KarlinaSelvianaRika (2014) Analisis Perencanaan dan Pengendalian Persediaan Bahan Baku Apel (Studi Kasus pada Agroindustri Keripik Apel UD. Ramayana Agro Mandiri, Kecamatan Bumiaji, Kota Batu). Sarjana thesis, Universitas Brawijaya.
Abstract
Sektor industri adalah sektor yang mampu menggambarkan laju perekonomian suatu daerah. Dan sektor industri pula yang diharapkan akan mampu memberikan value added (nilai tambah) dengan cepat yang pada akhirnya akan memberikan income daerah melalui pendapatan asli daerahnya. Dalam suatu industri terdapat suatu proses produksi untuk menghasilkan suatu barang atau jasa. Proses produksi merupakan suatu kegiatan yang paling penting dalam pelaksanaan produksi. Setiap perusahaan yang menghasilkan produk atau perusahaan-perusahaan yang menyelenggarakan proses produksi akan memerlukan suatu bahan baku yang nantinya akan mengalami proses perubahan jenis, yakni dari bahan baku menjadi poroduk jadi atau setengah jadi. (Nurseto, 2013). Tapi akan terjadi beberapa masalah pada bahan baku. Hal tersebut dikarenakan bahan baku yang tidak terencana dan terkendali akan menyebabkan kemacetan proses produksi dikarenakan kekurangan bahan baku atau kelebihan bahan baku yang akan mengakibatkan penurunan kualitas bahan baku karena lamanya waktu penyimpanan di gudang. Tak terkecuali dengan UD. Ramayana Agro Mandiri. Perusahaan ini merupakan perusahaan yang bergerak di bidang pengolahan buah menjadi produk makanan lainnya. Produk-produk yang disediakan di perusahaan ini adalah produk makanan yang berasal dari apel, nanas, nangka, strawberry, sirsak, dan salak. Penelitian ini bertujuan untuk mengidentifikasi sistem perencanaan dan pengendalian persediaan bahan baku apel pada UD. Ramayana Agro Mandiri, menganalisis peramalan kebutuhan bahan baku apel untuk 2 tahun periode berikutnya, dan untuk menganalisis perencanaan dan pengendalian persediaan bahan baku apel pada UD. Ramayana Agro Mandiri. Dalam penelitian ini menggunakan beberapa alat analisis yakni untuk menganalisis perencanaan menggunakan alat analisis Minitab yang berfungsi untuk meramalkan kebutuhan bahan baku 2 tahun mendatang. Sedangkan untuk pengendalian bahan baku menggunakan alat EOQ untuk mengetahui tingkat persediaan ekonomis, safety stock untuk mengetahui tingkat persediaan pengaman yang harus dilakukan agar tidak terjadi kekurangan atau kelebihan bahan baku, reorder point untuk mengetahui waktu perusahaan akan melakukan pemesanan kembali, TIC untuk mengetahui tingkat biaya persediaan yang harus dikeluarkan dan persediaan maksimal digunakan untuk mengetahui tingkat persediaan maksimal yang haru disediakan oleh pihak perusahaan. Hasil dari penelitian tersebut adalah sistem perencanaan dan pengendalian persediaan bahan baku apel pada UD. Ramayana Agro Mandiri yakni apel yang digunakan dalam proses produksi adalah apel manalagi yang didapatkan dari beberapa supplier apel baik dari Desa Bumiaji maupun di luar Desa Bumiaji. Apel yang digunakan untuk pembuatan keripik apel harus apel yang berkualitas atau memiliki kerusakan kurang dari 20%. Waktu yang dibutuhkan pada saat ii pembelian apel hingga apel tiba di perusahaan adalah 2 hari. Peramalan kebutuhan bahan baku apel periode yang akan datang mengalami peningkatan. Kebutuhan bahan baku apel untuk periode 2 tahun mendatang sebesar 7412,046 Kg rata-rata per bulannya (atau 285,07 Kg per harinya). Jumlah ini lebih besar dibandingkan dengan kebutuhan bahan baku periode sebelumnya dengan rata-rata kebutuhan 7202,33 Kg (atau 277,01 Kg per harinya). Perencanaan dan pengendalian persediaan bahan baku apel pada agroindustri keripik apel UD. Ramayana Agro Mandiri adalah jumlah pemesanan bahan baku apel ekonomis (EOQ / economis order quantity) pada agroindustri tersebut adalah sebesar 7995,56 Kg. Jumlah persediaan pengaman (safety stock) dari persediaan bahan baku apel pada agroindustri tersebut adalah sebesar 616,81Kg. Jumlah pemesanan kembali bahan baku apel (reorder point) adalah sebesar 1.187 yang berarti bahwa perusahaan melakukan pemesanan bahan baku apel setelah tingkat persediaan bahan baku apel mencapai pada tingkat jumlah sebesar 1.187 Kg. Jumlah persediaan maksimum yang harus dilakukan oleh perusahaan adalah sebesar 8612,38 Kg apel. Dan jumlah persediaan minimum yang dilakukan pihak perusahaan adalah 526,299 Kg apel. Total biaya persediaan yang minimal untuk dikeluarkan oleh pihak perusahaan adalah sebesar Rp 373.574 Setelah didapatkan hasil penelitian demikian, maka diharapkan pihak perusahaan untuk lebih memperhatikan keadaan dan kondisi dari persediaan bahan baku apel agar tidak terjadi kelebihan atau kekurangan bahan baku keripik apel dengan cara melakukan 11 kali pemesanan dalam 1 tahun, memperhatikan letak dan tatanan gudang apel, dan diharapkan untuk menambah jumlah supplier apel untuk mengantisipasi keadaan apel yang langka.
