Perbandingan Bentuk Ukuran dan Struktur Butir Amilum Pada Jenis Tepung (Buatan Pabrik dan Buatan Sendiri) dari Tanaman Umbi dan Sereal.

Firdani, Siti Aisyah (2019) Perbandingan Bentuk Ukuran dan Struktur Butir Amilum Pada Jenis Tepung (Buatan Pabrik dan Buatan Sendiri) dari Tanaman Umbi dan Sereal. Sarjana thesis, Universitas Brawijaya.

Abstract

Budaya mengonsumsi tepung sebagai bahan baku produk pangan oleh masyarakat Indonesia perlu ditindaklanjuti dengan mengembangkan aneka tepung lokal untuk tidak mengurangi penggunaan tepung terigu. Tujuan pada penelitian yaitu membandingkan bentuk, ukuran serta kerapatan butir amilum pada jenis tepung (buatan sendiri dan buatan pabrik) dari tanaman umbi dan sereal. Sampel segar umbi dan sereal dibersihkan, kemudian diambil bagian tengah. Sampel diiris setebal ± 0,01 cm sebanyak tiga irisan. Kerapatan sel yang mengandung butir amilum dihitung dan diamati dengan mikroskop binokuler Olympus CX21 perbesaran 400x serta untuk mengukur butir amilum pada tepung. Amilum kentang berbentuk lonjong dan lonjong yang tak beraturan. Bentuk amilum dari beras dan ketan memiliki kemiripan yaitu poligonal atau tak beraturan. Ukuran butir amilum pada beras mencapai 6 ± 2,6 μm. Butir amilum dikelompokkan menjadi beberapa kelompok yaitu kelompok besar pada tepung kentang dan jagung buatan pabrik, kelompok sedang pada tepung singkong, kelompok kecil pada jagung buatan sendiri, beras dan ketan. Ukuran butir buatan pabrik dan buatan sendiri pada kentang, singkong, beras dan ketan tidak memiliki perbedaan yang jauh kecuali pada jagung buatan pabrik dan buatan sendiri. Kerapatan butir amilum paling sedikit dari per satuan luas pada kentang (9,56 ± 1,64 per μm2) dan yang paling banyak pada beras (267,13 ± 22,85 per μm2). Ukuran butir amilum buatan sendiri relatif sama dengan ukuran amilum buatan pabrik.

English Abstract

Indonesian culture of consuming flour as raw material for food products needs to be followed up by developing local flour variety without reducing the use of the flour itself. The purpose of this research is to compare the shape, size and density of starch grains in types of flour (homemade and factory-made) in tubers and cereals. Fresh tuber and cereal samples are cleaned, then the middle part of it was taken using corkbore. The fresh sample were sliced (± 0.01 cm, three slices). Cell density(containing starch grains) calculation was done after being observed with an Olympus CX21 microscope at 400x magnification and to measure starch grains in flour. Microscope observation aims to see the structure of starch grains. Potato starch shapes oval and also irregular oval. The starch of rice and sticky rice shape has a similarity, polygonal or irregular. The rice starch size reaches 6 ± 2.6 μm. Starch grains are grouped into several groups: large groups (potato flour and factory-made corn), medium groups (cassava flour), small groups (homemade corn, rice and sticky rice). The size of factory-made and homemade grains in potatoes, cassava, rice and sticky rice does not have big differences except for factory-made and homemade corn. When added with lugol solution, the rice flour starch easily absorbs lugol better than sticky rice starch. The least density of all starch grain is in potato (9.56 ± 1.64 per μm2) and the most abundant is in rice (267.13 ± 22.85 per μm2). The size of homemade starch grains is relatively the same as factory-made starch grains

Other obstract

-

Item Type: Thesis (Sarjana)
Identification Number: SKR/MIPA/2019/45/051910747
Uncontrolled Keywords: butir amilum, corkbore, kerapatan, mikroskop, tepung, starch, corkbore, density, processed, microscope, flour
Subjects: 500 Natural sciences and mathematics > 575 Specific parts of and physiological systems in plants > 575.7 Circulation, food storage, excretion
Divisions: Fakultas Matematika dan Ilmu Pengetahuan Alam > Biologi
Depositing User: Budi Wahyono Wahyono
Date Deposited: 02 Nov 2020 04:57
Last Modified: 29 Mar 2022 03:47
URI: http://repository.ub.ac.id/id/eprint/176771
[thumbnail of Siti Aisyah Firdani.pdf]
Preview
Text
Siti Aisyah Firdani.pdf

Download (3MB) | Preview

Actions (login required)

View Item View Item