Optimasi Penambahan Maltodekstrin dan Gum Arab Pembuatan Serbuk Madu Dengan Metode Pengeringan Spray Dryer

Nisa Dwi, Saleha and Dr. Dodyk Pranowo,, STP., M.Si and Hendrix Yulis Setyawan,, STP,M.Si, Ph.D. (2023) Optimasi Penambahan Maltodekstrin dan Gum Arab Pembuatan Serbuk Madu Dengan Metode Pengeringan Spray Dryer. Sarjana thesis, Universitas Brawijaya.

Abstract

Madu merupakan cairan kental alami dan memiliki rasa manis. Madu memiliki manfaat di berbagai bidang kesehatan, kecantikan, dan bidang pangan. Penelitian ini dilakukan pengamatan untuk mengetahui optimasi proses pembuatan serbuk madu dari penambahan maltodekstrin dan gum arab menggunakan metode pengering spray dryer. Serbuk madu dapat menggantikan madu cair yang memiliki daya simpan lebih lama, pemakaian yang lebih mudah dan transportasi penyimpanan lebih efisien. Pembuatan serbuk madu ini bertujuan mengetahui konsentrasi dari maltodekstrin dan gum arab yang optimal pada proses pembuatan serbuk madu dengan nilai kelarutan, rendemen, kadar air, kadar gula yang baik. Tujuan penambahan maltodekstrin dan gum arab untuk meminimalkan masalah dalam proses pengeringan seperti lengket dan kesulitan pengeringan yang disebabkan oleh madu. Pengolahan data menggunakan metode Response Surface Methodology (RSM). Madu yang digunakan dalam sampel sebanyak 12,5 ml atau 16,5 g dengan menggunakan 2 faktor yaitu konsentrasi dari maltodekstrin dengan batas atas 10,535 gr dan batas bawah 3,464 gr, gum arab dengan batas atas 13,545 gr dan batas bawah 6,464 gr. Suhu pengeringan inlet 180 0 C dan suhu outlet 80 0 C dengan waktu pengeringan 4 jam 30 menit. Respon yang didapatkan ada 4 yaitu nilai kelarutan, kadar air, kadar gula dan rendemen. Konsentrasi maltodekstrin dan gum arab yang terpilih pada pembuatan serbuk madu maltodekstrin 9,5 g dan gum arab 12,115 g dengan respon kelarutan 99,774 %. Respon kadar air 5,495 %. Respon rendemen 50,807 % dan gula total 85,032 mg/mL dan nilai Desirability (Ketepatan) 0,677 mg/mL. Hasil validasi untuk kondisi optimal memberikan nilai respon kelarutan memiliki simpangan 0,002% dari hasil validasi 99,776 %. Kadar air memiliki simpangan 0,004 % dari nilai validasi 5,463 %. Rendemen memiliki simpangan 0,456 % dari nilai validasi 51,263 %. Gula total memiliki simpangan 0,153 mg/mL dari nilai validasi 85,185 mg/mL. Nilai ini tidak memiliki perbeda pada hasil komputasi. Simpangan dengan nilai kurang dari 5% mengindikasikan bahwa tingkat kecermatan prediksi sudah sesuai dengan hasil validasi.

English Abstract

Honey is a natural viscous liquid and has a sweet taste. Honey has benefits in various fields of health, beauty and food. This research was observed to determine the optimization of the process of making honey powder from the addition of maltodextrin and arabic gum using the spray dryer method. Honey powder can replace liquid honey which has a longer shelf life, easier use and more efficient storage transportation. The purpose of making honey powder is to determine the optimal concentration of maltodextrin and arabic gum in the process of making honey powder with good solubility, yield, water content, sugar content values.The purpose of adding maltodextrin and arabic gum is to minimize problems in the drying process such as stickiness and drying difficulties caused byhoney. Data processing uses the Response Surface Methodology (RSM) method. The honey used in the sample was 12.5 ml or 16.5 g using 2 factors, namely the concentration of maltodextrin with an upper limit of 10.535 gr and a lower limit of 3.464 gr, gum arabic with an upper limit of 13.545 gr and a lower limit of 6.464 gr. The inlet drying temperature was 180 0C and the outlet temperature was 80 0C with a drying time of 4 hours 30 minutes. There were 4 responses obtained, namely the solubility value, water content, sugar content and yield. The concentrations of maltodextrin and arabic gum were selected in the manufacture of 9.5 g maltodextrin honey powder and 12.115 g arabic gum with a solubility response of 99.774%. Response water content 5.495%. The yield response was 50.807% and the total sugar was 85.032 mg/mL and the valueDesirability (Precision)0.677. The validation results for optimal conditions provide a solubility response value having a deviation of 0.002% from the validation result of 99.776%. The water content has a deviation of 0.004% from the validation value of 5.463%. The yield has a deviation of 0.456% from the validation value of 51.263%. Total sugar has a deviation of 0.153 mg/mL from the validation value of 85.185 mg/mL. This value has no difference in the computational results. A deviation with a value of less than 5% indicates that the level of accuracy of the prediction is in accordance with the validation results.

Item Type: Thesis (Sarjana)
Identification Number: 052310
Uncontrolled Keywords: Madu bubuk, Response Surface Methodology (RSM), dan Spray Dryer. Honey powder, Response Surface Methodology (RSM), and Spray Dryer.
Divisions: Fakultas Teknologi Pertanian > Teknologi Industri Pertanian
Depositing User: Unnamed user with username verry
Date Deposited: 15 Jan 2024 07:05
Last Modified: 15 Jan 2024 07:05
URI: http://repository.ub.ac.id/id/eprint/210244
[thumbnail of Dalam Masa Embargo] Text (Dalam Masa Embargo)
NISA DWI SALEHA.pdf
Restricted to Registered users only until 31 December 2025.

Download (3MB)

Actions (login required)

View Item View Item