English Abstract
The industrial sector is a sector that is capable of describing the rate of the economy of an area. And industry sectors are expected to be able to provide value added (added value) quickly that will ultimately provide income through income area native regions. In an industry, there is a production process to produce a good or service. The production process is one of the most important activities in the implementation of the production. Any company that produces products or companies that organise the production process would require a raw material that will be subjected to the process of changing the type, i.e. from raw materials to finished or semi-finished poroduk. (Nurseto, 2013). But it will be few problems in raw materials. That is because the raw materials are not planned and controlled congests the production process due to a lack of raw materials or an excess of raw materials will lead to a decline in the quality of raw materials due to the length of time the storage in the warehouse. No exception with UD. Ramayana Agro Mandiri. This company is a company engaged in the processing of fruit into other food products. Products that are included in the companys food products derived from apples, pineapple, jackfruit, soursop, and strawberry, salak. This research aims are to identify planning and inventory control system of raw apples at UD. Ramayana Agro Mandiri, analyzes the raw material needs of forecasting Apple for the next period of 2 years, and to analyze the planning and control of raw material supplies apples at UD. Ramayana Agro Mandiri. In this study using some analysis tools. The tools for analyze planning using Minitab analysis tool that serves to predict the need for raw materials in the coming two years. Whereas for the control of raw material using a EOQ inventory levels to determine safety stock for economical, knowing the level of safety stock should be done so as not to shortage or surplus raw materials, the reorder point for knowing the company would perform reordering, the TIC to determine the level of the cost of inventories should be issued and supplies the maximum inventory level is used to determine the maximum must be provided by the company. The results of these research is the system planning and inventory control of raw materials apples at UD. Ramayana Agro Mandiri apples used in production process is Apple manalagi obtained from some Apple suppliers from both the Village and outside Bumiaji Village. Apple are used for the manufacture of Apple chips must be qualified or Apple has less than 20% damage. The time required at time of purchase apples to apples arrived at the company is 2 days. . Forecasting demand of raw materials apple future periods has increased. Apple raw material needs for a period of 2 years amounted to 7412,046 Kg on average per month (or 285,07 Kg per day). This amount is greater than the supply of raw material prior period with the average needs of 7202.33 Kg (or 277.01 kg per day). Planning and inventory control of raw materials apple in agro-industry apple chips UD. Ramayana Agro Mandiri is the amount of raw materials ordering apples economical (EOQ / economis order quantity) in the agro-industry iv amounted to 7995.56 Kg. Amount of safety stock (safety stock) of inventories of raw materials apple on agro-industries amounted to 616.81. The number of re-ordering of raw materials apple (reorder point) is equal to 1,187, which means that the company does ordering raw materials apple after apple raw material inventory levels reached at the level of the amount of 1,187 kg. The maximum amount of inventory that must be done by the company amounted to 8612.38 kg of apples. And the minimum amount of inventory carried out by the company is 526.299 kg of apples. The total cost for the minimum inventory issued by the company is Rp 373 574. Having obtained the results, then expected the company to pay more attention to the circumstances and conditions of raw material supplies apples so as not to place an excess or shortage of raw materials by way of Apple chips do 11 times booking in 1 year, pay attention to the location and order of the Apple store, and is expected to increase the number of suppliers and apples to apples that rare state of anticipation.
