Hasanah, Ajeng Uswatun and Dr. Ir. Fitria Dina Riana, SP.,MP. and Deny Meitasari, SP., M.Sc. (2022) Strategi Pengembangan Agrowisata Green House Kopi Cirebon. Sarjana thesis, Universitas Brawijaya.
Abstract
Sumber daya alam yang dimiliki Indonesia sangat beraneka ragam. Salah satunya adalah kawasan pertanian. Pertanian merupakan sektor yang menyumbang terhadap produk domestik bruto cukup besar di Indonesia. Menurut Badan Pusat Statistik nilai konstribusi pada pertanian menyumbang sesebesar 1.311 Triliun Rupiah atau 14,43%. Salah satu contoh kegiatan wisata pertanian adalah agrowisata. Agrowisata merupakan rangkaian kegiatan wisata yang berkaitan untuk mengoptimalkan potensi pertanian sebagai objek wisata yang meliputi keunikan, panorama alam kawasan serta keanekaragaman aktivitas produksi dan teknologi pertaniannya (Palit dan Rumagit, 2017). Pengembangan agrowisata dapat dilakukan dengan melestarikan sumber daya, meningkatkan pendapatan petani atau masyarakat setempat dan memanfaatkan teknologi. Saat ini agrowisata sudah banyak tersebar di berbagai daerah, salah satunya adalah Agrowisata Green House Kopi Cirebon. Sebagai unit usaha yang tergolong baru, Agrowisata Green House Kopi Cirebon pasti mengalami berbagai kendala dalam pengembangan usahanya. Kendala tersebut dapat berasal dari faktor lingkungan internal dan eksternal. Berbagai kendala yang menjadi kelemahan dari Agrowisata Green House Kopi Cirebon adalah lokasi usaha yang kurang strategis, sarana dan prasarana belum maskimal, luas agrowisata yang terbatas, permodalan bersumber dari dana pribadi serta kegiatan promosi yang dilakukan masih belum optimal. Berdasarkan uraian di atas, penting untuk dilakukan penelitian mengenai perumusan strategi yang dapat diterapkan pada Agrowisata Green House Kopi Cirebon. Hal tersebut dapat dilihat dengan melihat potensi yang dimiliki Agrowisata Green House Kopi Cirebon guna mengembangkan faktor apa saja yang menjadi hambatan usaha untuk berkembang. Analisis yang dilakukan terdiri dari analisis SWOT dan QSPM pada Agrowisata Green House Kopi Cirebon, selanjutnya adalah menentukan strategi alternatif terbaik yang dapat diimplementasikan pada pengembangan Agrowisata Green House Kopi Cirebon.
English Abstract
Indonesia's natural resources are very diverse. One of them is an agricultural area. Agriculture is a sector that contributes significantly to Indonesia's gross domestic product. According to the Central Bureau of Statistics, the contribution value to agriculture is 1.311 trillion Rupiah or 14.43%. One example of agricultural tourism activities is agrotourism. Agrotourism is a series of tourism activities related to optimizing agricultural potential as a tourist attraction which includes the uniqueness, natural panorama of the area and the diversity of production activities and agricultural technology (Palit and Rumagit, 2017). The development of agrotourism can be done with resources, increasing the income of farmers or local communities and utilizing technology. Currently, agrotourism is widely spread in various areas, one of which is the Agrotourism Green House Kopi Cirebon. As a relatively new business unit, Agrotourism Green House Kopi Cirebon must experience various obstacles in business development. These constraints can come from internal and external environmental factors. The various obstacles that become the weakness of Agrotourism Green House Kopi Cirebon are the location of the business that is not strategic, the facilities and infrastructure are not optimal, the area of agrotourism is limited, the capital comes from personal funds and the promotional activities carried out are still not optimal. Based on the description above, it is important to conduct research on the formulation strategy that can be applied to Agrotourism Green House Kopi Cirebon. This can be seen by looking at the potential of Agrotourism Green House Kopi Cirebon in order to develop any factors that hinder the business to develop. The analysis consists of SWOT and QSPM analysis on Agrotourism Green House Kopi Cirebon, next is to determine the best alternative strategy that can be implemented in the development of Agrotourism Green House Kopi Cirebon.
Other obstract
-
Item Type: | Thesis (Sarjana) |
---|---|
Identification Number: | 0522040029 |
Subjects: | 300 Social sciences > 338 Production > 338.1 Agriculture |
Divisions: | Fakultas Pertanian > Sosial Ekonomi Pertanian |
Depositing User: | Nur Cholis |
Date Deposited: | 18 Jul 2022 03:12 |
Last Modified: | 18 Jul 2022 03:12 |
URI: | http://repository.ub.ac.id/id/eprint/192162 |
![]() |
Text (DALAM MASA EMBARGO)
Ajeng Uswatun Hasanah.pdf Restricted to Registered users only until 31 December 2024. Download (2MB) |
Actions (login required)
![]() |
View Item |