Optimasi Susunan Bahan Makanan Bagi Anak Penderita Attention Deficit Hyperactivity Disorder (Adhd) Menggunakan Algoritme Genetika

Taufan, Muhammad (2018) Optimasi Susunan Bahan Makanan Bagi Anak Penderita Attention Deficit Hyperactivity Disorder (Adhd) Menggunakan Algoritme Genetika. Sarjana thesis, Universitas Brawijaya.

Abstract

Pemberian gizi yang tepat dapat mengurangi gejala Attention Deficit Hyperactivity Disorder (ADHD). Akan tetapi anak-anak mudah bosan bila diberikan makanan yang sama secara terus-menerus. Selain itu, harga makanan juga diperhatikan oleh orang tua. Dalam penelitian ini dicari solusi optimal dari permasalahan penyusunan bahan makanan menggunakan algoritme genetika. Dalam penyelesaian masalah ini digunakan representasi integer permutasi dengan panjang kromosom 12 gen pada tiap harinya. Gen-gen tersebut merupakan representasi dari bahan makanan yang terdiri dari karbohidrat, protein, dan lemak. Metode crossover yang digunakan adalah one-cut point, sedangkan untuk metode mutasi menggunakan exchange mutation. Pada tahap seleksi digunakan metode elitism selection. Dari hasil pengujian yang sudah dilakukan didapatkan parameter optimal yaitu menggunakan 50 generasi dengan nilai rata-rata fitness yang didapatkan 13.928. Hasil akhir yang didapat yaitu susunan bahan makanan sesuai dengan jumlah hari yang diinginkan.

English Abstract

Proper nutrition can reduce symptoms of Attention Deficit Hyperactivity Disorder (ADHD). However, children are easily bored when given the same food constantly. In addition, food prices are also considered by parents. In this study sought the optimal solution of the problem of food ingredient preparation using genetic algorithm. To solve this problem, we use an integer permutation representation with chromosome length of 12 genes per day. These genes are a representation of a diet consisting of carbohydrates, proteins, and fats. The crossover method used is one-cut point, while for mutation method using exchange mutation. For the selection stage, elitism selection method is used. From the results of tests that have been done, we obtain optimal parameters that is 50 generations with an average fitness value obtained 13,928. The final result obtained is the composition of the food ingredient in accordance with the number of days desired.

Item Type: Thesis (Sarjana)
Identification Number: SKR/FTIK/2018/365/051805146
Uncontrolled Keywords: algoritme genetika, susunan bahan makanan, Attention Deficit Hyperactivity Disorder, gizi. genetic algorithm, food ingredient arrangement, Attention Deficit Hyperactivity Disorder, nutrition.
Subjects: 600 Technology (Applied sciences) > 616 Diseases > 616.8 Diseases of nervous system and mental disorders > 616.85 Miscellaneous diseases of nervous system and mental disorders > 616.858 Personality, sexual, gender-identity, impulse-control, factitious, developmental, learning disorders; violent behavior; mental retardation > 616.858 9 Attention deficit disorder with hyperactivity
Divisions: Fakultas Ilmu Komputer > Teknik Informatika
Depositing User: Budi Wahyono Wahyono
Date Deposited: 08 Mar 2019 02:27
Last Modified: 18 Oct 2021 01:23
URI: http://repository.ub.ac.id/id/eprint/13446
[thumbnail of Muhammad Taufan.pdf]
Preview
Text
Muhammad Taufan.pdf

Download (3MB) | Preview

Actions (login required)

View Item View Item