abstract
Kimchi merupakan makanan tradisional dari korea yang dibuat dengan proses fermentasi. Kimchi memiliki peran fungsional sebagai antidiabetes. Tujuan dari studi pustaka ini adalah untuk mengetahui potensi kimchi sebagai antidiabetes dan mekanisme komponen didalamnya yang berfungsi sebagai antidiabetes. Penelitian dilakukan dengan mengumpulkan data dari literature internasional. Data yang digunakan berupa perubahan parameter resiko diabetes saat mengkonsumsi kimchi, aktivitas bakteri asam laktat menghambat kerja enzim dan aktivitas asam organik pada perubahan parameter resiko diabetes dan aktivitas penghambatan enzimnya. Data selanjutnya dikompilasi dan dikaji hingga didapatkan kesimpulan. Dari data yang telah dianalisa ditemukan bahwa proses fermentasi pada kimchi meningkatkan potensi kimchi sebagai agen antidiabetes.
English Abstract
Kimchi is a traditional food from Korea made by fermentation process. Kimchi has a functional role as an antidiabetic. The purpose of this literature study is to determine the potential of kimchi as an antidiabetic and the mechanism of the components in it that function as an antidiabetic. The research was conducted by collecting data from international literature. The data used are in the form of changes in diabetes risk parameters when consuming kimchi, the activity of lactic acid bacteria inhibiting the work of enzymes and the activity of organic acids on changes in diabetes risk parameters and the inhibitory activity of enzymes. The data is then compiled and studied until a conclusion is reached. From the data that has been analyzed, it was found that the fermentation process in kimchi increases the potential of kimchi as an antidiabetic agent.
Item Type: | Thesis (Sarjana) |
---|---|
Identification Number: | 0522100183 |
Uncontrolled Keywords: | Kimchi, Antidiabetes, Fermentasi,Kimchi, Antidiabetic, Fermentation |
Subjects: | 600 Technology (Applied sciences) > 630 Agriculture and related technologies |
Divisions: | Fakultas Teknologi Pertanian > Keteknikan Pertanian |
Depositing User: | soegeng sugeng |
Date Deposited: | 03 Oct 2022 02:29 |
Last Modified: | 03 Oct 2022 02:29 |
URI: | http://repository.ub.ac.id/id/eprint/195253 |
Text (DALAM MASA EMBARGO)
Shaydalya Mutiara Roseva.pdf Restricted to Registered users only until 31 December 2024. Download (1MB) |
Actions (login required)
View Item |