Exploring Chinese Culture Through Chinese Culinary In Nicole Mones’ The Last Chinese Chef

Amalia, Rizky (2014) Exploring Chinese Culture Through Chinese Culinary In Nicole Mones’ The Last Chinese Chef. Sarjana thesis, Universitas Brawijaya.

Abstract

Makanan adalah hal penting dalam hidup manusia karena berfungsi sebagai pemberi energi untuk tubuh. Walaupun demikian, fungsi makanan sebenarnya dapat dilihat dari konsep yang lebih luas; yaitu untuk mengekspos budaya. Studi ini bertujuan untuk menganalisa budaya Cina yang terkandung dalam kuliner Cina dalam novel The Last Chinese Chef. Pendekatan sosiologi untuk sastra digunakan untuk menganalisis novel ini. Dengan menggunakan pendekatan ini, sastra dipandang sebagai imitasi dari kenyataan sehingga sastra dapat menggambarkan budaya yang terkandung di dalamnya. Pemahaman tentang budaya dan dimensi budaya juga penting untuk studi ini. Dimensi budaya yang dimaksud adalah produk, praktek dan perspektif. Ketiga dimensi tersebut saling melengkapi satu sama lain untuk membentuk sebuah budaya. Dengan mengaplikasikan pendekatan tersebut, terdapat empat konsep budaya yang dapat ditemukan melalui kuliner Cina dalam novel The Last Chinese Chef. Konsep pertama adalah keseimbangan yang dapat ditemukan melalui pengaturan dapur, komposisi makanan dan komposisi rasa. Konsep keseimbangan sangat penting dalam kuliner Cina untuk menyeimbangkan jiwa dan raga bagi orang yang mengkonsumsinya. Konsep kedua adalah tentang hubungan antar manusia. Makan bersama adalah cara orang Cina untuk membuat dan mengeratkan hubungan mereka dengan orang lain. Konsep ketiga adalah konsep masa lampau yang bisa dilihat dari para koki yang memasak dengan cara tradisional dan nama-nama makanan yang mempunyai latar belakang sejarah. Konsep terakhir yang ditemukan adalah konsep keindahan. Orang Cina tidak akan memakan makanan yang tidak disajikan secara indah. Kesimpulannya, praktek dan produk budaya dapat menjadi penentu dalam mengekspos perspektif yang terkandung di dalamnya, dan hal itu bisa dilihat dari sesuatu yang sangat sederhana seperti makanan. Untuk peneliti selanjutnya, novel ini masih dapat dianalisis menggunakan pendekatan psikologi dengan berfokus pada kepribadian karakternya.

English Abstract

Food as the fuel of the body is an important thing in human’s life. However, the function of food can be seen in a broader context; it can reveal culture. This study is aimed to examine Chinese culture which is pictured through Chinese culinary in The Last Chinese Chef novel. Sociological approach to literature is used to analyze the novel. By using this approach, literary work is seen as the imitation of reality, thus it portrays culture as well. The understanding about culture and the dimensions of culture are also important to this study. The dimensions of culture that are discussed in this study are products, practices and perspective. Those three dimensions are completed each other in order to shape the culture. By applying the approach, this study finds that there are four cultural concepts that are exposed through Chinese culinary in The Last Chinese Chef. The first concept is harmony which can be applied in kitchen arrangement, food composition and flavor composition. The concept of harmony is important in Chinese culinary to balance the body and mind of the eater. The second concept is relationship. Eating together is Chinese’s way to make and strengthen their connection with others. The third concept is past time which can be seen through the cooks being traditional and the names of the food which have historical background. The last concept which is found is the concept of beauty. Chinese will not eat food that is not served beautifully. In conclusion, the practice and product of culture can be determinant in revealing the perspective behind it and it can be seen through something as mundane as food. For the next researcher, this novel still can be analyzed using psychological approach by focusing on the character’s personality.

Item Type: Thesis (Sarjana)
Identification Number: SKR/FBS/2014/319/051405040
Subjects: 400 Language > 420 English and Old English (Anglo-Saxon)
Divisions: Fakultas Ilmu Budaya > Bahasa dan Sastra Inggris
Depositing User: Budi Wahyono Wahyono
Date Deposited: 05 Sep 2014 10:56
Last Modified: 18 Oct 2021 04:24
URI: http://repository.ub.ac.id/id/eprint/101019
[thumbnail of SKRIPSI_-_RIZKY_AMALIA.pdf]
Preview
Text
SKRIPSI_-_RIZKY_AMALIA.pdf

Download (3MB) | Preview

Actions (login required)

View Item View Item