Kajian Karakteristik Mekanik Film Bioplastik Berbahan Dasar Tepung Porang (Amorphophallus muelleri B.)

Naslihah, Anin and Dr. Ir. Bambang Susilo,, M.Sc.Agr and Prof. Dr. Ir. Sumardi Hadi Sumarlan,, MS (2021) Kajian Karakteristik Mekanik Film Bioplastik Berbahan Dasar Tepung Porang (Amorphophallus muelleri B.). Sarjana thesis, Universitas Brawijaya.

Abstract

Bioplastik adalah plastik yang terbuat dari bahan baku yang terbarukan dan mudah terurai. Bahan baku yang digunakan dalam penelitian ini adalah tepung porang (Amorphophallus muelleri B) dengan kandungan glukomanan 60-70% ditambah plasticizer gliserol. Bioplastik ini dapat menjadi alternatif dalam pembuatan plastik. Penambahan plasticizer gliserol lebih menguntungkan karena mudah tercampur dalam larutan film dan larut dalam air (hidrofilik). Tujuan dari penelitian ini adalah pembuatan dan pengujian mekanik bioplastik dari bahan baku tepung porang. Pengaruh komposisi gliserol sebagai plasticizer terhadap penambahan sifat mekanik bioplastik dari tepung porang. Penelitian ini menggunakan rancangan acak kelompok non faktorial dengan perbandingan tepung porang : gliserol adalah 97% : 7%, 90% : 10%, dan 87% : 13% menggunakan suhu pengeringan 100oC. Hasil penelitian menunjukkan bahwa variasi gliserol berpengaruh sangat nyata terhadap ketebalan bioplastik, kekuatan tarik, dan modulus elastisitas. Hasil terbaik yang diperoleh adalah film bioplastik pada konsentrasi gliserol tepung porang 93% : 7% dengan nilai ketebalan 0,092 mm, nilai penyerapan air 91,04%, nilai kekuatan tarik 13,13 MPa, nilai elongasi sebesar 35.55%, dan nilai modulus elastisitas sebesar 0.38 MPa

English Abstract

Bioplastics are plastics made from renewable and easily biodegradable raw materials. The raw material used in this research is porang flour (Amorphophallus muelleri B) with 60- 70% glucomannan content plus glycerol plasticizer. This bioplastic can be an alternative in the manufacture of plastic. The addition of a glycerol plasticizer is more advantageous because it is easily mixed in the film solution and soluble in water (hydrophilic). The purpose of this research is the manufacture and mechanical testing of bioplastics from porang flour as raw material. Effect of glycerol composition as a plasticizer on the addition of bioplastic mechanical properties of porang flour. This study used a non-factorial randomized block design with the ratio of porang flour: glycerol 93%: 7%, 90%: 10%, and 87%: 13% using a drying temperature of 100oC. The results showed that the variation of glycerol had a very significant effect on the thickness of the bioplastic, tensile strength, and modulus of elasticity. The best results obtained were bioplastic films at a concentration of glycerol in porang flour 93%: 7% with a thickness value of 0.092 mm, a water absorption value of 91.04%, a tensile strength value of 13.13 MPa, an elongation value of 35.55%, and an elastic modulus value of 0.38 MPa

Item Type: Thesis (Sarjana)
Identification Number: 0521100236
Uncontrolled Keywords: Tepung Porang (Amorphophallus muelleri B), Film, Bioplastik, Gliserol,Porang Flour (Amorphophallus muelleri B), Film, Bioplastic, Glycerol
Subjects: 600 Technology (Applied sciences) > 630 Agriculture and related technologies
Divisions: Fakultas Teknologi Pertanian > Keteknikan Pertanian
Depositing User: Sugeng Moelyono
Date Deposited: 03 Feb 2022 01:58
Last Modified: 07 Oct 2024 06:57
URI: http://repository.ub.ac.id/id/eprint/189215
[thumbnail of 165100201111047 - Anin Naslihah.pdf] Text
165100201111047 - Anin Naslihah.pdf

Download (2MB)

Actions (login required)

View Item View Item