Pengontrolan Suhu Alat Pengering Cengkeh Menggunakan Metode Fuzzy

Aryudha, Galang Diky (2019) Pengontrolan Suhu Alat Pengering Cengkeh Menggunakan Metode Fuzzy. Sarjana thesis, Universitas Brawijaya.

Abstract

Pengeringan cengkeh oleh petani biasanya dilakukan dibawah sinar matahari langsung dengan menggunakan alas pengering terpal, tikar, karung goni, dan lantai beton.. Proses pengeringan yang di lakukan juga menghasilkan cengkeh dengan mutu yang kurang baik karena adanya kontaminasi dari debu, kerikil, kotoran ternak dan kontaminan lainnya. Cengkeh yang berkualitas adalah cengkeh yang mengandung kadar air sebesar 12,16% dan dikeringkan pada suhu 29,1-43,5°C. Penetapan suhu tersebut bertujuan agar pengeringan lebih optimal, sehingga akan menghasilkan cengkeh yang berkualitas dengan aroma dan warna yang tidak terkontaminasi dengan lingkungan seperti tanah, debu dan berbagai macam jenis polusi. Maka dibutuhkan sebuah alat pengering cengkeh yang dapat dikontrol untuk mempertahankan suhu pengeringan secara otomatis, serta melindungi cengkeh dari kontaminasi luar. Sehingga proses pengeringan cengkeh tidak terhambat oleh perubahan cuaca yang tidak menentu di Indonesia. Sistem pengontrolan suhu ruang pada alat pengering cengkeh menggunakan metode logika fuzzy Proses perancangan kontrol logika fuzzy pada penelitian ini menggunakan 5 Membership Function (MF) dengan set point sebesar 43,5°C, %. Sistem dapat mencapai kondisi steady state pada detik ke 124 dan kelembaban pada detik ke 11 dengan %Ess suhu sebesar 2,657517% dan %Ess kelembaban 0,78386%.

English Abstract

Clove drying by farmers is usually carried under direct sunlight by using a tarpaulin dryer, mats, burlap sacks, and concrete floors. The drying process that is done also produces poor quality cloves due to contamination from dust, gravel, manure and other contaminants. Quality cloves are cloves which contain water content of 12.16% and dried at 29.1-43.5 ° C. Determination of the temperature aims to be more optimal drying, so that it will produce quality cloves with aromas and colors that are not contaminated with the environment such as soil, dust and various types of pollution. Then a controlled clove dryer is needed to maintain the drying temperature automatically, and protect the clove from outside contamination. So that the clove drying process is not hampered by erratic weather changes in Indonesia. The room temperature control system in the clove dryer uses the fuzzy logic method. The process of designing fuzzy logic controls in this study uses 5 Membership Function (MF) and with a set point 43.5 ° C, The system can achieve steady state conditions at 124 seconds and humidity in the 11th second with % Ess temperature of 2.657517% and Ess% humidity 0.78386%.

Other obstract

-

Item Type: Thesis (Sarjana)
Identification Number: SKR/FT/2019/714/051906574
Uncontrolled Keywords: Cengkeh, Suhu, Fuzzy, Cloves, Temperature, fuzzy logic control, Arduino Uno
Subjects: 600 Technology (Applied sciences) > 621 Applied physics > 621.3 Electrical, magnetic, optical, communications, computer engineering; electronics, lighting > 621.31 Generations, modification, storage, transmission of electric power > 621.317 Control devices
Divisions: Fakultas Teknik > Teknik Elektro
Depositing User: Budi Wahyono Wahyono
Date Deposited: 26 Aug 2020 04:20
Last Modified: 26 Aug 2020 04:20
URI: http://repository.ub.ac.id/id/eprint/171885
Full text not available from this repository.

Actions (login required)

View Item View Item