The Effects Of Pomegranate (Punica Granatum) Peel Extract As Antibacterial Agent Against Escherichia Coli In Vitro

Munysamy, Kovai Malar A/P (2018) The Effects Of Pomegranate (Punica Granatum) Peel Extract As Antibacterial Agent Against Escherichia Coli In Vitro. Sarjana thesis, Universitas Brawijaya.

Abstract

Escherichia coli awalnya adalah salah satu flora normal yang tidak berbahaya pada manusia. Namun, beberapa jenis E. coli dapat menjadi patogen atau bahkan membunuh manusia. Antibiotik ditemukan dan dikembangkan untuk memberantas penyakit yang disebabkan oleh E. coli tetapi dalam perjalanan waktu strain bakteri berkembang dan menjadi resisten terhadap antibiotik. Senyawa aktif dalam kulit delima (Punica granatum) seperti flavonoid, saponin, tanin, dan terpenoid menjadikannya sebagai pengganti antibiotik yang lebih baik terhadap Escherichia coli. Tujuan dari penelitian ini adalah untuk memverifikasi efek antimikroba dari ekstrak kulit buah delima etanol terhadap pertumbuhan bakteri Escherichia coli secara in vitro menggunakan metode sumuran. Ekstrak kulit buah delima dengan konsentrasi 5%, 10%, 20%, 30%, 40%, 50% dan 100% diuji pada empat isolat Escherichia coli yang berbeda. Zona inhibisi yang terbentuk di sekitar sumur diukur untuk mendeteksi efek antimikroba dari ekstrak. One-way ANOVA digunakan untuk menganalisis data yang dikumpulkan yang mengungkapkan perbedaan yang signifikan antara konsentrasi ekstrak dan pertumbuhan E. coli di mana p <0,05. Uji korelasi Spearman menunjukkan korelasi yang kuat antara konsentrasi ekstrak dan zona hambatan dengan memberikan nilai p <0,05 dan r = 0,858. Berdasarkan hasil penelitian ini, disimpulkan bahwa ekstrak kulit buah delima memiliki efek antibakteri terhadap Escherichia coli secara in vitro dengan menggunakan metode sumuran.

English Abstract

Escherichia coli was originally one of the harmless normal flora in humans. However, some strains of E. coli can be pathogenic or even fatal to human beings. Antibiotics were discovered and developed to eradicate the illness caused by E. coli but in the course of time the bacterial strains are evolving and becoming resistant to antibiotics. The active compounds in pomegranate peel (Punica granatum) like flavonoids, saponin, tannin and terpenoids make it a preferable substitute for antibiotics against Escherichia coli. The objective of this research is to verify the antimicrobial effect of ethanolic pomegranate peel extract against the Escherichia coli bacterial growth in vitro using agar Well diffusion method. The pomegranate peel extract with the concentrations of 5%, 10%, 20%, 30%, 40%, 50% and 100% were tested on four different strains of Escherichia coli. The inhibition zones formed around the wells were measured to detect the antimicrobial effect of the extract. One-way ANOVA was used to analyze the data collected which revealed a significant difference between concentration of the extract and E. coli growth where p<0.05. The Spearman correlation test evince the strong correlation between extract concentration and zone of inhibition by presenting the values of p<0.05 and r=0.858. Based on the outcome of this experiment, it is concluded that pomegranate peel extract has antibacterial effect against Escherichia coli in vitro using Well diffusion method.

Other obstract

-

Item Type: Thesis (Sarjana)
Identification Number: SKR/FK/2018/615/051901710
Uncontrolled Keywords: antibakteri; Escherichia coli; kulit buah delima; sumuran, Antibacterial; Escherichia coli; Pomegranate peel; Well diffusion.
Subjects: 600 Technology (Applied sciences) > 616 Diseases > 616.9 Other disease > 616.929 7 Staphylococcal infections
Divisions: Fakultas Kedokteran > Pendidikan Dokter
Depositing User: Nur Cholis
Date Deposited: 26 May 2020 14:31
Last Modified: 26 May 2020 14:31
URI: http://repository.ub.ac.id/id/eprint/167820
Full text not available from this repository.

Actions (login required)

View Item View Item