Pengaruh Pemberian Susu Kedelai (Glycine Max) Dalam Menghambat Ketebalan Perivascular Adipose Tissue (Pvat) Aorta Pada Tikus Wistar (Rattus Norvegicus Galur Wistar) Yang Diberi Diet Tinggi Lemak

Rachmawati, Santi (2015) Pengaruh Pemberian Susu Kedelai (Glycine Max) Dalam Menghambat Ketebalan Perivascular Adipose Tissue (Pvat) Aorta Pada Tikus Wistar (Rattus Norvegicus Galur Wistar) Yang Diberi Diet Tinggi Lemak. Sarjana thesis, Universitas Brawijaya.

Abstract

Aterosklerosis merupakan salah satu penyebab terbanyak penyakit jantung koroner. Salah satu penyebab aterosklerosis adalah akumulasi lipid yang biasanya didapat dari diet tinggi lemak. Diet tinggi lemak meningkatkan volume jaringan adiposa yang menyebabkan peningkatan sekresi adipokin dan sitokin yang merangsang inflamasi sistemik dan memperberat aterosklerosis. Susu kedelai mengandung isoflavon sebagai antioksidan yang diduga dapat menurunkan proses inflamasi dan jaringan adiposa perivaskular pada proses aterosklerosis. Tujuan penelitian ini untuk mengetahui pengaruh susu kedelai dalam menghambat ketebalan Perivascular Adipose Tissue (PVAT) aorta tikus yang diberi diet tinggi lemak. Penelitian ini adalah penelitian true Experimental Laboratoric dengan metode Post Test Control Group Design yang terdiri dari lima kelompok tikus, yaitu kelompok diet normal, diet tinggi lemak dan kelompok diet tinggi lemak yang diberi susu kedelai dengan dosis 0,81 gram/ml, 1,62 gram/ml dan 3,24 gram/ml. ketebalan PVAT aorta diukur dengan pengecatan HE. Uji oneway ANOVA menunjukkan tidak didapatkan perbedaan ketebalan PVAT aorta yang bermakna antar semua kelompok p-value 0.063>α (0,05), tetapi hasil pengukuran ketebalan PVAT pada kelompok diet tinggi lemak dengan pemberian susu kedelai masih lebih rendah daripada ketebalan PVAT pada kelompok diet tinggi lemak dan diet normal. Kesimpulan penelitian ini adalah pemberian susu kedelai dalam berbagai dosis secara statistik tidak berpengaruh secara signifikan terhadap ketebalan PVAT aorta pada tikus Wistar yang diberikan diet tinggi lemak, tetapi dari hasil pengukuran ketebalan PVAT pada kelompok diet tinggi lemak dengan pemberian susu kedelai masih lebih rendah daripada ketebalan PVAT pada kelompok diet tinggi lemak dan diet normal.

English Abstract

Atherosclerosis is one of the most common cause of the Coronary Heart Disease. One of the causes of atherosclerosis is the accumulation of lipids which obtained from a high-fat diet (HFD). The HFD increased the volume of adipose tissue and increased secretion of adipokines and cytokines. Adipokines and cytokines stimulate systemic inflammation and aggravate atherosclerosis. Soy milk contains isoflavones, an antioxidant that expected could decrease the inflammatory process and perivascular adipose tissue in the atherosclerosis process. The aim of this study to determine the effect of soy milk in inhibiting perivascular adipose tissue (PVAT) thickness at rat’s aorta in a high fat diet. This research is a true Experimental Laboratoric with Post Test Control Group Design, consists of five groups of rats, namely the normal diet, a diet high in fat and high-fat diet group was given soy milk at a dose of 0.81 g / ml, 1.62 g / ml and 3.24 g / ml. PVAT thickness of the aorta measured with HE staining. Oneway ANOVA test showed no difference in the thickness obtained significant aortic PVAT among all groups of p-value 0.063> α (0.05), but the results of measurements of the thickness of PVAT on a high-fat diet group with the provision of soy milk is still lower than the thickness PVAT diet group normal and high-fat diet. The conclusion of this study were the provision of soy milk in a range of doses was not statistically significant influence on the thickness of the aortic PVAT in Wistar rats was given a high-fat diet, but from the results of measurements of the thickness of PVAT on a high-fat diet group with the provision of soy milk is lower than the thickness PVAT with HFD and normal diet.

Item Type: Thesis (Sarjana)
Identification Number: SKR/FK/2015/115/051500949
Subjects: 600 Technology (Applied sciences) > 610 Medicine and health > 610.7 Education, research, nursing, services of allied health personnel > 610.73 Nursing and services of allied health personnel
Divisions: Fakultas Kedokteran > Ilmu Keperawatan
Depositing User: Endang Susworini
Date Deposited: 09 Feb 2015 21:18
Last Modified: 09 Feb 2015 21:18
URI: http://repository.ub.ac.id/id/eprint/124854
Full text not available from this repository.

Actions (login required)

View Item View Item