Optimasi mesin Automatic Feeding and Sealing untuk mengurangi jumlah kebocoran kemasan sari buah dan meningkatkan produktivitas dengan Objective Matrix (OMAX) dan Response Surface Methodology,

Hadi, Yuswono (2014) Optimasi mesin Automatic Feeding and Sealing untuk mengurangi jumlah kebocoran kemasan sari buah dan meningkatkan produktivitas dengan Objective Matrix (OMAX) dan Response Surface Methodology,. Magister thesis, Universitas Brawijaya.

Abstract

CV. Segar Buah Hutama adalah salah satu produsen minuman sari buah dari Kota Batu. Dalam proses produksinya, UKM ini menggunakan mesin Automatic Feeding and Sealing untuk mengemas minuman sari buah dalam cup. Berdasar pengukuran produktivitas parsial menggunakan metode Objective Matrix (OMAX) didapatkan nilai produktivitas rata-rata per Januari - September 2013 adalah 261. Faktor utama yang mempengaruhi produktivitas adalah jumlah produk cacat/rusak yang dihasilkan oleh mesin. Proporsi terbesar dari produk cacat adalah produk bocor, yakni 73.7 %, dan proporsi terbesar penyebab downtime mesin dari keseluruhan penyebab downtime adalah produk bocor, yakni 23.8 %. Sehingga upaya peningkatan produktivitas difokuskan pada mengurangi jumlah produk bocor pada kemasan minuman sari buah. Implementasi Response Surface Methodology akan dilakukan untuk menentukan setting temperatur optimal mesin berdasarkan jenis cup yang digunakan, guna mengurangi jumlah produk bocor. Variabel bebas yang digunakan adalah jenis cup yang digunakan, temperatur heater I dan temperatur heater II. Sedangkan variabel terikat adalah jumlah produk bocor pada periode waktu tertentu. Desain eksperimen full factorial 2k dilakukan dengan menggunakan Central Composite Design. Dari pengolahan data didapatkan koefisien prediktor untuk setiap cup adalah sebagai berikut Cup A ; Y = -23.92 X1 – 22.65 X2 + 0.023 X1X2 + 0.034 X12 + 0.032 X22 + 6001.109. Cup B ; -23.77 X1 - 22.57 X2 + 0.023 X1X2 + 0.035 X12 + 0.032 X22 + 5945.04 dan Cup C ; -23.80 X1 - 22.48 X2 + 0.023 X1X2 + 0.035 X12 + 0.032 X22 + 5935.705. Usulan penggunaan cup dan setting temperatur optimal guna mengurangi jumlah produk bocor, berturut-turut adalah : Cup A, dengan temperatur heater I 256.9 oC dan temperatur heater II 258.48 oC. dengan prediksi jumlah produk bocor adalah 0.86. Cup B dengan setting temperatur heater 255.03 oC dan 257.85 oC dan prediksi jumlah produk bocor sejumlah 3.24. Cup C dengan setting temperatur heater 255.95 oC dan 256.29 oC dengan prediksi jumlah produk bocor sejumlah 7.83. Setelah setting tersebut diujicobakan ke mesin, maka didapatkan proporsi jumlah produk cacat dan produk rusak dari total keluaran adalah 0.048 % dan 0.016 %. Sedangkan nilai produktivitas yang didapatkan adalah 855, jauh diatas rata-rata bulan sebelumnya.

English Abstract

CV. Segar Buah Hutama is one of fruit juice manufacturer from Batu, East Java. To increase ir production capacity, y use Automatic Feeding and Sealing machine for packing fruit juice in a cup. Based on partial productivity measurement using Objective Matrix (OMAX), found an average value of productivity in January-September 2013 were 261. main factor that affect productiviy is number of defective products produced by machine. largest proportion of defective products is leak product, which is 73.7 %, and largest proportion of overall causes of machine downtime is, alter temperature`s setting that caused by leak products, which is 23.8%. Thus, an effort to increase productivity is focused on reducing amount of leak product. Response Surface Methodology will be performed to determine optimal temperature settings based on type of cup, in order to reduce number of leak product. independent variables are type of cup used, heater I and II`s temperatures. Dpendent variable is amount of leak product at a specific time period. 2k full factorial design of experiment is obtained with Central Composite Design approach. After several data processing, predictor coefficients for each cup can be determined as follows, Cup A ; Y = -23.92 X1 – 22.65 X2 + 0.023 X1X2 + 0.034 X12 + 0.032 X22 + 6001.109. Cup B ; -23.77 X1 - 22.57 X2 + 0.023 X1X2 + 0.035 X12 + 0.032 X22 + 5945.04 and Cup C ; -23.80 X1 - 22.48 X2 + 0.023 X1X2 + 0.035 X12 + 0.032 X22 + 5935.705. Thus, optimal settings for each Cup are : Cup A, heater I and II`s temperatures respectively are 256.9 °C and 258.48 oC, with predicted number of leak product is 0.86. Cup B, heater I and II`s temperatures respectively are 255.03 °C and 257.85 °C, with predicted number of leak product is 3,24. Cup C, heater I and II`s temperatures respectively are 255.95 °C and 256.29 °C, with predicted number of leak product is 7.83. After using se optimal settings at machine, proportion of defective products and damage products by total output respectively are 0.048 % and 0.016 %. value of productivity increased to 855, far above average of previous month.

Item Type: Thesis (Magister)
Identification Number: TES/658.56/HAD/o/041400831
Subjects: 600 Technology (Applied sciences) > 658 General management > 658.5 Management of production
Divisions: S2/S3 > Magister Teknik Mesin, Fakultas Teknik
Depositing User: Budi Wahyono Wahyono
Date Deposited: 23 May 2014 07:59
Last Modified: 23 May 2014 07:59
URI: http://repository.ub.ac.id/id/eprint/159793
Full text not available from this repository.

Actions (login required)

View Item View Item