Kamelia, Dina (2019) Pengaruh Gel Ekstrak Etanol Biji Kedelai (Glycine max (L.) Merill) terhadap Kepadatan Kolagen Pada Penyembuhan Ulkus Traumatik Mukosa Labial Rattus norvegicus. Sarjana thesis, Universitas Brawijaya.
Abstract
Kolagen memiliki peran yang sangat penting pada setiap fase penyembuhan luka. Gel ekstrak etanol biji kedelai mengandung isoflavon yang dapat menginduksi sintesis kolagen dengan cara menstimulasi sekresi dan aktivitas TGF- β. Tujuan penelitian ini adalah untuk mengetahui apakah gel ekstrak etanol biji kedelai (Glycine max (L.) Merill) berpengaruh terhadap kepadatan kolagen pada penyembuhan ulkus traumatik mukosa labial Rattus norvegicus. Metode yang digunakan adalah true experimental secara in vivo. Penelitian ini dibagi menjadi 8 kelompok dengan 2 time series yaitu pemberian gel selama 2 dan 6 hari pasca terbentuk ulkus. Dosis gel ekstrak etanol biji kedelai yang digunakan yaitu 0%, 40%, 60%, dan 80%. Sampel didapatkan dengan mengambil bibir bawah daerah ulkus traumatik pada tikus putih yang telah dikorbankan, kemudian dilakukan pewarnaan masson’s trichrome, selanjutnya kepadatan kolagen diamati menggunakan mikroskop digital. Hasil penelitian menunjukkan bahwa gel ekstrak etanol biji kedelai dengan konsentrasi 80% secara signifikan meningkatkan kepadatan kolagen pada penyembuhan ulkus traumatik mukosa labial Rattus norvegicus dibandingkan kelompok lain pada hari ke-2 dan 6. Berdasarkan hasil penelitian, dapat disimpulkan bahwa gel ekstrak etanol biji kedelai berpengaruh terhadap kepadatan kolagen pada penyembuhan ulkus traumatik mukosa labial Rattus norvegicus dan gel ekstrak etanol biji kedelai dengan konsentrasi 80% efektif untuk proses penyembuhan ulkus traumatik.
English Abstract
Collagen has a very important role in every phase of wound healing. The soybean seeds ethanol extract gel contains isoflavones which can induce collagen synthesis by stimulating TGF-β secretion and activity. The aim of this study was to determine whether the ethanol extract gel of soybean seeds (Glycine max (L.) Merill) had an effect towards collagen density in labial mucosa traumatic ulcer healing of Rattus norvegicus. The method used is true experimental in vivo. This study was divided into 8 groups with 2 time series which were given gel for 2 and 6 days after ulcer formation. The doses of ethanol extract gel of soybean seeds used were 0%, 40%, 60%, and 80%. The sample was obtained by taking the lower lip of the traumatic ulcer area in the sacrificed white rats and stained with masson's trichrome, then collagen density was observed using a digital microscope. The results showed that ethanol extract gel of soybean seeds 80% significantly increased collagen density in labial mucosa traumatic ulcer healing of Rattus norvegicus compared to other groups on the 2nd and 6th days. Based on the results of the study, it can be concluded that the ethanol extract gel of soybean seeds (Glycine max (L.) Merill) affects the collagen density in labial mucosa traumatic ulcer healing of Rattus norvegicus and the 80% gel concentration effective for traumatic ulcers healing process.
Item Type: | Thesis (Sarjana) |
---|---|
Identification Number: | SKR/FKG/2019/148/052001910 |
Uncontrolled Keywords: | Gel ekstrak etanol biji kedelai (Glycine max (L.) Merill), kepadatan kolagen, ulkus traumatik.Ethanol extract gel of soybean seeds (Glycine max (L.) Merill), collagen density, traumatic ulcer. |
Subjects: | 600 Technology (Applied sciences) > 617 Surgery, regional medicine, dentistry, ophthalmology, otology, audiology > 617.6 Dentistry > 617.66 Extraction / Teeth--Extraction |
Divisions: | Fakultas Kedokteran Gigi > Kedokteran Gigi |
Depositing User: | soegeng sugeng |
Date Deposited: | 10 Aug 2020 07:39 |
Last Modified: | 22 Oct 2021 08:12 |
URI: | http://repository.ub.ac.id/id/eprint/178876 |
Preview |
Text
Dina Kamelia.pdf Download (6MB) | Preview |
Actions (login required)
View Item |