Analisis Produktivitas Proses Produksi Keripik Jamur Tiram Menggunakan Metode Objective Matrix (OMAX) (Studi Kasus di UKM Sumber Rejeki Agung, Madiun)

Fadlil, Nur (2018) Analisis Produktivitas Proses Produksi Keripik Jamur Tiram Menggunakan Metode Objective Matrix (OMAX) (Studi Kasus di UKM Sumber Rejeki Agung, Madiun). Sarjana thesis, Universitas Brawijaya.

Abstract

Usaha Kecil dan Menengah (UKM) Sumber Rejeki Agung merupakan jenis usaha yang mencangkup hulu hingga hilir di bidang pertanian pada komoditas jamur tiram. UKM ini belum pernah mengetahui berapa besaran nilai produktivitas yang dicapai setiap elemen masukan pada proses produksi keripik jamur tiram. Penelitian ini bertujuan untuk menentukan nilai produktivitas parsial, nilai produktivitas total, mengidentifikasi elemen yang kurang produktif, dan memberikan usulan perbaikan terkait elemen yang kurang produktif pada bagian produksi keripik jamur tiram. Proses pengukuran dilakukan dengan menggunakan metodeObjective Matrix (OMAX). Kriteria yang digunakan adalah bahan baku (jamur tiram segar dan tepung), tenaga kerja, jam kerja mesin penggoreng, bahan bakar, dan jam kerja mesin pengemas. Nilai tertinggi produktivitas parsial yang dicapai perusahaan pada kriteria bahan baku jamur tiram segar adalah 0,33 dan terendah 0,31 sementara pada kriteria bahan baku tepung 0,11 dan terendah 0,10. Pada kriteria tenaga kerja adalah 2,92 dan terendah 2,67. Pada kriteria jam kerja mesin penggoreng nilai produktivitas parsial tertinggi 0,17 dan terendah 0,13. Nilai produktivitas parsial tertinggi pada kriteria bahan bakar adalah 0,84 dan terendah 0,66. Sementara pada kriteria jam kerja mesin pengemas nilai produktivitas parsial tertinggi 1 dan terendah 0,94. Nilai produktivitas total tertinggi dicapai pada periode ke- 2, ke-4, dan ke-12 dengan nilai 4,26 dan terendah terjadi pada periode ke-11 dengan nilai 1,41.Elemen yang kurang produktif pada proses produksi keripik jamur tiram adalah kriteria tepung dengan nilai performance rata-rata 0,11.Usulan perbaikan yang ix diberikan untuk mendapatkan nilai produktivitas optimal di antaranya adalah meningkatkan kualitas dari bahan baku utama yaitu jamur tiram segar, meningkatkan pengawasan pada pemakaian bahan baku pendukung serta memberikan motivasi dan pengawasan pada pekerja.

English Abstract

Small and medium enterprises (SMEs) the great Fortune is a great Source of business includes upstream to downstream in agriculture commodities on Oyster mushrooms. These SMES've never know how value magnitudes productivity achieved every element entries on the production process of oyster mushroom chips. This research aims to determine the value of partial productivity, total productivity value, identifying elements that are less productive, and make a proposal for the improvement of related elements that are less productive at the oyster mushroom chips production. The measurements are performed using the methods of Objective Matrix (OMAX). The criteria used is the raw material (fresh Oyster Mushrooms and flour), labor, working hours, Fryer fuel, packaging machines and working hours. The highest value of partial productivity are achieved companies on criteria of raw fresh Oyster Mushrooms are0.33 and the lowest 0.31, while on criteria of raw flour are 0.11and the lowest 0.10. On the criteria of labor are 2.92 and the lowest 2.67. On the criteria of the working hours of partial productivity value of Fryer's highest 0.17and lowest 0.13. The highest value of partial productivity on the criteria of the fuel are 0.84 and the lowest 0.66. While on the criteria of value packaging machine working hours of partial productivity highest 1 and low 0.94. The total productivity of the highest value reached on the 2nd, 4th, and 12th with a 4.26 and lowest values occur in the period with a value of 1.41. Less productive element in the production process of oyster mushroom chips is the criteria of xi the flour with the value of the performance an average of 0.11. Proposed improvements to get the value of optimal productivity of which is to improve the quality of primary raw materials i.e. Fresh Oyster Mushrooms, increase oversight on the use of raw materials as well as providing motivation and supporting surveillance on the worker.

Item Type: Thesis (Sarjana)
Identification Number: SKR/FTP/2018/245/051805708
Uncontrolled Keywords: Keripik Jamur,OMAX, Produktivitas,Proses Produksi,/Mushroom Chips, OMAX, Productivity, Production Process
Subjects: 300 Social sciences > 338 Production > 338.6 Organization of production > 338.64 Size of enterprises > 338.642 Small business
Divisions: Fakultas Teknologi Pertanian > Teknologi Industri Pertanian
Depositing User: Endang Susworini
Date Deposited: 18 Jun 2019 02:02
Last Modified: 06 Jul 2022 03:45
URI: http://repository.ub.ac.id/id/eprint/164221
[thumbnail of Nur Fadlil.pdf] Text
Nur Fadlil.pdf
Restricted to Registered users only

Download (2MB)

Actions (login required)

View Item View Item