Optimasi Komposisi Makanan Untuk Keluarga Penderita Diabetes Melitus Menggunakan Algoritme Genetika

Makarima Y, Azmi (2018) Optimasi Komposisi Makanan Untuk Keluarga Penderita Diabetes Melitus Menggunakan Algoritme Genetika. Sarjana thesis, Universitas Brawijaya.

Abstract

Indonesia menempati urutan ke-6 terbesar dalam jumlah penderita Diabetes Melitus di dunia. Dari 10,3 juta penduduk Indonesia yang mengidap diabetes baru 36,3 persen yang terdiagnosis. Akibatnya banyak masyarakat yang belum memiliki pola makan yang benar. Keluarga penderita diabetes melitus berarti keluarga yang setidaknya salah satu anggotanya menderita penyakit diabetes melitus. Keluarga ini merupakan salah satu faktor yang dapat meningkatkan risiko menderita diabetes melitus dua hingga enam kali lipat. Gaya hidup tidak sehat juga merupakan faktor penyebab diabetes melitus yang membuat diabetes menjadi penyakit yang dapat dicegah dengan mengkonsumsi bahan pangan yang tepat dimulai dari makanan sehari-hari dalam keluarga. Algoritme genetika yang memiliki kehandalan dalam menghasilkan output yang optimal, dapat dimanfaatkan dalam penyusunan komposisi makanan sehari-hari. Digunakan representasi kromosom integer, metode crossover extended intermediate, metode mutasi reciprocal exchange, dan metode seleksi elitism selection. Solusi terbaik didapatkan menggunakan parameter jumlah generasi sebanyak 709 generasi, ukuran populasi sebanyak 250 individu; crossover rate sebesar 0,4; dan mutation rate sebesar 0,6. Hasil analisis global menunjukkan kandungan kalori komposisi makanan keluaran sistem memenuhi standar toleransi pakar dan ratarata sistem dapat menghemat biaya sebesar 27,27%.

English Abstract

Indonesia ranks 6th in the number of people with diabetes mellitus in the world. Of the 10.3 million Indonesians who have diabetes only 36.3 percent are diagnosed. As a result, many people do not have the right diet. The family of people with diabetes mellitus means a family with at least one member suffering from diabetes mellitus. This family is one of the factors that can increase the risk of suffering from diabetes mellitus by two to six times. Unhealthy lifestyles are also a cause of diabetes mellitus which makes diabetes a disease that can be prevented by consuming the right food starting from daily food in the family. Things that need to be considered in the right diet is to determine the composition of the right food, namely how to optimize nutrition in foods consumed by people with diabetes mellitus. Genetic algorithms that have reliability in producing optimal output, can be utilized in the preparation of daily food composition. In this study used integer chromosome representation, extended intermediate crossover method, reciprocal exchange mutation method, and elitism selection method. The best solution is obtained using max generation of 709 generation; population size of 250 individual; crossover rate of 0,4; and mutation rate of 0,6. The results of the global analysis show the calorie content of the food composition of the system meets expert tolerance standards and on average system can save costs by 27,27%.

Item Type: Thesis (Sarjana)
Identification Number: SKR/FTIK/2018/899/051900250
Uncontrolled Keywords: optimasi, komposisi makanan, diabetes melitus, algoritme genetika-optimization, food composition, diabetes mellitus, genetic algorithm
Subjects: 600 Technology (Applied sciences) > 616 Diseases > 616.4 Diseases of endocrine, hematopoietic, lymphatic, glandular system; diseases of male breast > 616.46 Diseases of islands of Langerhans > 616.462 Diabetes mellitus
Divisions: Fakultas Ilmu Komputer > Teknik Informatika
Depositing User: soegeng sugeng
Date Deposited: 30 Aug 2019 02:20
Last Modified: 17 May 2022 07:04
URI: http://repository.ub.ac.id/id/eprint/166822
[thumbnail of Azmi Makarima Y.pdf] Text
Azmi Makarima Y.pdf

Download (2MB)

Actions (login required)

View Item View Item