Analisis Produktivitas Pada Bagian Produksi Keju Mozzarella Menggunakan Metode Objective Matrix (OMAX) (Studi kasus di UKM Rumah Yoghurt, Junrejo, Batu)

Setianto, Kukuh (2015) Analisis Produktivitas Pada Bagian Produksi Keju Mozzarella Menggunakan Metode Objective Matrix (OMAX) (Studi kasus di UKM Rumah Yoghurt, Junrejo, Batu). Sarjana thesis, Universitas Brawijaya.

Abstract

Keju merupakan produk pangan yang berasal dari hasil olahan susu. Keju mozzarella proses pembuatannya tidak dimatangkan atau disebut dengan keju segar. Keju Mozzarella termasuk kelompok keju ”pasca filata”, yaitu keju yang dipanaskan dan dilelehkan yang dilakukan pada suhu 70- 850C. Produktivitas merupakan suatu ukuran yang menyatakan bagaimana sumber daya diatur dan dimanfaatkan untuk mencapai hasil yang optimal. Produktivitas dapat dinyatakan sebagai rasio antara output terhadap input. Tinggi rendahnya produktivitas berkaitan dengan efisiensi input dalam menghasilkan output. Penelitian bertujuan untuk mengetahui tingkat produktivitas, serta untuk mendapatkan usulan perbaikan produktivitas. Metode yang digunakan untuk pengukuran produktivitas adalah metode Objective Matrix dengan kriteria pemakaian bahan baku, pemakaian energi listrik, jumlah jam kerja mesin dan jumlah tenaga kerja. Metode pembobotan yang digunakan adalah metode Analitic Hierarchy Procces (AHP). Hasil pengukuran produktivitas total tertinggi pada periode Maret, terendah pada periode Februari. Produktivitas parsial kriteria bahan baku tertinggi pada periode Juli dan Agustus, terendah pada periode Mei. Pemakaian energi listrik tertinggi pada periode Januari, Maret, dan Agustus, terendah pada periode Februari. Jam kerja mesin tertinggi pada periode November dan terendah pada periode Mei. Tenaga kerja, tertinggi pada periode Januari, Maret, dan Agustus, dan pada periode Februari dan Mei.

English Abstract

Cheese is a food product made from the coagulation of milk protein. The process of mozzarella cheese production is not by riped so it usually called fresh cheese. Mozzarella cheese is categorized of cheese group “pascafilata”, i.e., heated and melted cheese at a temperature of 700 - 850 C. Productivity is a measure that states how resources are managed and utilized to achieve optimal results. Productivity can be represent as the ratio between the amount of output toward the amount of number. High and low productivity associated within the input efficiency in producing output. The aim of the resource is to find out the level of productivity, and to obtain productivity improvements. The method that used for the measurement of productivity is a method Objective Matrix, which the criteria used is the amount of raw material consumption, energy consumption of electricity, the number of hours the machine and the amount of labour. Weighting method that used is the method of Analytic Hierarchy Procces (AHP). The highest results of the measurement’s productivity is occurs in the March period, the lowest total productivity occurs in the period of February. The higest partial productivity criteria raw materials is in the period July and August, the lowest productivity is in the period of May. The highest usage of electrical energy is in the period of January, March, and August, the lowest productivity in the period of February. The highest productivity machines in the period of November and the lowest in the period of May. Criteria labour, the highest productivity is in the period of January, March and August, and the lowest in the period of February and May

Item Type: Thesis (Sarjana)
Identification Number: SKR/FTP/2015/60/051502419
Uncontrolled Keywords: eju mozzarella, Objective Matrix (OMAX), Produktivitas,-Mozzarella Cheese, Objective Matrix (OMAX), Productivity
Subjects: 300 Social sciences > 338 Production > 338.1 Agriculture
Divisions: Fakultas Teknologi Pertanian > Teknologi Industri Pertanian
Depositing User: Budi Wahyono Wahyono
Date Deposited: 23 Mar 2015 14:23
Last Modified: 30 Nov 2021 07:33
URI: http://repository.ub.ac.id/id/eprint/150538
[thumbnail of BAB_1.pdf]
Preview
Text
BAB_1.pdf

Download (1MB) | Preview
[thumbnail of cover_-_daftar_isi.pdf]
Preview
Text
cover_-_daftar_isi.pdf

Download (1MB) | Preview
[thumbnail of bab_4.pdf]
Preview
Text
bab_4.pdf

Download (2MB) | Preview
[thumbnail of BAB_2.pdf]
Preview
Text
BAB_2.pdf

Download (1MB) | Preview
[thumbnail of BAB_3.pdf]
Preview
Text
BAB_3.pdf

Download (1MB) | Preview
[thumbnail of BAB_5.pdf]
Preview
Text
BAB_5.pdf

Download (1MB) | Preview
[thumbnail of DAFTAR_PUSTAKA.pdf]
Preview
Text
DAFTAR_PUSTAKA.pdf

Download (1MB) | Preview

Actions (login required)

View Item View Item