Perbedaan Kekasaran Permukaan antara Glass Ionomer Cement dengan Nano Glass Ionomer Cement dalam Larutan Kopi Hitam Robusta (Coffea robusta)

Vilianti, Nana Mardiana (2018) Perbedaan Kekasaran Permukaan antara Glass Ionomer Cement dengan Nano Glass Ionomer Cement dalam Larutan Kopi Hitam Robusta (Coffea robusta). Sarjana thesis, Universitas Brawijaya.

Abstract

Tingkat konsumsi kopi hitam robusta di Indonesia semakin meningkat. Tanin adalah senyawa dalam kopi, membentuk gugus polifenol yang membuat ikatan struktur kimia rusak dan terjadi perubahan mikrostruktur sehingga menyebabkan kekasaran permukaan pada gigi dan bahan tumpat. Tujuan penelitian ini adalah untuk mengetahui perbedaan kekasaran permukaan antara Glass Ionomer Cement dengan Nano Glass Ionomer Cement dalam larutan kopi hitam robusta (Coffea robusta). Sampel penelitan yaitu Glass Ionomer Cement dan Nano Glass Ionomer Cement berbentuk bulat berdiameter 7 mm dan tinggi 2 mm. Jumlah keseluruhan sampel adalah 32 buah, perlakuan yang pertama direndam dalam saliva buatan selama 24 jam kemudian diukur menggunakan alat surface roughness tester. Perlakuan sampel yang kedua dibagi menjadi 8 kelompok, 4 kelompok GIC dan 4 kelompok Nano GIC masing-masing direndam selama 1 hari, 3 hari, 5 hari dan 7 hari kemudian diukur menggunakan surface roughness tester. Analisa data menggunakan uji statistik One Way Anova dan Independent T-Test. One Way Anova menunjukkan P-value > 0,05, artinya durasi perendaman berpengaruh terhadap perberdaan kekasaran permukaan. Independent T-Test menunjukkan nilai total kekasaran permukaan (ΔR) Glass Ionomer Cement dengan Nano Glass Ionomer Cement terdapat perbedaan secara bermakna. Kesimpulan dari penelitian ini adalah kekasaran permukaan Nano Glass Ionomer Cement lebih stabil dibanding Glass Ionomer Cement dalam larutan kopi hitam robusta.

English Abstract

The level of consumption of robusta black coffee in Indonesia is increasing. Tannins are compounds in coffee, forming polyphenol groups which make chemical structure bonds broken and microstructural changes that cause surface roughness of teeth and spatter material. The purpose of this study was to determine the differences in surface roughness between Glass Ionomer Cement and Nano Glass Ionomer Cement in a robusta black coffee solution (Coffea robusta). Research samples are Glass Ionomer Cement and Nano Glass Ionomer Cement round shape with a diameter of 7 mm and a height of 2 mm. The total sample was 32 pieces, the first treatment soaked in artificial saliva for 24 hours and then measured using a surface roughness tester. The second sample treatment was divided into 8 groups, 4 GIC groups and 4 Nano GIC groups each soaked for 1 day, 3 days, 5 days and 7 days then measured using a surface roughness tester. Data analysis using One Way Anova statistical test and Independent T-Test. One Way Anova shows P-value> 0.05, meaning that the duration of immersion affects the surface roughness. Independent T-Test shows the total surface roughness (ΔR) value of Glass Ionomer Cement with Nano Glass Ionomer Cement there is a significant difference. The conclusion of this study is that the surface roughness of Nano Glass Ionomer Cement is more stable than Glass Ionomer Cement in a robusta black coffee solution.

Other obstract

-

Item Type: Thesis (Sarjana)
Identification Number: SKR/FKG/2018/54/051809374
Uncontrolled Keywords: kopi hitam, perbedaan kekasaran permukaan, Glass Ionomer Cement, Nano Glass Ionomer Cement black coffee, different surface roughness, Glass Ionomer Cement, Nano Glass Ionomer Cement
Subjects: 600 Technology (Applied sciences) > 617 Surgery, regional medicine, dentistry, ophthalmology, otology, audiology > 617.6 Dentistry > 617.67 Caries (Cavities) / Dental caries > 617.675 Fillings and inlays / Fillings (Dentistry) / Dental materials
Divisions: Fakultas Kedokteran Gigi > Kedokteran Gigi
Depositing User: Budi Wahyono Wahyono
Date Deposited: 14 May 2020 20:23
Last Modified: 21 Oct 2021 11:30
URI: http://repository.ub.ac.id/id/eprint/167692
[thumbnail of Nana Mardiana Vilianti (4).pdf]
Preview
Text
Nana Mardiana Vilianti (4).pdf

Download (16MB) | Preview

Actions (login required)

View Item View Item