Ulfiyanti, Kartika Dwi (2018) Karakterisasi Sifat Mekanik Bioplastik Berbahan Dasar Tepung Nasi Aking Terhadap Variasi Temperatur dan Lama Pengeringan Menggunakan Response Surface Methodology. Sarjana thesis, Universitas Brawijaya.
Abstract
Lingkungan bagi manusia merupakan salah satu unsur yang sangat penting dalam kehidupan, karena sangat berperan dalam mendukung berbagai aktivitas manusia. Salah satu permasalahan lingkungan yaitu pembuangan limbah plastik, dimana limbah plastik ini sulit diuraikan oleh mikroorganisne. Oleh karena itu, upaya telah dilakukan untuk mempercepat tingkat degradasi material polimer dengan mengganti beberapa atau seluruh polimer dengan polimer alami salah satunya yaitu nasi aking. Kandungan pati yang terdapat pada nasi aking dapat digunakan sebagai bahan baku pembuatan plastik biodegradable. Plastik biodegradable merupakan salah satu plastik yang memiliki beberapa keunggulan seperti plastik konvensional yaitu sifatnya yang mudah terurai oleh aktivitas mikroorganisme dan emisi karbon yang dihasilkan juga lebih sedikit. Tujuan dari penelitian ini adalah menguji karakteristik mekanis bioplastik berbahan dasar nasi aking, dimana penelitian akan lebih menitik beratkan pada hasil optimasi kuat tarik menggunakan dua variabel pengaruh variasi temperatur (°C) dan lama pengeringan (jam) dengan metode Response Surface Methodology (RSM) dengan bantuan perangkat lunak Design Expert 10 trial version. Hasil optimasi menunjukkan besarnya nilai temperatur terbaik adalah 48°C dan lama pengeringan terbaik adalah 2 jam dengan prediksi kuat tarik sebesar 0.045 MPa Hasil verifikasi menunjukkan nilai kuat tarik sebesar 0.0453 MPa.
English Abstract
Environment is one of the important element that is very important for human to supporting every activities in life. One of the environment problem is disposal of plastic waste, which is the plastic waste is difficult to untangle by microorganism. Therefore, several ways have been made to make the rate of the degradation of polymer materials quicker by replacing some or all of the polymer with natural polymer. One of the natural polymer is parched rice. The element of starch which is consist in parched rice can be used as the basic material for manufacturing biodegradable plastic. Biodegradable plastic has some advantages such as conventional plastics. It can easily decompose by the activity of the microorganisms and the carbon emission. The purpose of this research is to examine the mechanical of characteristics of a bioplastic made from parched rice. The research focuses on the optimization result using two variables: the influence of variations of temperature (°C) and drying time (hour) using Response Surface Methodology (RSM) and Software Design Expert 10 trial version. The optimization result shows that the best temperature value is 48 ° C and the best drying time is 2 hours with 0.045 MPa as the strong pull prediction. Moreover, the result of the verification shows that the value of the strong pull is 0.0453 MPa.
Item Type: | Thesis (Sarjana) |
---|---|
Identification Number: | SKR/FTP/2018/7/051801590 |
Uncontrolled Keywords: | Bioplastik, Biodegradable, Nasi aking, Response Surface Methodology |
Subjects: | 600 Technology (Applied sciences) > 630 Agriculture and related technologies |
Divisions: | Fakultas Teknologi Pertanian > Keteknikan Pertanian |
Depositing User: | Budi Wahyono Wahyono |
Date Deposited: | 25 May 2018 01:18 |
Last Modified: | 16 Oct 2021 03:05 |
URI: | http://repository.ub.ac.id/id/eprint/11039 |
Text
BAGIAN DEPAN.pdf - Published Version Restricted to Registered users only Download (1MB) |
|
Text
BAB I.pdf Restricted to Registered users only Download (98kB) |
|
Text
BAB II.pdf Restricted to Registered users only Download (413kB) |
|
Text
BAB III.pdf Restricted to Registered users only Download (293kB) |
|
Text
BAB IV.pdf Restricted to Registered users only Download (976kB) |
|
Text
BAB V.pdf Restricted to Registered users only Download (145kB) |
|
Text
DAFTAR PUSTAKA.pdf Restricted to Registered users only Download (108kB) |
|
Text
8.Lampiran.pdf Restricted to Registered users only Download (910kB) |
Actions (login required)
View Item |