Item Type: | Thesis (Sarjana) |
---|---|
Identification Number: | SKR/FP/2014/247/051406074 |
Subjects: | 300 Social sciences > 338 Production > 338.1 Agriculture |
Divisions: | Fakultas Pertanian > Agribisnis |
Depositing User: | Hasbi |
Date Deposited: | 16 Oct 2014 09:01 |
Last Modified: | 20 Oct 2021 06:11 |
URI: | http://repository.ub.ac.id/id/eprint/129708 |
![]() |
Text
Bab_II_OK.pdf Download (2MB) |
![]() |
Text
Bab_III_OK.pdf Download (1MB) |
![]() |
Text
BAB_V_new_OK.pdf Download (2MB) |
![]() |
Text
Bab_I_OK.pdf Download (1MB) |
![]() |
Text
Bab_IV_OK.pdf Download (1MB) |
![]() |
Text
BAB_VI.pdf Download (1MB) |
![]() |
Text
Berkas_depan.pdf Download (1MB) |
![]() |
Text
DAFTAR_ISI.pdf Download (1MB) |
![]() |
Text
cover_OK.pdf Download (1MB) |
![]() |
Text
LAMPIRAN_OK.pdf Download (2MB) |
![]() |
Text
DAFTAR_PUSTAKA_OK.pdf Download (1MB) |
![]() |
Other (Thumbnails conversion from text to thumbnail_lightbox)
lightbox.jpg Download (43kB) |
![]() |
Other (Thumbnails conversion from text to thumbnail_preview)
preview.jpg Download (17kB) |
![]() |
Other (Thumbnails conversion from text to thumbnail_medium)
medium.jpg Download (4kB) |
![]() |
Other (Thumbnails conversion from text to thumbnail_small)
small.jpg Download (1kB) |
![]() |
Other (Thumbnails conversion from text to thumbnail_lightbox)
lightbox.jpg Download (44kB) |
![]() |
Other (Thumbnails conversion from text to thumbnail_preview)
preview.jpg Download (17kB) |
![]() |
Other (Thumbnails conversion from text to thumbnail_medium)
medium.jpg Download (4kB) |
![]() |
Other (Thumbnails conversion from text to thumbnail_small)
small.jpg Download (1kB) |
![]() |
Other (Thumbnails conversion from text to thumbnail_lightbox)
lightbox.jpg Download (28kB) |
![]() |
Other (Thumbnails conversion from text to thumbnail_preview)
preview.jpg Download (12kB) |
![]() |
Other (Thumbnails conversion from text to thumbnail_medium)
medium.jpg Download (3kB) |
![]() |
Other (Thumbnails conversion from text to thumbnail_small)
small.jpg Download (1kB) |
![]() |
Other (Thumbnails conversion from text to thumbnail_lightbox)
lightbox.jpg Download (31kB) |
![]() |
Other (Thumbnails conversion from text to thumbnail_preview)
preview.jpg Download (13kB) |
![]() |
Other (Thumbnails conversion from text to thumbnail_medium)
medium.jpg Download (3kB) |
![]() |
Other (Thumbnails conversion from text to thumbnail_small)
small.jpg Download (1kB) |
![]() |
Other (Thumbnails conversion from text to thumbnail_lightbox)
lightbox.jpg Download (44kB) |
![]() |
Other (Thumbnails conversion from text to thumbnail_preview)
preview.jpg Download (17kB) |
![]() |
Other (Thumbnails conversion from text to thumbnail_medium)
medium.jpg Download (4kB) |
![]() |
Other (Thumbnails conversion from text to thumbnail_small)
small.jpg Download (1kB) |
![]() |
Other (Thumbnails conversion from text to thumbnail_lightbox)
lightbox.jpg Download (32kB) |
![]() |
Other (Thumbnails conversion from text to thumbnail_preview)
preview.jpg Download (13kB) |
![]() |
Other (Thumbnails conversion from text to thumbnail_medium)
medium.jpg Download (3kB) |
![]() |
Other (Thumbnails conversion from text to thumbnail_small)
small.jpg Download (1kB) |
![]() |
Other (Thumbnails conversion from text to thumbnail_lightbox)
lightbox.jpg Download (51kB) |
![]() |
Other (Thumbnails conversion from text to thumbnail_preview)
preview.jpg Download (19kB) |
![]() |
Other (Thumbnails conversion from text to thumbnail_medium)
medium.jpg Download (4kB) |
![]() |
Other (Thumbnails conversion from text to thumbnail_small)
small.jpg Download (1kB) |
![]() |
Other (Thumbnails conversion from text to thumbnail_lightbox)
lightbox.jpg Download (44kB) |
![]() |
Other (Thumbnails conversion from text to thumbnail_preview)
preview.jpg Download (17kB) |
![]() |
Other (Thumbnails conversion from text to thumbnail_medium)
medium.jpg Download (4kB) |
![]() |
Other (Thumbnails conversion from text to thumbnail_small)
small.jpg Download (1kB) |
![]() |
Other (Thumbnails conversion from text to thumbnail_lightbox)
lightbox.jpg Download (47kB) |
![]() |
Other (Thumbnails conversion from text to thumbnail_preview)
preview.jpg Download (17kB) |
![]() |
Other (Thumbnails conversion from text to thumbnail_medium)
medium.jpg Download (4kB) |
![]() |
Other (Thumbnails conversion from text to thumbnail_small)
small.jpg Download (1kB) |
![]() |
Other (Thumbnails conversion from text to thumbnail_lightbox)
lightbox.jpg Download (46kB) |
![]() |
Other (Thumbnails conversion from text to thumbnail_preview)
preview.jpg Download (18kB) |
![]() |
Other (Thumbnails conversion from text to thumbnail_medium)
medium.jpg Download (4kB) |
![]() |
Other (Thumbnails conversion from text to thumbnail_small)
small.jpg Download (1kB) |
![]() |
Other (Thumbnails conversion from text to thumbnail_lightbox)
lightbox.jpg Download (44kB) |
![]() |
Other (Thumbnails conversion from text to thumbnail_preview)
preview.jpg Download (17kB) |
![]() |
Other (Thumbnails conversion from text to thumbnail_medium)
medium.jpg Download (4kB) |
![]() |
Other (Thumbnails conversion from text to thumbnail_small)
small.jpg Download (1kB) |
Actions (login required)
![]() |
View Item |