Oktavia, FerysIka (2014) Hidrolisis Enzimatik Ampas Tebu (Bagasse) Memanfaatkan Enzim Selulase Dari Mikrofungi Trichoderma ressei Dan Aspergillus niger Sebagai Katalisator Dengan Pretreatment Microwave. Sarjana thesis, Universitas Brawijaya.
Abstract
Ampas tebu (Bagasse) adalah salah satu sumber lignoselulosa untuk pembuatan bioetanol. Penggunaan ampas tebu (bagasse) sebagai bahan bakar pada boiler adalah sangat umum digunakan pada pabrik-pabrik gula yang berbahan baku tebu. Pada proses hidrolisis selulosa dalam penelitian ini menggunakan enzim selulosa dari mikrofungi Trichoderma reesai dan Aspergillus niger. Perlakuan tersebut diharapkan dapat memperoleh kondisi optimum untuk proses hidrolisis enzimatik ampas tebu. Maka penelitian ini didapatkan glukosa yang dapat dimanfaatkan untuk proses fermentasi. Tujuan dari penelitian ini adalah Mengetahui pemanfaatan enzim selulase dari mikrofungi Trichoderma ressei dan Aspergillus niger pada tahapan hidrolisis untuk pembuatan bioetanol dan Mengetahui pengaruh perbandingan volume enzim selulase dari mikrofungi Trichoderma ressei dan Aspergillus niger serta waktu hidrolisis terhadap glukosa yang dihasilkan dari proses hidrolisis enzimatik. Dalam penelitian ini hidrolisis dilakukan secara enzimatik dengan memanfaatkan enzim selulase dari mikrofungi Trichoderma reseei dan Aspergillus niger. Proses hidrolisis dilakukan dengan memvariasikan perbandingan dari kedua enzim selulase serta pengamatan terhadap waktu hidrolisis. Variasi perbandingan volume enzim selulase antara A.niger : T.reesei yaitu 1:0, 0:1, 1:1, 1:2, 2:1. Sedangkan untuk waktu pengambilan sampel dilakukan pada jam ke- 6, 12, 18, 24, 30, 36, 42, serta pada jam ke 48. Pada penelitian ini dilakukan 3 kali pengulangan, sehingga didapatkan 120 sempel dari total pengujian glukosa. Pada hasil penelitian ini, perlakuan dengan hasil terbaik dengan perbandingan 0 T.reesei : 1 A.niger dengan waktu hidolisis selama 12 jam yang menghasilkan glukosa sebesar 47.213 %.
English Abstract
Bagasse is one source of lignocellulose for bioethanol production. The use of bagasse as a fuel in the boiler is a very commonly used in sugar mills are made from sugar cane. In the process of hydrolysis of cellulose in this study uses the enzyme cellulose from micro Trichoderma reesai and Aspergillus niger. The treatment is expected to obtain the optimum conditions for enzymatic hydrolysis of bagasse. So this study found that glucose can be used for fermentation. The purpose of this study is the utilization Knowing micro cellulase enzymes from Trichoderma and Aspergillus niger ressei on stage hydrolysis for bioethanol production and cellulase enzymes comparison Knowing the influence of micro Trichoderma and Aspergillus niger ressei and time of hydrolysis to glucose resulting from enzymatic hydrolysis process. In this study conducted enzymatic hydrolysis with cellulase enzymes utilizing of micro Trichoderma reesai and Aspergillus niger. Hydrolysis process is done by varying the ratio of the two enzymes cellulase and observation of the hydrolysis time. Variation of the volume ratio between the cellulase enzyme Aspergillus niger: Trichoderma reesei 1:0, 0:1, 1:1, 1:2, 2:1. As for the time of sampling was conducted on hour 6, 12, 18, 24, 30, 36, 42, and at 48 hours.In this study performed 3 times repetition, so we get 120 sempel of total glucose testing.. In this study, treatment with the best results with a ratio of 0 T.reesei :1 A.niger with hydrolysis time during the 12 hours that produces glucose by 47.213 %
Item Type: | Thesis (Sarjana) |
---|---|
Identification Number: | SKR/FTP/2014/244/051403958 |
Subjects: | 300 Social sciences > 338 Production > 338.1 Agriculture |
Divisions: | Fakultas Teknologi Pertanian > Keteknikan Pertanian |
Depositing User: | Budi Wahyono Wahyono |
Date Deposited: | 17 Jul 2014 09:09 |
Last Modified: | 22 Oct 2021 07:46 |
URI: | http://repository.ub.ac.id/id/eprint/149635 |
Text
8._BAB_I.pdf Restricted to Registered users only Download (1MB) |
|
Text
7._DAFTAR_ISI.pdf Restricted to Registered users only Download (1MB) |
|
Text
12._BAB_V.pdf Restricted to Registered users only Download (1MB) |
|
Text
10._BAB_III.pdf Restricted to Registered users only Download (1MB) |
|
Text
11._BAB_IV.pdf Restricted to Registered users only Download (2MB) |
|
Text
9._BAB_II.pdf Restricted to Registered users only Download (2MB) |
|
Text
13._DAFTAR_PUSTAKA.pdf Restricted to Registered users only Download (1MB) |
|
Text
1._COVER.pdf Restricted to Registered users only Download (1MB) |
|
Text
14._LAMPIRAN.pdf Restricted to Registered users only Download (2MB) |
|
Text
2._LEMBAR_PERSETUJUAN.pdf Restricted to Registered users only Download (1MB) |
|
Text
4._KATA_PENGANTAR.pdf Restricted to Registered users only Download (1MB) |
|
Text
3._RIWAYAT_HIDUP.pdf Restricted to Registered users only Download (1MB) |
|
Text
5._RINGKASAN.pdf Restricted to Registered users only Download (1MB) |
|
Text
6._PERUNTUKAN_DAN_KEASLIAN.pdf Restricted to Registered users only Download (1MB) |
Actions (login required)
View Item |