Perbandingan Densitas Pada Proses Roasting Biji Kopi Arabika (Coffea arabica) Karangploso Berstandar Specialty Coffee

Siswanto, Rahadian Aslam and Dr. Ir. Maimunah Hindun Pulungan, MS and Dr. Ir. Sukardi, MS (2020) Perbandingan Densitas Pada Proses Roasting Biji Kopi Arabika (Coffea arabica) Karangploso Berstandar Specialty Coffee. Sarjana thesis, Universitas Brawijaya.

Abstract

Permintaan terhadap kopi berkualitas terbaik sangat tinggi terutama arabika specialty coffee, sehingga untuk membuat specialty coffee dibutuhkan perlakuan terbaik pada setiap proses pengolahan biji kopi, terutama proses roasting. Roasting adalah proses pemanasan dengan suhu tinggi untuk membentuk cita rasa dan aroma pada biji kopi dengan menggunakan mesin secara tertutup. Faktor yang menjadi pengaruh tolak ukur pada roasting salah satunya densitas. Densitas menjadi acuan seorang roaster untuk menentukan suhu dan waktu yang digunakan saat roasting. Sehingga tujuan dari penelitian yaitu mengetahui hasil perbandingan densitas biji kopi pada proses roasting berstandar specialty coffee menggunakan mesin “Hottop KN-8828D” dan mengetahui karakteristik fisik produk kopi yang dihasilkan.

English Abstract

Demand for the best quality coffee is very high, particularly arabica specialty coffee. In order make specialty coffee, it requires the best treatment in each process of processing coffee beans, especially the roasting process. Roasting is a process of heating with high temperatures to form the taste and aroma of coffee beans using a closed machine. One of the factors that influence the measurement of roasting is density. Density is a reference for a roaster to determine the temperature and time used in the roasting process. The purpose of this research is to compare differences density of coffee beans in the specialty coffee roasting process using the "Hottop KN-8828D" machine and to know the physical characteristics of the coffee produced.

Item Type: Thesis (Sarjana)
Identification Number: 0520100133
Uncontrolled Keywords: Densitas, Kopi Arabika, Roasting, Specialty Coffee, Arabica Coffee, Density, Roasting, Specialty Coffee.
Subjects: 300 Social sciences > 338 Production > 338.1 Agriculture > 338.16 Production efficiency
Divisions: Fakultas Teknologi Pertanian > Teknologi Industri Pertanian
Depositing User: Zainul Mustofa
Date Deposited: 12 Jul 2022 02:11
Last Modified: 12 Jul 2022 02:11
URI: http://repository.ub.ac.id/id/eprint/191897
[thumbnail of DALAM MASA EMBARGO] Text (DALAM MASA EMBARGO)
0520100133 - Rahadian Aslam Siswanto.pdf
Restricted to Registered users only until 31 December 2023.

Download (2MB)

Actions (login required)

View Item View Item