Optimasi Proses Pembuatan Plastik Biodegradable Dari Pati Dan Tepung Kulit Singkong (Kajian Terhadap Suhu Dan Waktu Pengeringan)

Kapita, Rambu Abigail Deanira (2019) Optimasi Proses Pembuatan Plastik Biodegradable Dari Pati Dan Tepung Kulit Singkong (Kajian Terhadap Suhu Dan Waktu Pengeringan). Sarjana thesis, Universitas Brawijaya.

Abstract

Plastik biodegradable adalah plastik yang dapat terurai di alam dengan bantuan mikroorganisme dimana bahan dasar yang paling sering digunakan adalah pati. Salah satu tumbuhan penghasil pati terbesar adalah singkong. Seiring dengan tingginya tingkat produksi singkong, limbah kulit singkong yang dihasilkan juga meningkat. Kulit singkong memiliki kadar pati sebesar 50% dari kandungan pati pada umbinya. Terdapat beberapa faktor yang dapat mempengaruhi pembuatan plastik biodegradable, antara lain suhu dan waktu pengeringan. Penelitian ini bertujuan untuk mendapatkan suhu dan waktu pengeringan yang optimum pembuatan plastik biodegradable dari pati dan tepung kulit singkong sehingga didapatkan plastik dengan sifat mekanik dan swelling yang optimal. Penelitian ini menggunakan metode Response Surface Methodology (RSM) Central Composite Design (CCD) dengan dua faktor dan tiga respon. Faktor pertama yaitu suhu pengeringan (40°C, 50°C, dan 60°C) dan faktor kedua yaitu waktu pengeringan (5 jam, 6 jam, dan 7 jam). Variabel respon yang diukur yaitu kuat tarik, elongasi, dan swelling. Kondisi optimum proses pembuatan plastik biodegradable dari pati dan tepung kulit singkong berada pada suhu pengeringan 57,79°C selama 5 jam. Hasil yang didapatkan yaitu kuat tarik 2554,65 N/m2; elongasi 16,67%; dan swelling sebesar 124,17%. Pengujian biodegradasi selama 12 hari menghasilkan penurunan massa sebesar 58,30%.

English Abstract

Biodegradable plastic is plastic that can be decomposed in nature with the help of microorganisms where the most commonly used base material is starch. One of the biggest starch-producing plants is cassava. Along with the high level of cassava production, the results of cassava peel waste also increase. Cassava peel has a starch content of 50% of the starch content in the tuber. There are several factors that can affect the making of biodegradable plastics, including temperature and drying time. This study aims to obtain the optimum temperature and drying time for the manufacture of biodegradable plastics from starch and cassava skin flour to obtain plastic with optimal mechanical properties and swelling. This study uses the Central Composite Design (CCD) Response Surface Methodology (RSM) method with two factors and three responses. The first factor is the drying temperature (40 ° C, 50 ° C, and 60 ° C) and the second factor is the drying time (5 hours, 6 hours and 7 hours). The response variables measured were tensile strength, elongation, and swelling. The optimum conditions for the manufacture of biodegradable plastics from starch and cassava peel flour were at a drying temperature of 57.79 ° C for 5 hours. The results obtained are tensile strength of 2554.65 N / m2; elongation of 16.67%; and swelling of 124.17%. Biodegradation testing for 12 days resulted in a mass reduction of 58.30%

Other obstract

-

Item Type: Thesis (Sarjana)
Identification Number: SKR/FTP/2019/111/052002373
Uncontrolled Keywords: Optimasi, pati dan kulit singkong, plastik biodegradable, Biodegradable plastics, cassava starch and peel flour, optimization
Subjects: 600 Technology (Applied sciences) > 620 Engineering and allied operations > 620.1 Engineering mechanics and materials > 620.19 Other engineering materials > 620.197 Organic fibrous materials
Divisions: Fakultas Teknologi Pertanian > Teknologi Industri Pertanian
Depositing User: Nur Cholis
Date Deposited: 18 Aug 2020 02:39
Last Modified: 18 Aug 2020 02:39
URI: http://repository.ub.ac.id/id/eprint/181527
[thumbnail of RAMBU ABIGAIL DEANIRA KAPITA (2).pdf] Text
RAMBU ABIGAIL DEANIRA KAPITA (2).pdf

Download (25MB)

Actions (login required)

View Item View Item