BKG

Arifin, Nur Annisah (2019) Hubungan Status Gizi dan Konsumsi Junk Food dengan Menarche Dini pada Remaja Awal (Studi Kasus di 3 Sekolah Dasar Kota Malang). Sarjana thesis, Universitas Brawijaya.

Indonesian Abstract

Pada masa remaja terjadi proses pematangan organ-organ reproduksi manusia dan biasa disebut masa pubertas. Pada perempuan, pubertas dapat ditandai dengan datangnya menstruasi (menarche). Menarche ialah saat seorang perempuan pertama kali mengalami menstruasi. Usia menarche dapat dipengaruhi oleh beberapa faktor yaitu genetika, nutrisi, aktivitas fisik, faktor lingkungan, pengaruh arus komunikasi, dan globalisasi. Tujuan dari penelitian ini adalah untuk mengetahui hubungan status gizi dan konsumsi junk food dengan usia menarche pada remaja putri di 3 sekolah dasar kota Malang. Desain penelitian yang digunakan adalah cross sectional. Sampel dari penelitian ini adalah siswi sekolah dasar yang berumur 10-12 tahun dan yang sudah menstruasi di 3 SD Kota Malang (n=64) yang dipilih dengan metode purposive sampling. Hasil penelitian ini menunjukkan rata-rata usia menarche adalah 10,67±1,07 tahun. Dari uji statistik dengan korelasi Spearman ada hubungan antara status gizi dengan menarche dini dengan nilai p-value (<0,05), selain itu tidak terdapat hubungan antara konsumsi junk food dengan menarche dini dengan nilai p-value (>0,05). Kesimpulan dari penelitian ini adalah terdapat hubungan antara status gizi konsumsi junk food dengan menarche dini.

English Abstract

In adolescence there is a process of maturation of the human reproductive organs and is known puberty. Puberty in women can be characterized by menstruation (menarche). Menarche is condition when women get a menstruation for the first time. The age of menarche can be influenced by several factors, genetics, nutrition, physical activity, environmental factors, the influence of the flow of communication, and globalization. This study aimd to determine the relationship of nutritional status and consumption of junk food with early menarche in young women in 3 elementary schools in Malang. The research design used was cross sectional. Samples from this study were from school students aged 10-12 years and who had undergone menstruation in 3 Malang elementary schools (n = 64) selected by purposive sampling method. The results of this study indicated the average age of menarche is 10.67 ± 1.070 years. From statistical tests with Spearmen correlation known that there was a relationship between nutritional status and early menarche with p-value (<0,05), besides that there is also a relationship between consumption of junk food and early menarche with p-value (>0,05). The conclusion obtained in this study is there is a relationship between nutritional status with early menarche. And there is no relationship between consumption of junk food with early menarche.

Other Language Abstract

-

Item Type: Thesis (Sarjana)
Identification Number: SKR/FK/2019/106/051909205
Uncontrolled Keywords: pubertas, menarche, status gizi, konsumsi junk food, remaja awal, puberty, menarche, nutritional status, consumption of junk food, early adolescence
Subjects: 600 Technology (Applied sciences) > 618 Gynecology, obstetrics, pediatrics, geriatrics > 618.1 Gynecology > 618.17 Functional and systemic disorders > 618.172 Menstruation disturbances > 618.172 065 4 Menstruation disorders--Nutritional aspects / Menstruation disorders--Diet therapy
Divisions: Fakultas Kedokteran > Kebidanan
Depositing User: Budi Wahyono
URI: http://repository.ub.ac.id/id/eprint/175227
Text
Nur Annisah Arifin (2).pdf

Download | Preview

Actions (login required)

View Item View Item