BKG

Vian, Seo Vi (2019) The Antifungal Effect of Ethanol Extract of Pineapple (Ananas Comosus) Stem On The Growth Of Candida albicans In Vitro. Sarjana thesis, Universitas Brawijaya.

Indonesian Abstract

Kandidiasis adalah infeksi yang sering terjadi disebabkan oleh Candida albicans dan sekitar 42% dari infeksi kandidiasis sistemik berakibat fatal. Penggunaan luas dari obat anti jamur telah memicu banyak kasus resistensi dari obat anti jamur. Batang nanas mengandung bebas senyawa aktif yang disebutkan memiliki efek anti jamur yaitu bromelain, senyawa fenilik, dan triterpenoid. Penelitian ini adalah untuk membuktikan efek antijamur batang nanas (Ananas comosus) sebagai obat alternatif untuk kandidiasis. Tujuan dari penelitian ini adalah untuk menentukan kadar hambat minimum (KHM) efek anti jamur dari ekstrak etanol batang nanas (Ananas comosus) terhadap Candida albicans. Penelitian menggunakan metode dilusi agar dengan berbagai konsentrasi ekstrak dan mereplikasi empat kali. Konsentrasi yang digunakan adalah 0%v/v, 2.5%v/v, 5%v/v, 7.5%v/v, dan 10%v/v. Ekstrak etanol dari batang nanas disiapkan menggunakan metode maserasi dengan 96% etanol. Pada akhir dari eksperimen, KHM ekstrak batang nanas adalah 10%v/v dimana ekstrak itu memiliki kemampuan untuk menghambat pertumbuhan Candida albicans. Hasil penelitian menunjukkan bahwa ada perbedaan derajat pertumbuhan jamur antara berbagai konsentrasi ekstrak (Kruskal Walis, p=0,004) dan ada hubungan antara berbagai konsentrasi ekstrak dengan derajat pertumbuhan jamur (Korelasi Spearman, R=-0,975, p=0,004). Sebagai kesimpulan, ekstrak etanol dari batang nanas memiliki efek anti jamur terhadap Candida albicans dengan KHM 10%v/v.

English Abstract

Candidiasis is an infection commonly caused by Candida albicans and about 42% of systemic candidiasis infection resulting in fatal consequences. The extensive used of antifungal drugs had led to many antifungal drug resistance cases. Pineapple stem contains free active components which posses antifungal effect for example bromelain, phenolic compound, and triterpenoid. This study used pineapple stem (Ananas comosus) to find out the antifungal effect to be as an alternative drug to treat candidiasis. The main purpose of this study is to determine the minimum inhibitory concentration (MIC) of antifungal effect from ethanol extract of pineapple stem (Ananas comosus) on Candida albicans. This study is an experimental design by using agar dilution method with various extract concentrations and replicate four times. The concentrations used were 2.5%v/v, 5%v/v, 7.5%v/v, and 10%v/v. Ethanol extract of pineapple stem was prepared by using maceration method with 96% ethanol. In the end of this experiment, the minimum inhibitory concentration was 10%v/v whereby it able to inhibit the growth of Candida albicans. The results showed that there were differences in the degree of fungal growth between various extract concentrations (Kruskal Walis, p = 0.004) and there was a relationship between various extract concentrations with the degree of fungal growth (Spearman Correlation, R = -0.975, p = 0.004). In conclusion, ethanol extract from pineapple stems has an antifungal effect on Candida albicans with MIC 10% v/v.

Other Language Abstract

-

Item Type: Thesis (Sarjana)
Identification Number: SKR/FK/2019/310/051909416
Uncontrolled Keywords: Candida albicans, antifungal, ethanol extract of pineapple stem (Ananas comosus)
Subjects: 600 Technology (Applied sciences) > 615 Pharmacology and therapeutics > 615.3 Organics drugs > 615.32 Drugs derived from plants and mikroorganisms
Divisions: Fakultas Kedokteran > Pendidikan Dokter
Depositing User: Budi Wahyono
URI: http://repository.ub.ac.id/id/eprint/179798
Text
Seo Vi Vian - Copy.pdf

Download | Preview

Actions (login required)

View Item View Item