Pengaruh Ekstrak Buah Naga Merah (Hylocereus Polyrhizus) Terhadap Peningkatan Kadar Sod (Superoksida Dismutase) Plasenta Tikus (Rattus Norvegicus) Bunting Akibat Pemaparan Asap Rokok

Pratiwi, MadeAndhikaCintia (2016) Pengaruh Ekstrak Buah Naga Merah (Hylocereus Polyrhizus) Terhadap Peningkatan Kadar Sod (Superoksida Dismutase) Plasenta Tikus (Rattus Norvegicus) Bunting Akibat Pemaparan Asap Rokok. Sarjana thesis, Universitas Brawijaya.

Abstract

Rokok merupakan sumber radikal bebas dan zat berbahaya. Paparan asap rokok diketahui mampu menurunkan kadar SOD (Superoksida Dismutase). SOD (Superoksida Dismutase) adalah antioksidan endogen yang bekerja dengan cara mengkatalis radikal superoksida menjadi hidrogen peroksida dan oksigen. Rendahnya kadar SOD dan tingginya radikal bebas dalam tubuh mampu menyebabkan terjadinya stres oksidatif. Penelitian ini bertujuan untuk mengetahui pengaruh ekstrak buah naga merah (Hylocereus polyrhizus) terhadap peningkatan kadar SOD (Superoksidase Dismutase) plasenta tikus (Rattus novergicus) bunting akibat pemaparan asap rokok. Studi eksperimental ini menggunakan Postest Only Control Group Design yang dilakukan pada 20 ekor tikus bunting. Sampel dibagi menjadi 5 kelompok, yaitu kontrol negatif (K-) (tanpa dipapar asap rokok dan tanpa ekstrak buah naga merah), kontrol positif (K+) (dipapar asap rokok dan tanpa diberi ekstrak buah naga merah), dan kelompok perlakuan P1,P2 dan P3 (dipapar asap rokok dan diberi ekstrak buah naga merah dengan dosis 500 mg/kgBB, 1000 mg/kgBB, 2000 mg/kgBB). Pada akhir penelitian dilakukan pemeriksaan kadar SOD plasenta dengan spektrofotometri. Hasil uji One Way ANOVA menunjukkan adanya perbedaan yang signifikan antar kelompok perlakuan (p=0,000). Kesimpulan dari penelitian ini adalah ekstrak buah naga merah mampu meningkatkan kadar SOD (Superoksida Dismutase) plasenta tikus bunting yang dipapar asap rokok.

English Abstract

Cigarette’s smoke is a sources of free radicals and harmful substances. Exposure of cigarette’s smoke is known to reduce the levels of SOD (Superoxide Dismutase). SOD (Superoxide Dismutase) is an endogenous antioxidant that works by catalyzing superoxide radicals into hydrogen peroxide and oxygen. Low levels of SOD and high free radicals in the body can cause oxidative stress. This study aims to determine the effect of red dragon fruit extracts (Hylocereus polyrhizus) to increased the levels of SOD on placenta of pregnant rat (Rattus Norvegicus) that exposed by cigarette’s smoke. The research design used experimental Post test Only Control Group Design, it was conducted on 20 pregnant rats. The samples were divided into 5 groups: negative control (K-) (without exposed to cigarette’s smoke and red dragon fruit extract), positive control (K+) (being exposed to cigarette’s smoke and without given a red dragon fruit extract), and the treatment group P1,P2 and P3 ( exposed to cigarette’s smoke and were given extracts of red dragon fruit with a dose of 500 mg/kgBB, 1000 mg/kgBB, 2000 mg/kgBB). At the end of the study, we examined the level of SOD on placenta using spectrophotometry. The results of ONE WAY ANOVA test shows that there was significant difference between the groups (p=0,000). The conclusion of this study is the red dragon fruit extract (Hylocereus polyrhizus) can increase the levels of SOD (Superoxide Dismutase) on placenta of pregnant rats (Rattus Norvegicus) that exposed by cigarette’s smoke.

Item Type: Thesis (Sarjana)
Identification Number: SKR/FK/2016/443/ 051606294
Subjects: 600 Technology (Applied sciences) > 618 Gynecology, obstetrics, pediatrics, geriatrics > 618.2 Obstetrics
Divisions: Fakultas Kedokteran > Kebidanan
Depositing User: Kustati
Date Deposited: 01 Sep 2016 14:32
Last Modified: 01 Sep 2016 14:32
URI: http://repository.ub.ac.id/id/eprint/126136
Full text not available from this repository.

Actions (login required)

View Item View Item